În capitală va fi creat un Centru Public municipal de vaccinare împotriva COVID-19. Decizia a fost luată de consilierii municipali. Raportorul proiectului, șeful adjunct al Direcției Municipale Sănătate, Boris Gîlca, a precizat că centrul de vaccinare va fi un proiect pilot, care ulterior va fi putea fi preluat și de alte raioane, informează AGORA.md.

Un Centru Public municipal de vaccinare împotriva COVID-19 va fi creat la Chișinău. Proiectul va putea fi preluat și de alte raioane

„Dacă va începe etapa a doua și a treia de vaccinare, instituțiile medicale nu se vor isprăvi, vom avea ambuteiaje, de aceea după exemplul altor țări vrem să creăm un Centru Public municipal de vaccinare, bine dotat, bine amenajat, accesibil pentru toată populația. Am putea disloca acest centru în timpul cel mai apropiat. Nu avem nevoie de investiții mari, nu va fi ceva hi-tech, avem nevoie de echipament esențial, personal instruit și acces la vaccinuri. Prin acest prim centru municipal ne propunem să vaccinăm cadrele didactice”, a spus Gîlca.

Funcționarul a precizat că, potrivit primelor estimări, Centrul de vaccinare ar reușit să efectueze câte 500-600 de vaccinări pe zi, iar în lipsa cadrelor medicale,  fiecare instituție va detașa un medic și o asistentă pentru a activa în acest centru de vaccinare.

„Spațiul care va fi destinat viitorului centrul municipal de vaccinare l-am identificat prin transmitere gratuită, este vorba de peste 400 de metri pătrați, este ultra-central, accesibil la stradă, într-o clădire nouă care aparține ASEM și nu vom achita chirie pentru acest spațiu. Este un gest de solidaritate din partea ASEM”, a mai spus Boris Gîlca.

Proiectul a fost susținut cu votul a 47 de consilieri.

Distribuie articolul: