Brandul Amarena Secret a apărut în 2019 și s-a orientat în exclusivitate bluzelor pentru femei. Au pornit cu crearea modelelor, au participat la expoziții de modă din Franța și Marea Britanie și aveau în plan să se lanseze în forță în 2020. Din păcate și absolut neașteptat, în unison cu întreaga lume, fabrica Portavita și AmarenaSecret, a fost nevoită să se adapteze stării de urgență cauzată de situația epidemiologică. Iată cum s-a reprofilat și ce povestește despre organizarea muncii Lilia Ranogaeț, directoarea fabricii.

Istoria lor merită auzită și povestită

„PORTAVITA este o fabrică de familie pe care am „crescut-o” și am condus-o ca director de la vârsta de 29 de ani. Uneori, în momentele când deja nu mai credeam într-un viitor luminat, angajații mei m-au încurajat să nu îmi pierd speranța. Susținerea lor, loialitatea, credința și devotamentul mi-au oferit putere pentru a călăuzi și îndruma această companie. Conștientizând deficitul de pe piața locală peste tot în lume, imposibilitatea de a o importa și cunoscând numărul mic de producători locali care sunt pregătiți să o facă, nu am putut să rămân indiferentă. Ne-am implicat activ în lupta cu noul virus pentru a oferi suport instituțiilor medicale. Acum aducem un tribut pentru fetele noastre curajoase, pentru cusătoresele noastre pricepute și talentate. Mobilizate, focusate și neînfricate. Istoria lor merită auzită și povestită”, spune cu încredere Lilia Ranogaeț.

Fabrica de confecții Portavita a fost fondată în anul 2000 și, pentru prima dată în trei ani, a produs combinezoane de protecție. Lunar, 160 000 de combinezoane erau exportate pe piața internațională. Acum, expertiza anterioară și receptivitatea angajaților au făcut posibilă reorganizarea cu succes a fabricii. Toată activitatea internă a brand-ului și a fabricii a fost direcționată în producerea de echipamente medicale de protecție.

Nu a fost deloc ușor

„Decizia de a ne reprofila și continua producția a fost luată sub o presiune considerabilă. La început, se cunoștea foarte puțin despre virus și despre nivelul lui de agresivitate – deci se impuneau reguli de protecție personală stricte. Fiecare membru al echipei a avut posibilitatea să aleagă dacă acceptă să muncească sau nu în continuare. Reprezentanții grupului de risc și mamele cu copiii mici au fost trimiși acasă și noi le-am asigurat cu concediu plătit. În final, echipa a fost formată și instructată cu responsabilitate despre toate măsurile de protecție ce trebuie respectate la locul de muncă și acasă. Simt o profundă recunoștință față de cusătoresele mele. Cu susținerea lor și inițiativa de a lucra și coase, am prins la puteri, mi-au oferit credință, m-au încărcat cu forțe pentru a realiza proiectul. Datorită devotamentului lor și muncii asidue, fabrica PORTAVITA împreună cu brand-ul AMARENA SECRET a reușit să asigure personalul medical cu suficiente echipamente de protecție în termen scurt”, mai povestește fondatoarea fabricii.

Design-ul – component fundamental al fabricării produsului

„După ce echipa a fost mobilizată, Standardul Companiei a fost elaborat în regim de urgență. Acest standard stabilește condițiile tehnice pentru fabricarea și marcarea echipamentului de protecție. Condițiile tehnice de calitate au fost respectate, deoarece designul articolelor de îmbrăcăminte de protecție trebuie să fie conform art.30 al Regulamentului (EU) no.765/2008 și art. 17 al regulamentului (EU) 2016/425. Am folosit Standardele ISO pentru elaborarea produsului. Între timp, am adaptat locul de muncă și i-am asigurat pe angajații noștri cu echipament de protecție personală: un set de 5 măști, 2 perechi de mănuși de nitril, sticluță cu dezinfectant. Produsul nostru este creat în conformitate cu standardele armonizate, iar AmarenaSecret a fost responsabilă de design și ergonometrie. Fiecare element restrictiv sau incomod a fost eliminat sau corectat. Performanța echipamentului nostru constă în testarea materialului, calitatea execuției finale și design”, mai povestește directoarea Portavita.

Într-un final, modelul perfectat, testat și certificitat pentru combinezon și halat a fost introdus în activitatea instituțiilor medicale ca uniforme de protecție. Fabrica a asigurat doctorii de la noi cu 150 de mii de combinezoane pe lună. Din primele zile, aceștia au produs și oferit donații. În total, personalul medical din circa 20 de spitale a beneficiat de echipament de protecție esențial, în termeni scurți – lucru apreciat și de echipele medicale.

Competențe înalte și dăruire maximă

„Fabrica Portavita și brandul AmarenaSecret este onorată să aibă o echipă profesionistă cu 20 de ani de experiență în spate. Metoda lor de cusut este rațională, inteligentă și inventivă. Fiecare operațiune este efectuată cu pasiune, entuziasm și meticulozitate. Produsele fashion și echipamentele de protecție sunt cusute de mâinile antrenate și motivate ale specialiștilor noștri. Dezvoltarea lor profesională este încurajată prin implementarea regulată a trainingurilor și programelor motivaționale. Un grup competent și instruit”, spune cu multă mândrie Lilia Ranogaeț.

Bluză Amarena Secret

Pregătiți să facă față oricăror provocări

 „În aceste vremuri complicate și fără precedent, eu sunt pregătită să fac tot posibilul pentru a fi capabilă să le remunerez munca și împreună să facem față oricăror provocări. Mă mândresc cu angajații mei. Respect și apreciez efortul lor. Îmi doresc ca Republica Moldova să îi cunoască pe bravii specialiști care au contribuit cu mult drag la asigurarea securității personalului medical. Ilie, Irina sau Ecaterina sunt doar câțiva din zecii de oameni talentați și dedicați din echipă. Ei sunt doar o mică parte din „comoara noastră”, a menționat în final Lilia Ranogaeț, fondatoare Portavita.

Bluză Amarena Secret