Miniştrii de interne din UE au susţinut cu o largă majoritate, duminică, planul de a acorda protecţie temporară ucrainenilor care fug de ofensiva rusă, al căror număr ar putea fi de „milioane”, informează France Presse, citat de Agepres.

Până în prezent, 300,000 de ucraineni au sosit în UE, potrivit Comisiei Europene, dintre care jumătate în Polonia, potrivit Varşoviei.

Miniştrii, care au avut o reuniune de urgenţă, au discutat despre posibilitatea de a le oferi protecţie temporară acestor ucraineni, recurgând la o directivă din 2001, care le-ar permite să stea şi să lucreze până la trei ani în UE.

„Am constatat o foarte mare majoritate pentru ca noi să putem folosi această posibilitate foarte repede”, a declarat ministrul francez Gerald Darmanin, a cărui ţară deţine preşedinţia Consiliului UE, într-o conferinţă de presă după reuniune.

Majoritatea ucrainenilor care sosesc au paşapoarte biometrice şi pot sta fără viză timp de 90 de zile în UE, dar trebuie să fim pregătiţi pentru ceea ce se va întâmpla după această perioadă, a subliniat comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, afirmând că trebuie să fie pregătiţi pentru milioane” de sosiri.

Ea a precizat că majoritatea ucrainenilor care au fugit în UE stau la rude şi că un număr limitat” a solicitat azil.

Aceştia se îndreaptă spre ţări care găzduiesc deja o populaţie mare de etnici ucraineni, printre care Polonia, Italia, Portugalia, Spania, Germania şi Republica Cehă.

„Cred că este timpul să activăm Directiva privind protecţia temporară”, a spus Ylva Johansson.

Acest sistem, care a fost introdus ca răspuns la conflictul din fosta Iugoslavie, dar care nu a fost niciodată utilizat, prevede acordarea de protecţie temporară în cazul unui aflux masiv de persoane strămutate, precum şi măsuri de împărţire a sarcinii de primire a acestor persoane între ţările UE.

Această protecţie temporară conferă drepturi echivalente în toate statele membre, inclusiv dreptul la muncă, a precizat comisarul.

Această propunere trebuie să fie aprobată de o majoritate calificată în Consiliu, adică de cel puţin 15 din cele 27 de state membre, reprezentând cel puţin 65% din populaţia UE.

 

Distribuie articolul: