Conform Reuters, Uniunea Europeană va suspenda comerțul și tratamentul economic privilegiat al Moscovei, va restrânge utilizarea de către aceasta a cripto-activelor și va interzice exporturile către Rusia de bunuri de lux ale UE și importul de produse din fier și oțel, a declarat vineri, 11 martie, șeful Comisiei Europene.

Noile măsuri echivalează cu un al patrulea set de sancțiuni împotriva Rusiei din cauza invadării Ucrainei, coordonate cu Statele Unite și alți aliați G7.

„Mâine, vom lua un al patrulea pachet de măsuri pentru a izola și mai mult Rusia și a epuiza resursele pe care le folosește pentru a finanța acest război barbar”, a spus Ursula von der Leyen.

Alături de alți aliați occidentali, cum ar fi Statele Unite, blocul va revoca statutul comercial al Rusiei ca „națiunea cea mai favorizată”. Acest lucru ar lansa oportunitatea de banare sau de impunere a unor tarife punitive asupra mărfurilor rusești și ar pune Rusia la egalitate cu Coreea de Nord sau Iran.

Ca prim pas, UE va interzice importurile de bunuri din sectorul siderurgic.

Von der Leyen a declarat într-o declarație că drepturile de membru ale Rusiei la principalele instituții multilaterale, cum ar fi Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială, vor fi suspendate.

„Rusia nu poate încălca în mod grav dreptul internațional și, în același timp, să se aștepte să beneficieze de privilegiile de a face parte din ordinea economică internațională”, a spus von der Leyen.

Aliații G7 vor încerca pe parcursul săptămânii viitoare să coordoneze țintirea „apropiaților” lui Putin și se vor strădui să se asigure că Rusia și elitele sale nu pot folosi cripto-active pentru a eluda sancțiunile.

Uniunea Europeană va interzice în mod specific exporturile către Rusia de bunuri de lux UE, măsură concepută ca o lovitură pentru elitele Rusiei.

În cele din urmă, vor fi interzise noile investiții europene în sectorul energetic al Rusiei.

„Această interdicție va acoperi toate investițiile, transferurile de tehnologie, serviciile financiare etc. pentru explorarea și producția de energie – și astfel va avea un impact mare asupra lui Putin”, a spus von der Leyen.

 

Distribuie articolul: