Știi care e cea mai mare provocare a parentingului modern? Corect! Să rupem lanțul traumelor generaționale și să creștem copii empatici, rezonabili, dornici să iubească. Mi se pare că un astfel de scop poate explica eforturile deloc facile pe care le depunem zilnic, înlocuind stereotipurile și paradigmele învechite. Asta face și Ludmila Adamciuc în „ABC-darul egalității”, o apariție editorială de excepție, zic eu, mai ales pe o piață de carte unde nu se prea vorbește de egalitate și de empatie.

Volumul, realizat în condiții grafice impecabile, conține mici istorii spuse de Beatrice, fetița autoarei, un Copil Soare diagnosticat cu sindromul Down, dar care reușește să vadă lumea cu bunătate și multă căldură.

Cu un limbaj simplu, accesibil, cartea este perfectă chiar și pentru cei mai mici cititori, dovadă fiind interesul mare pe care fetița mea de doar doi ani l-a manifestat de la prima răsfoire. Beatrice are o voce bine definită, iar fiecare text atinge o anume problemă, dar într-un fel foarte subtil și elegant, de la subiecte precum diferențele dintre copii și până la gestiunea emoțiilor.

Ilustrațiile Danei Grosu au scos în evidență fundalul emoțional al cărții, ajutând micii exploratori să o urmeze pe Betty, fetița dornică să descopere lumea.

Și aici vreau să punctez că ABC-darul egalității vine să dezvolte subiectul empatiei în literatura pentru copii, aceasta fiind un element crucial, deoarece le permite celor mici să înțeleagă și să se conecteze cu personajele și temele poveștilor pe care le citesc. Experimentând empatie, copiii pot dezvolta o înțelegere mai profundă a sentimentelor, experiențelor și perspectivelor celorlalți, ceea ce este esențial pentru construirea de relații sănătoase și crearea unei societăți mai pline de compasiune și incluzivă.

Cărțile pentru copii care promovează empatia îi pot ajuta pe copii să învețe să identifice și să înțeleagă diferite emoții, să-și dezvolte capacitatea de compasiune și bunătate și să aprecieze diversitatea experiențelor umane. Volumele care prezintă personaje din culturi, medii și experiențe diferite îi pot expune pe copii la o gamă mai largă de perspective, ajutându-i să aprecieze unicitatea fiecărui individ și să dezvolte un respect mai mare pentru ceilalți.

În plus, citirea cărților care încurajează empatia îi poate ajuta pe copii să învețe cum să facă față situațiilor și emoțiilor dificile. Văzând cum personajele din povești se confruntă cu provocări precum inegalitatea, conflictul și dezamăgirea, copiii pot obține o perspectivă asupra modului de a gestiona situații similare din propria lor viață.

Reușita Ludmilei Adamciuc este că le-a oferit celor mici o nouă perspectivă literară asupra emoțiilor, aducând cărțile în segmentul incluziunii, acolo unde e încă nevoie de foarte multă muncă. Apropo, ABC-darul este un proiect al Asociației obștești „Prietena mea”, fondată de Ludmila și care are misiunea de a oferi suport copiilor și persoanelor cu Sindromul Down pentru o creștere armonioasă într-o societate primitoare.

Volumul este disponibil în rețeaua Librarius și, cred eu, e un dar bun pentru Sărbătorile Pascale, un moment prielnic pentru a ne regândi viziunile și valorile.

Distribuie articolul: