Treceri de pietoni neaccesibile, trotuare cu gropi și denivelări, rampe improvizate și impracticabile, stații de așteptare a transportului neconforme. Sunt câteva dintre observațiile membrilor Platformei „Chișinăul accesibil pentru Toți”, care și-au propus să evalueze mobilitatea pietonală în sectorul Botanica din Chișinău, în cadrul unui proiect susținut de Fundația Soros Moldova și Reprezentanța IM Swedish Development Partner, menționează AGORA.md.

Auditului mobilității pietonale a avut loc în centrul sectorului Botanica, la intersecția dintre bulevardele Dacia, Decebal și Traian. Experții au stabilit că rampele de la trecerile pietonale și trotuare sunt deteriorate. De asemenea, lipsește pavajului tactil de avertizare în culori contrastante la trecerile de pietoni și la scările de pe trotuare. Pentru monitorii cu deficiențe de vedere trecerile de pietoni de pe bulevardul Decebal, de asemenea, nu au fost accesibile, iar semaforul nu are semnalizare sonoră pentru nevăzători.

Ei, la fel, au constatat că la intersecția de mai jos bordura nu este coborâtă la nivelul solului. Recomandarea lor a fost ca bordurile de la trecerile de pietoni să fie coborâte la nivelul zero, iar denivelările de pe trotuare să fie eliminate.

Unii monitori au observat și lucruri bune pe sectoarele pe care le-au evaluat. Ei au remarcat pavajul nou instalat și au identificat o parcare, cu locuri rezervate pentru persoane cu nevoi speciale. Acestea erau însă ocupate de mașini care nu aparțineau persoanelor cu dizabilități.

Stațiile de așteptare a transportului public nu sunt nici ele accesibile, au concluzionat echipele de evaluare. Unele stații sunt îngrădite cu borduri, ceea ce face dificil accesul pentru persoanele în scaun rulant spre platforma de așteptare, mai ales când vor să se adăpostească pe timp de ploaie. Un alt impediment îl reprezintă spațiul foarte îngust între platforma stației de transport și troleibuzele care staționează. Acest defect al platformei nu permite persoanelor în fotoliu rulant să manevreze și, de asemenea, fac imposibilă deschiderea rampei troleibuzului.

Altă echipă de evaluatori a constatat că pasajul subteran mai era deschis la ora când s-a făcut auditul, chiar dacă, recent, o persoană a căzut pe scări și s-a accidentat grav. Ei au notat că această construcție este într-o stare avariată și este un pericol pentru sănătatea și viața oamenilor.

Concluziile auditului mobilității pietonale vor fi prezentate autorităților municipale sub formă de recomandări. Recent, membrii Platformei „Chișinăul accesibil pentru Toți” au organizat Auditul mobilității pietonale în Parcul Catedralei și Aleea pietonală de pe bulevardul Mircea cel Bătrân din capitală.

Sursa: AGORA.md