Așa cum avem nevoie noi, oamenii, să mergem la salon și să ne reîmprospătăm culoarea părului sau să ne facem o nouă tunsoare, așa și prietenii noștri patrupezi ar trebui să viziteze regulat un salon de grooming. Vedem de multe ori căței pe stradă, unul mai aranjat ca altul, dar ce presupune lucrul unui specialist în acest domeniu, ne va răspunde Ana Golban, frizeriță canină.

Ana Golban s-a săturat de rutina de la birou și a ales să facă studii în această sferă, tocmai la Odessa, pentru a fi mai des alături de prietenii patrupezi. Astăzi aflăm lucuri curioase despre ce presupune această profesie frumoasă.

Cum este să tunzi animale, dificil?

Da, aș spune că este dificil și totodată periculos pentru că, poți să fii mușcat în orice moment și animăluțul nu stă locului, rar se întâmplă să fie un câine sau pisică cuminte în timpul procedurii.

Ce proceduri de frumusețe se pot face la câini/pisici?

Procedurile pe care le facem câinilor și pisicilor sunt: spălarea animăluțului cu cosmetică profesională, igiena, tăierea unghiilor, curățarea urechiușelor și a zonei de sub ochi, curățarea dinților, îndepărtarea firelor moarte de păr, tatuaje, vopsirea blănii și desigur freza individuală pentru fiecare rasă în parte.

Cum trebuie să te porți cu un câine în timpul procedurii?

În primul rând trebuie să nu ai nici o frică, trebuie multă răbdare și, eu am constatat că, atunci când vorbești cu ei și îi lauzi, sunt cu mult mai ascultători. Se întâmplă că poate fi mai agresiv, atunci nu îi permiți să te domine pe tine, ci tu pe el, de exemplu cu un ton mai ridicat îi dai de înțeles cine e superior.

Toate rasele de câini se tund?

Nu, sunt câini care nu se tund desigur, ca de exemplu cei cu blana scurtă, ei au nevoie doar de îndepărtarea firelor moarte. Sunt și rase ca de exemplu Schnauzer sau Griffon, care necesită trimming-ul la fiecare 3 luni sau rasele de câini Shpitz sau Chow Chow care nu se tund categoric.

Am o curiozitate: au și ei ceva de spus, în alegerea coafurii? Sunt și aici trenduri?

Hahaha, nu prea cred, le este absolut indiferent în ce stare sunt și îndată ce ajung pe masa groomerului își doresc cât mai repede să plece. 😀

Spune-ne cel mai amuzant moment pe care le-ai avut în timpul orelor de lucru?

E foarte amuzant când animăluțul își face treburile pe masa de lucru. A fost un caz când în timpul procedurii pisica a făcut pipi, a vomitat și la final a fost și al 3-lea moment, deci a fost 3 în 1. 😀

De ce ai ales acest domeniu de activitate?

Am ales această profesie, în primul rând, pentru dragostea față de animale și pentru că mi se pare ceva interesant și deosebit. Lucrul meu precedent a fost în oficiu, de la oră până la oră, comunicam încontinuu cu oamenii și rutina aceasta m-a plictisit la un moment dat. Acest job îmi aduce plăcere și zâmbetul pe față.

Care este reacția câinilor după ce sunt tunși?

Cățelușii după ce sunt tunși zburdă de fericire și atunci când vezi bucuria lor și a stăpânilor după încheierea procedurilor te umpli de dorință și energie pentru a mai lucra.

Care este cea mai pretențioasă blană a unei rase de câini, de ce?

Aș spune că cea mai pretențioasă blană ar fi cea ondulată specifică raselor Poodle sau Bichon Frise. Acest tip de blană necesită o îngrijire deosebită deoarece se încâlcește foarte repede.

La final, puteți oferi câteva recomandări, celor care au un câine, cum să îngrijească blana acestora?

Pentru ca animăluțele dumneavoastră să fie sănătoase și fericite, trebuie să fie îngrijite. Periatul periodic va împiedica formarea nodurilor în blăniță. O îngrijirea corectă a patrupezilor prin tuns și împrospătatul blănii va asigura confortul necesar acestuia și poate duce la detectarea mai ușoară a paraziților externi cum ar fi căpușele sau puricii. Tăierea unghiilor o dată pe lună este la fel de importantă.

Foto: Arhiva personală