O tulburare de alimentație este o boală care provoacă tulburări grave ale dietei de zi cu zi, cum ar fi consumul de cantități extrem de mici de alimente sau o supraalimentare severă. O persoană cu o tulburare de alimentatie poate începe prin a mânca doar cantități mai mici sau mai mari de alimente, dar la un moment dat, nevoia de a mânca mai puțin sau mai mult va scăpa de sub control.

Un stres sever sau o îngrijorare cu privire la greutate corporală sau în legătură cu modul în care arată corpul, poate semnala, de asemenea, o tulburare de alimentație. Tulburările de alimentație comune includ anorexia, bulimia nervoasă și tulburarea poftei de mâncare.

Bulimie – episoade de mâncat compulsiv a unor cantități mare de alimente, urmate de aplicarea unor metode compensatorii, în scopul prevenirii creșterii în greutate.

Anorexie – scăderea voluntară a aportului alimentar caloric, putându-se ajunge în unele cazuri până la încetarea completă a alimentării. Anorexia vine din teama patologică de îngrășare și din obsesia față de imaginea corpului lor. De obicei persoanele anorexice văd kilograme în plus acolo unde ele nu există.

Tulburarea poftei de mâncaresenzația de foame este cel mai natural lucru, este de natură fiziologică și are rolul de a ne anunța că a venit timpul să ne refacem stocurile energetice. De această senzație este responsabil hipotalamusul. Tulburarea poftei de mâncare poate avea cauze de natură socială, culturală și afectivă, și se manifestă prin independența de nevoia fiziologica de a mânca, reprezentând dorință de a consuma anumite alimente, cu sau fară a simți foamea.

Mâncatul compulsiv – reprezintă consumul unei cantități excesive de mâncare, mai mult decât organismul ar avea nevoie. Mâncatul compulsiv se caracterizează prin sentimentul lipsei de control, persoanele date afirmând „nu se mai pot opri din mâncat”.

Dacă te-ai regăsit în unul sau mai multe dintre aceste comportamente și simți că nu ai putere de voință ca să ieși din cercul vicios, cel mai înțelept ar fi să ceri ajutor specializat. Tulburările de comportament alimentare se vindecă cu disciplină, ajutor și voință.

Distribuie articolul: