Albert Dros face artă cu apartul de fotografiat. Tânărul călătorește prin lume și o prezintă publicului prin obiectivul său. Recent, Albert a vizitat Kârgâzstanul și nu avea mari așteptări, dar a dat greș. 

Republica Kârgâză este o țară din Asia Centrală. Se învecinează la nord cu Kazahstanul, la vest cu Uzbekistanul, la est cu China, iar în sud-vest cu Tadjikistanul.

Kârgâzstan este o țară fără ieșire la mare aflată în Asia Centrală, învecinată cu Kazahstan, China, Tadjikistan și Uzbekistan. Regiunea muntoasă Tian Shan acoperă peste 80% din suprafața țării (Kârgâzstan este uneori denumit „Elveția Asiei Centrale”, din această cauză),[9] restul fiind formată din văi ale râurilor.

Lacul Issîk-Kul din nord-estul munților Tian Shan este cel mai mare lac din Kârgâzstan și al doilea lac montan ca suprafață din lume după Titicaca. Cele mai înalte vârfuri muntoase se află în masivul Kakșaal-Too, de la granița cu China. Vârful Jengiș Ciokusu, la 7.439 m, este cel mai înalt punct al țării. Căderile masive de zăpadă din timpul iernii duc adesea la inundații primăvara.

Kârgâzstanul deține resurse de metale, printre care aur și metale rare. Din cauza terenului predominant muntos, sub 8% din pământ este cultivat, acesta fiind concentrat în zonele joase din nord și pe Valea Fergana. Orașul nordic Bișkek este capitala și cel mai mare oraș, cu aproximativ 900.000 de locuitori (în 2005). Al doilea oraș este vechiul oraș Oș, aflat în Valea Fergana lângă granița cu Uzbekistan. Principalul râu este Kara Daria, care curge spre vest prin Valea Fergana înspre Uzbekistan, țară pe teritoriul căruia se află confluența lui cu un alt important râu kirghiz, Narînul.

Dincolo de confluență, se formează râul Sîr Daria, care se vărsa în Lacul Aral. Apele sale au fost însă dirijate în întregime spre irigarea plantațiilor de bumbac din Tadjikistan, Uzbekistan și din sudul Kazahstanului. Râul Ciu curge și el pe teritoriul Kârgâzstanului, înainte de a intra în Kazahstan.

Să vedem frumusețile descoperite de Albert Dros: 

Un cer superb, curat și deloc poluat

Lacul Ala-Kul 

Parcul Național Ala-Archa

Canionul Skazka

Flori sălbatice din Munți 

La granița dintre Kârgâzstan și China 

Muntele Pik Karakol

 

Vezi mai multe fotografii în galerie

Te-am convins să vizitezi această țară superbă?

Foto: Albert Dros/Instagram 

Distribuie articolul: