„Poarta Sărutului” a fost adusă de la Târgu-Jiu, la București! Vorbim metaforic, desigur, așa precum este și autorul acesteia. Pe 19 februarie a fost desemnată în România Ziua Națională a marelui geniu Constantin Brâncuși. Brandul autohton Coreli by HCV Moldova a prezentat, în cadrul Bucharest Fashion Week, o colecție impresionantă, inspirată și dedicată marelui sculptor.

O pasăre măiastră

„Istoria și eforturile de renaștere a respectului pentru valorile acestui neam m-au făcut să creez această colecție”, a menționat fondatoarea și designerul acestui brand, Corina Hamureac. „Colecția poartă numele: „MĂIASTRA” – unul din puținele cuvinte românești care au pătruns în limbile de circulație internațională. Cel mai mare ambasador al României pe plan cultural, Brâncuși, a ajuns la ideea că numai o imagine de pasăre ar putea exprima eliberarea. O pasăre în zbor este foarte apropiată de duh iar conceptul de „Măiastra” este simbolul civilizației moderne, în care ideea e totul”, ne mai explică designera Coreli.

„Eu fac idee lovind cu dalta, ideile mele au greutate, sex, respiră. Păsările de piatră se ridică dacă în minte este lumină și inteligență. Aceea nu e artă dacă nu înalță sufletul – arta mea nu e pentru toți, înaripiază-mă nu mă invidia, piatra e mereu rece. Sculpturile mele sunt fecioarele mele, le gătesc ca de nuntă”, spunea Constantin Brâncuși.

Stofă printată cu piatra lui Brâncuși

„Colecția brandului nostru este unică pentru că stofa a fost printată în toate nuanțele marmurei, a pietrei, lemnului și a bronzului cu care a lucrat sculptorul – bronzul auriu. Toate astea au stat la baza operelor celui mai scump sculptor român, vândut vreodată la o licitație”, a precizat Corina Hamureac.

Măști elaborate special de un artist venețian, originar din Moldova

„Din cele 20 de piese vestimentare o să identificați „masa tăcerii” realizată de noi din nasturii mari de lemn, drumul de țară din Hobița, județul Gorj și turnul Eiffel din Paris (drumul parcurs pe jos, de Brâncuși). Veți vedea costumul lui, creat din pietre și lemn, pe genunchii pantalonilor o să zăriți drapelul României și Franței, simbolizând gestul lui de noblețe: testamentul lăsat românilor, dar refuzat de ei. Colecția a fost accesorizată cu măști, elaborate manual după conceptul nostru, de către un pictor basarabean, stabilit la Veneția, reușind astfel să ne împlinească opera „Muza adormită”pe tot parcursul prezentării”, a mai precizat creatoarea brandului Coreli.

Fundalul muzical, atent ales

„Brâncuși spunea: „Eu nu creez păsări, eu creez zboruri”. Ei bine, noi în deschidere defilării am reușit să redăm zborul. Porumbelul a fost elementul cheie în deschidere, iar modelul a trebuit să îngenuncheze pentru câteva minute, reușind astfel să întruchipeze opera marelui sculptor „Rugăciune”. Toate aceste elemente au format un tot întreg inclusiv grație muzicii naiului lui Gheorghe Zamfir, cu piesa: „Păstorul Rătăcit”. Pe finalul prezentării am ales „Ciocârlia” lui Enescu, care îi era și bun prieten lui Brâncuși, părintele sculpturii moderne mondiale”, mai precizează designera.

Să tindem mereu spre excelență

„În 2020 se poartă arta, valorile și cultura, iar noi suntem singurii în lume care putem să-i pronunțăm corect numele lui Brâncuși. Muza sculptorului a fost mereu FEMEIA. Noi am încercat să redăm creația lui prin femeia îmbrăcată în rochia din mătase. Este cel mai remarcabil român care a trăit vreodată nu pentru că a cioplit niște pietre, ci a avut o viziune pe care a urmat-o fără compromisuri, cu pasiune și dedicare, cu multă muncă până când s-a ridicat pe cele mai înalte culmi artistice. Brâncuși ar trebui să ne inspire să tindem spre excelență în tot ceea ce facem”, a mai punctat Corina Hamureac.

„Nu cred în nemurire și înviere dar cred în artă, în ordinea juridică și morală a umanismului și în doctrina etico-filozofică a strămoșilor mei, oameni ordonați și de omenie, care sunt și ai lui Brâncuși”, spunea Petre Pandrea.