Tu ai auzit de parodontoza? pentru că dacă nu, atunci ai dat click pe ce trebuie. Parodontoza este una dintre cele mai vechi boli care a însoțit omenirea de-a lungul timpului. Factorii genetici sunt, într-adevăr, responsabili de o parte din cazurile de parodontoză, însă există și multe alte cauze care pot provoca apariția acestei boli.

Cele mai recente studii arată că parodontoza poate fi moștenită de la părinți în aproximativ 30% din cazuri.

Deci, cum am și menționat, există însă și alte cauze sau factori ce pot determina apariția parodontozei sau accelerarea evoluției acesteia, cum ar fi igiena orală incorectă, fumatul, stresul, consumul excesiv de dulciuri și sucuri sau diabetul. 

Deci, ce este și cum se manifestă boala parodontală?

Cunoscută ca parodontoză sau „boala dinților frumoși”, periodontita este o afecțiune cronică ce afectează țesuturile care susțin dinții, adică gingiile și osul. Parodontoza nu este o boală întâlnită doar în rândul pacienților mai în vârstă, aceasta afectând din ce în ce mai mulți tineri. Stadiul incipient al bolii este cunoscut sub numele de gingivita și este o formă complet reversibilă a bolii. În stadiul mai avansat, când inflamația cuprinde și osul, vorbim despre parodontită, iar în acest caz tratamentele sunt mult mai complexe și au rol de a stabiliza boala”, spune doctorul Chemal Olgun, pentru csid.ro. 

Această boală afectează atât gingia, cât și osul: acesta se resoarbe (topește), iar gingia se retrage odată cu acesta sau este mărită în volum din cauza inflamației.

Printre simptomele care ar trebui să tragă un semnal de alarmă pacientului se numără:

  • sângerarea și inflamația gingiilor
  • retracțiile gingiilor
  • apariția unor spații negre între dinți
  • mirosul persistent neplăcut al respirației 
  • mobilitatea dentară

Din factorii implicați în apariția parodontozei se enumeră:

  • igiena orală nesatisfăcătoare
  • vârsta
  • stresul – cercetările au demonstrat că stresul scade imunitatea, adică capacitatea de a lupta împotriva infecțiilor, inclusiv a celor parodontale
  • bruxismul– scrâșnitul dinților duce la slăbirea ligamentelor parodontal, din cauza forțelor mari exercitate asupra acestora
  • fumatul
  • factorii genetici
  • lucrări neadaptate vechi
  • leziunile carioase netratate

Fumatul și consumul de tutun sunt nocive pentru oricine, dar în special pentru diabetici. Cercetările au demonstrat că fumătorii diabetici trecuți de 45 de ani au un risc de 20 de ori mai mare să dezvolte boală parodontală comparativ cu nefumătorii.

Diabeticii au nevoie de îngrijiri parodontale speciale, efectuate mai des decât pacienții nondiabetici. Nivelul ridicat de zahăr din salivă constituie un mediu ideal de dezvoltare a bacteriilor.

Iată ce complicații poate avea această boală, parodontoza: 

„Pacienții pot ajunge să își piardă chiar și toți dinții, fiind candidați pentru proteze dentare mobile (lucru pe care toți am dori să-l evităm) sau la implanturi dentare convenționale sau în cazuri extreme în care pierderea dinților a fost însoțită de o pierdere semnificativă de os la implanturi zigomatice/subperiostale. În afara de dantura noastră, pe care o afectează direct, boala parodontală poate agrava bolile cardiovasculare existente prin proliferarea bacteriilor în fluxul sanguin.

Femeile însărcinate care suferă de boală parodontală își expun copiii nenăscuți la o varietate de riscuri și posibile complicații, între care preeclampsie și naștere prematură. De asemenea, există riscul afecțiunilor pulmonare, în care pacienții au o imunitate mai scăzută, bacteriile patogene se dezvoltă mai repede în gură, iar de acolo, prin intermediul picăturilor fine de salivă, sunt aspirate în plămâni, inflamând mucoasa pulmonară. Boala parodontală conduce la pierderea patologică de masă osoasă la nivelul maxilarelor”, mai spune doctorul Chemal Olgun.

Parodontoza se poate evita menținând o igienă orală corectă, acasă. De asemenea, evoluția acestei boli se poate stopa doar cu ajutorul medicului stomatolog, prin vizite regulate la cabinetul de medicină dentară.