Din 3 decembrie 2018, odată cu premiera de la Chișinău, a început Turneul Național al spectacolului „Liberă”, produs al Teatrului M.A.D.E., în mai multe orașe ale Republicii Moldova – Leova, Orhei, Congaz, Causeni, Soroca, Călărași, Copceac și Ceadîr-Lunga. Urmează Bălți și Ocnița, pentru începutul lunii aprilie.

3 aprilie – Bălți
4 aprilie – Ocnița

Teatrul M.A.D.E. : Mișcare, Artă, Dans și Emoţie

Fondatorii Teatrului au renunțat la expresia verbală și abordează o stilistică nouă și revoluționară pentru Republica Moldova, care implică mișcarea, dansul și expresia corporală. Instrumentul de bază în montările teatrului este corpul actorului, care poate transmite mesaje și stări dincolo de limbă și vârstă. Această abordare distruge barierele lingvistice și face arta mai accesibilă, anume prin esențializarea mesajului pe care vrea să-l transmită.

„Liberă” este un spectacol-document despre stereotipuri și prejudecăți…

…despre impactul negativ al violenței asupra femeilor și repercusiunile ei asupra generației viitoare. Un spectacol despre șabloane, despre legi scrise și nescrise. În acest produs artistic încercăm să aducem momente inovative în arta spectacolului contemporan în Moldova prin elemente de decor și recuzită și prin proiecție de video interactivă. Producția teatrală poartă un caracter educațional, oferind o meditație asupra responsabilității părinților în procesul educativ și asupra responsabilității personale, pe care ne-o asumăm în cadrul oricărei relații, fie ea amicală, familială sau de dragoste.

Proiectul tinde să prevină violența în familie

Violența în familie și față de femei constituie una dintre cele mai grave încălcări ale drepturilor omului. În Republica Moldova, violența în familie este recunoscută ca infracțiune și se pedepsește conform Codului Penal. Potrivit unor estimări, 6 din 10 bărbați au aplicat cel puțin o formă de violență fizică, psihologică sau sexuală pe parcursul față de femei și fete.

„Decizia de a monta acest spectacol a venit din necesitatea de a vorbi despre problema violenței față de femei și de a sensibiliza societatea față de această problemă și de a inspira femeile să vorbească. Fiecare a treia femeie din Moldova este victimă a cel puțin unei forme de violență, fiecare al doilea copil este lovit, noi însă nu reacționăm nici într-un fel. Violența e o boală a societății contemporane. Ce putem face? Să schimbăm atitudinea unii față de ceilalți, să fim mai buni, iar copiii ne vor urma exemplul”, susține regizorul spectacolului, Ianoș Petrașcu.

După fiecare reprezentație are loc o discuție liberă pe marginea temei spectacolului, asigurată de un formator oferit de A.O. „Vesta”. Spectacolul se joacă cu intrare liberă.

Crearea și organizarea spectacolului a fost posibilă cu sprijinul financiar al Guvernului Suediei și UN Women Moldova și datorită parteneriatului cu A. O „Vesta”, pentru a putea juca spectacolul în 15 localități din Republica Moldova.