Conform sondajelor companiilor farmaceutice ca Gedeon Richter și altele, în anturajul fiecărei a cincea persoane este o persoană ce suferă de schizofrenie, iar în anturajul fiecărei a zecea persoane există o persoană ce suferă de diagnoza tulburare afectivă bipolară.

Chiar dacă pare că acest aspect nu îți afectează viața în nici un fel, s-ar putea să îți schimbi opinia având în vedere că nu doar celor ce suferă de bipolaritate le este greu să facă față vieții de zi cu zi, dar și celor ce îi înconjoară: familie, prieteni, rude, colegi de birou sau simpli cunoscuți.

Comportamentul unei persoane cu tulburare afectivă bipolară se răsfrânge, direct sau indirect, asupra anturajului apropiat. De aceea, am delimitat, pe scurt, câteva momente – cheie ce țin de diagnosticul și specificul acestei afecțiuni ce sunt de mare ajutor când, de exemplu, persoana nu conștientizează că prezintă anumite tulburări psihice. Atunci, știind simptomele afecțiunii, ai putea să-i vii în ajutor bătând alarma și insistând pe o consultație la specialist.

Ce este bipolaritatea sau tulburarea afectivă bipolară?

Este o afecțiune mintală ce provoacă schimbări bruște de dispoziție, de la dispoziție exaltată la una depresivă. Despre așa persoane se spune de obicei: „acuma-i entuziasmat, plin de energie și bine dispus și imediat devine depresiv, închis în sine, și pus pe ceartă, uneori chiar agresiv”. Episoadele de genul dat pot fi atât foarte frecvente, cât și destul de rare, și deci greu de observat.

Tulburarea bipolară poate apărea la orice vârstă, dar cel mai frecvent debutează în adolescență sau în perioada de maturitate timpurie, până la 30 ani. Bărbații și femeile sunt afectați în mod egal, dar uneori afecțiunea poate apărea și la copii, sau la femeile însărcinate.

Care sunt cauzele tulburării afective bipolare?

Studiile clinice ce se fac în legătură cu afecțiunea dată nu pot delimita niște motive sigure și precise din cauza cărora oamenii suferă de bipolaritate. Per general, un rol important se atribuie eredității, adică persoanele din grupul de risc au o rudă de gradul I ce suferă de bipolaritate.

La fel, există factorul neurologic, unii specialiști afirmând că problema constă în neurotransmițători (serotonina și norepinefrina) care duc la devieri psihologice. Bipolaritatea poate veni la pachet cu boli autoimune de tipul Lupus, sau alte boli cum ar fi boala Cushing, hipo sau hipertiroidia, Parkinson etc.

În grupul de risc sunt persoanele care suferă de boli mintale cum ar fi schizofrenia, sau persoanele alcoolice. Există cazuri în care bipolaritatea a fost provocată ca urmare a reacției adverse la unele preparate medicamentoase – antidepresive, corticosteroizi sau a consumului de droguri.

Care sunt semnele și simptomele tulburării afective bipolare?

Ar trebui să te îngrijoreze comportamentul persoanei dacă aceasta prezintă episoade de maniacale alternate cu episoade depresive.

În cazul unui episod de hipermanie, persoana devine excesiv de comunicativă, cu un flux verbal în exces, are nevoie acută de somn, dar nu resimte oboseala, are momente de grandomanie sau stimă de sine exagerată, uneori ajungând să creadă că are abilități de geniu sau puteri supranaturale; ideile îi fug și aleargă de la un subiect la altul, agitație psihomotorie etc.

În cazul unui episod de hipomanie, persoana prezintă o lipsă totală a interesului față de activitățile zilnice, tristețe și neputință extremă, sentimente de inutilitate sau vinovăție exagerată, scăderea abilității de gândire sau concentrare, tulburări de somn, tentative de suicid etc.

Dacă observi schimbarea stărilor de la una la alta ciclic, sau cu intervale, mai ales dacă aceste alternări au loc des, ar fi bine să se apeleze la ajutorul unui psihiatru. Medicul psihiatru este acela ce stabilește diagnoza în baza evaluării anamnezei, analizelor necesare și antecedentelor familiare.

Din păcate, tulburarea bipolară este o afecțiune cronică, ce va persista pentru toată viața. Dar tratamentul corespunzător și aplicat la timp poate îmbunătăți considerabil calitatea vieții, atât a persoanei afectate, cât și a celor din jur. Ai grijă de sănătatea ta și a semenilor tăi!

Distribuie articolul: