Shoigu l-a convins pe Lukashenko să transfere complet trupele Belarusului sub conducerea Forțelor Armate a Rusiei. Întâlnirea ministrului rus al apărării, Serghei Şoigu, cu Alexandru Lukaşenko la Minsk, a fost dedicată la două probleme.

Potrivit expertului militar Roman Svitan, cel mai probabil, conversația a vizat iskanderii ruși staționați în Belarus.

Potrivit lui Svitan, Lukashenko i-a răspuns negativ lui Shoigu: „Shoigu a zburat pe cel puțin două probleme. În primul rând, avea nevoie de o comandă (permisiune) pentru a lucra cu Iskanders din Belarus. Nu am văzut o singură lansare a Iskanders, care sunt situate de-a lungul întreaga graniță cu Ucraina și Belarus. Lukașenko nu a aprobat acest lucru.

Svitan mai crede că Shoigu l-a convins pe Lukashenko să transfere complet trupele Belarusului sub conducerea Forțelor Armate ale Federației Ruse.

„Rușii vor să ia acest corp de 15.000 de oameni de la Lukașenka și să-l transfere pe frontul de sud. Dar numai Lukașenka poate da comanda până acum”, a răspuns expertul.

O altă opțiune este absorbția politică a Belarusului de către Rusia: „Există o altă opțiune – este mai mult o sarcină politică să absorbim Belarusul, să o anexăm ca republică. Nu un stat de uniune”.

Shoigu a vizitat Belarus pe 3 decembrie. Motivul oficial al vizitei ministrului rus a fost semnarea amendamentelor la Acordul privind asigurarea comună a securității regionale.

Belarus ajută Rusia în războiul împotriva Ucrainei

Încă din primele zile ale invaziei pe scară largă, Lukașenko i-a dat lui Putin teritoriul republicii pentru uzul armatei ruse. De acolo, tancurile rusești au spart granița cu Ucraina pe 24 februarie.

Rachete rusești zboară din Belarus.

Potrivit analiștilor occidentali, în timp ce Belarus este angajat în deturnarea forțelor ucrainene de la concentrarea pe sectoarele fierbinți ale frontului. Dar Forțele Armate ale Ucrainei se pregătesc în cazul unei invazii a armatei belaruse.

Regimul Lukașenko îi ajută și pe invadatori să repare echipamente stricate, să transfere echipamente în Ucraina etc.

Minsk, printre altele, acționează împotriva Ucrainei la nivel internațional. Pe 13 septembrie, regimul Lukașenko nu a susținut condamnarea încercării lui Putin de a anexa regiunile ucrainene.