Acum câteva zile, un reportaj difuzat la Prima Oră vorbea despre o primă colecție de uniforme școlare cu orgnamentele tradiționale ale costumului popular moldovenesc. Iată însă că în spatele acesei colecții stă o studentă a Universității Tehnice a Moldovei, care și-a susținut cu brio proiectul realizat în cadrul ciclului academic. Cine mai stă în spatele acestei colecții, vedeți mai jos.

18489804_1809815569334748_5745287281205709663_oPrima colecție de uniforme școlare cu motive inspirate din folclorul autohton este o semnătură a designerului Nina Utocichina și nu doamnei Angela Scripcenco, Director Executiv CEADT ZipHouse la UTM, așa cum se arăta în reportajul difuzat viner. La materializarea ideii, mâinile dibace au muncit cca 2 luni.

Uniforme școlare este un proiect de cercetare, dezvoltat de mult timp la catedra Tehnologia Confecțiilor din Țesături și Tricoturi, pe care eu am condus-o. Produsele respective au fost elaborate de către echipa de proiect: studenta Nina Utocichina, care a realizat aceste produse frumoase, echipa de la brandul Etnika, reprezentata de Dl Victor Arpentin, care a contribuit la elaborarea ornamentului si realizarea acestuia în condiții industriale. Mie îmi aparține ideea, conceptul acestui proiect și sprijin. Aduc sincere mulțumiri întregii echipe pentru colaborare”, specifică Angela Scripcenco.

Amintim că în reportajul difuzat, este prezentată o colecție din 6 piese vestimentare pentru fetițe cu vârste cuprinse între 12 și 16 ani: 2 bluze, o fustă, o vestă și un sarafan.

Am ales oramentele care simbolizează dezvoltarea, frumusețea și creșterea. Ne-am gândit că uniforma școlară, ca și sursă de educare a generației noi, ar fi bine să aibă niște elemente tradiționale. Noi nu am luat costumul național, dar am făcut niște citări în elemente constructive sau decorative. Este o idee foarte bună pentru școli care totuși vor să se deosebească în piața educațională”, spunea Angela Scripcenco, în reportaj.