Îți mai amintești momentul în care ai devenit mamă prima dată? Prima săptămână, prima lună – coșmar cu tremurici, da? Ei bine, nu ești singură. Iar mamele care au conștientizat ceva și își împart cu drag experiența ne pot spune mai multe, la rece. Diana Ivanov, autoarea blogului TwiceMomat22.com, scrie despre cele mai principale lucruri pe care le-a învățat în primele după naștere.

„Când a venit dimineața și mi-am dat seama că viața bebelușului meu depinde de mine, de cum și cât îl hrănesc, îl îmbrac, îl țin în brațe, am realizat cât de nepregătită sunt. Pâna atunci, eu nu prea făceam mare lucru conștient, el se dezvolta în burtica mea fără ca eu să depun mare efort. Atunci, s-a început panica. Tot ce făceam parcă nu era cum trebuia, iar David plângea des, dormea puțin și era foarte neliniștit. Toți care ne vizitau ne confirmau același lucru, că ceva e în neregulă, că trebuie să mergem la medic pentru un control minuțios. Și am mers.

Pediatrul, un domn foarte blând și empatic l-a verificat pe David și mi-a zis că avem un copil sănătos tun. Noi suntem cei care avem probleme, cu RĂBDAREA. Eram așa de focusați pe cum trebuie să fie, că nu admiteam faptul că micuțul nostru are propriul său ritm de dezvoltare, că dacă doarme mai puțin decât zice lumea că trebuie să doarmă – e ok, dacă mănâncă mai des decât o dată la 3 ore – tot e ok, dacă nu doarme decât în brațe – tot nu e o problemă. Mi-a luat 4 luni să mă deprind cu el și să îi înțeleg regimul, dar, de atunci, savurez fiecare moment.

În primele luni ale maternității am învățat 3 lecții extrem de valoase, și anume:

1. Niciodată nu ești suficient de pregătit pentru apariția unui copil. Oricât de mult ai citi, oricâte workshop-uri de îngrijire a unui nou-născut ai frecventa, oricâte video-uri educaționale ai privi pe YouTube, oricum te simți neputincios și nepregătit când îți ții pruncul în brațe. Și e normal așa. Nu te alarma.

2. Prima perioada după naștere, va fi grea…foarte grea. Răbdarea și gândul că foarte curând va trece totul te vor ține tare în momentele de disperare.

3. Renunță la așteptări și comparații. Copilul tău e unic, nu e cum zice tanti Maria sau moș Ion”, scrie Diana Ivanov.