Pornind de la începuturile lumii acesta este un fruct special. La începuturi mărul era „de neatins”, fiind un simbol al cunoașterii binelui şi răului, şi până la basmele în care era considerat fructul de aur. Mărul şi-a câştigat faima printre locuitorii din întreaga lume. Astăzi fiind unul dintre cele mai consumate şi mai apreciate fructe. 

Merele joacă un rol important şi în cadrul alimentației sănătoase. Acestea fiind pline de antioxidanţi şi vitamine, benefice pentru organism. Proprietăţile benefice ale merelor au fost studiate îndelung de către specialiști. Ei au ajuns la concluzia că acest fruct comun poate fi extrem de benefic pentru organism. Este utilizat astăzi ca remediu natural, sau chiar ca aliat al procesului de slăbire.

Iată câteva dintre proprietățile uimitoare ale merelor pentru sănătate:

  • Protejează împotriva sindromului metabolic – persoanele care consumă mere în fiecare zi au un risc mai scăzut de a suferi de sindromul metabolic – care poate cauza diabet și boli de inimă.
  • Sunt o sursă excelentă de multivitamine – consumate cu tot cu coajă (bineînţeles, spălate bine în prealabil). Merele pot să asigure un aport crescut de vitamine şi minerale benefice sănătăţii organismului, cum ar fi:  vitaminele A și C, calciu, potasiu, fier, fosfor, acid folic şi un nivel crescut de antioxidanți.
  • Reglează nivelul glicemiei – conţin anumiţi fitonutrienţi, cum ar fi quercetina, care pot să prevină fluctuaţiile bruşte ale nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, oţetul de mere este considerat a fi un adevărat ajutor în controlarea nivelului ridicat al glicemiei, încă un motiv pentru care este adesea folosit ca un tratament naturist în cazul bolnavilor care suferă de diabet zaharat.
  • Pot să prevină şi să ţină sub control ateroscleroza – specialiştii în domeniu au confirmat faptul că un consum de mere zilnic, timp de o lună, poate să reducă cu 40% concentraţia substanţei din sânge care este responsabilă pentru afectarea elasticităţii arterelor, provocând ateroscleroză.

Pot merele să provoace reacţii adverse?

Nu, de obicei. Merele sunt alimente „inofensive”, din acest punct de vedere. Cu toate acestea, probabil ştii deja că orice aliment, consumat în exces, poate să provoace alergii alimentare sau disconfort stomacal.

Merele te pot ajuta să slăbeşti?

Da, conform specialiştilor în nutriţie, merele pot fi un aliat în dietă. Datorită proprietăţilor sale detoxifiante, o cură de 5 zile cu mere poate să fie şocul de care are nevoie organismul tău. Consumul merelor îl va ajuta să elimine toxinele şi să funcționeze corect!

Distribuie articolul: