Nu mai este demult o noutate că ultimii doi ani ne confruntăm cu o creștere substanțială a prețurilor la… orice. Din cauza crizei energetice ce a lovit întreg globul imediat după pandemia Covid, în primul rând prețurile carburanților au explodat. În ceea ce ține de Republica Moldova, un război în imediata apropiere, la fel, nu a ușurat deloc lucrurile.

Se pare că am trecut prin faza de respingere și acceptare, și acum ne întrebăm: ce-i de făcut? Chiar dacă prețurile au scăzut ușor, credem că ți-ar prinde bine niște mici trucuri ca să poți economisi bani pe alimentarea mașinii. Așadar:

  1. Deși s-ar părea că și așa prin oraș nu ai unde accelera mai mult decât până la limita permisă, unii șoferi cred că dacă vor conduce cu 70 km/h sau vor porni cu scrâșnet de roți din loc, nu vor opri la fel ca toată lumea la următorul semafor. Între timp, când nu conduci cu mai mult de 50 km/h, observi că se reduce consumul de carburant cu până la 10%.
  2. Turațiile. Ține-ți motorul turat corect. Bineînțeles, nu există o regulă de aur valabilă pentru toate motoarele, dar specialiștii recomandă să încerci să reduci turația în trepte de câte 50 rpm și să observi cum reacționează mașina. Dacă mai ai loc de manevră și motorul nu dă semne că este subturat, atunci păstrează nivelul mai coborât al turațiilor.
  3. Aerul condiționat. Nici într-un caz nu trebuie să mergi fără aer condiționat, dar ține minte că, în funcție de motor, aerul condiționat poate mări consumul cu 10-20%. Folosit cu moderație, ai putea economisi ceva carburant. Apropos, răcorirea mașinii cu geamul deschis crește consumul de carburant.
  4. Nu supraîncărca mașina. Credem că toți cunosc aceastăm regulă, dar mulți șoferi cară în mașină cel puțin 20 kg inutil. Fă-ți curățenie în portbagaj și vezi dacă chiar ai nevoie de toate lucrurile adunate acolo. Același lucru se referă la rezervorul plin. Indicat ar fi să îl umpli doar pe jumătate.
  5. Presiunea din anvelope. Umflă anvelopele exact la presiunea recomandată de producătorul mașinii. Dacă mergi cu anvelopele umflate mai slab decât e recomandat, nu doar crești consumul de carburant, dar îți pui securitatea și viața în pericol.
  6. Dipozitivele care reduc consumul de carburant. Da, omenirea este foarte inventivă și pe piață au apărut așa-zisele resoftări, chip-tuning, care pot scădea consumul de carburant, dar adeseori induc un grad de poluare mai mare al mediului și diferențele de consum nu sunt cele mai spectaculoase. Atenție la escrocii care îți recomandă soluții – minune, documentează-te bine înainte de a le procura!

Orice metodă de a reduce consumul de carburant ai alege, nu uita regulile de aur care sunt: atenția în trafic, păstrarea distanței față de alte mijloace de transport și grijă mare față de toți participanții traficului. Să ai doar verde la semafor și zero ambuteiaje!

Autoare: Ana Chiriac

Distribuie articolul: