Capacitatea de memorare și învățare este extrem de importantă. Un gest simplu poate îmbunătăți memoria cu până la 15%, spun cercetătorii de la Universitatea Waterloo din Canada.

Puzzle-urile și cuvintele încrucișate sunt doar câteva dintre practicile care îmbunătățesc memoria. Totuși, pentru a oferi creierului un impuls, oamenii de știință ne recomandă un truc mult mai simplu.

Cercetătorii de la Universitatea din Waterloo din Canada au publicat recemt în revista „Memory” că citirea cu voce tare poate crește abilitățile de rememorare cu până la 15%. În cadrul studiului, ei au provocat 95 de participanți să testeze patru metode pentru a învața informații scrise: citind în tăcere, auzind pe altcineva citind, citind cu voce tare și ascultând o înregistrare a propriei lecturi. Rezultatele lor? Participanții care au citit cu voce tare informațiile au arătat cele mai bune rate de memorare și reproducere – o creștere de cinci până la 15% a vitezei de învățare, de fapt.

„Spuneți informațiile pe care doriți să vi le amintiți cu voce tare și veți avea o probabilitate mai mare de a reține și reproduce a datelor. Da, este atât de simplu!”, a spus psihologul și co-autor al studiului, Colin MacLeod. Cercetătorii cred că efectul combinat al vorbirii și al audierii, numit „efectul de producție”, permite creierului să salveze informațiile în amintirile noastre pe termen lung.

Sursă: digi-life.tv

Foto: Pexels.com

Distribuie articolul: