Probabil e prima oară când auzim că un bucătar din Republica Moldova ajunge să cunoască și să gătească pentru un star hollywoodian. Succesul a fost îregistrat ieri, de către bucătarul Dmitri Petrenko, angajat prezent la un restaurant din Lyon, inclus în Ghidul Roșu Michelin.

Mare i-a fost bucuria lui Dmitri Petrenko ieri, atunci când le-a împărtășit pretenilor săi virtuali o noutate emoționantă: a avut fericita ocazie să-l întâlnească live pe actorul hollywoodan Quentin Tarantino.

14595765_951651554962212_1904381976094639998_n

„Dacă acum un an cineva mi-ar fi zis că îl voi hrăni pe Tarantino într-un restaurant inclus în Ghidul Michelin, aș fi râs. Dar asta e absolut real, dacă muncești mult și corect”, comunica Dmitri, aseară.

Tânărul se referea la restaurantul Le Passage, din Lyon. Localul are semnat pentru al optulea an consecutiv un parteneriat istoric cu Institutul Lumière și anume cu această ocazie mai multe vedete din lumea cinematografiei îi vor păși pragul.

14650698_408298049294527_1615853149419954354_n

Chef-ul de 29 de ani muncește de câteva luni la Tetedoie Restaurant Gastronomique:

„Ce înseamnă să lucrezi la un restaurant Michelin? Această întrebare mi se pune cel mai des în ultima vreme. De câteva luni sunt angajat la Tetedoie Restaurant Gastronomique și iată ce am înțeles că e obligatoriu: 1) Disciplină. Acum pot spune că am făcut armata, iar armele mele au fost cuțitul și cratițele. 2) Respnsabilitate. Fiecare dimineață începe cu cuvântul Chef-ului, numai tu decizi dacă îți începi dimineața la un restaurant obișnuit sau unul Michelin. 3) Viteză. E ca și cum ai trecut de la carting, la o cursă de Formula 1, viteza e nebună. 4) Efort fizic. În 3 luni, aici au venit și au plecat 12 oameni, nu fiecare se poate trezi la 3 dimineața din cauza cârceilor. E un fitness gratuit, pentru că toți slăbesc. Inițial credeam că voi muri. 5) Atmosferă. E ca la război, fiecare răspunde pentru sine, dar asta te călește mult, credeți-mă!

Mulți bucătari, ca și mine, visează să ajungă la un astfel de restaurant, dar mereu există o parte opusă a medaliei. Am înțeles că trebuie să munești asemenea condiții, însă cel mai important este să nu te pierzi în această luptă  pentru lauri, să nu pierzi motivul pentru care ai luat cuțitul în mâini pentru prima oară: pasiunea pentru mâncare. Nu mi-am propus să ajung în Ghidul Roșu, ci să trăiesc plăcere de la mâncare și oamenii care vor reține cu fiecare bucățică faptul că miros a bucate și fericire”, spunea bucătarul, recent.

13557779_883767921750576_259501205417026285_n

13620761_894377304022971_4589100577486339202_n

Foto: Facebook.com, Restaurant Le Passage