Îți este cunoscută acea senzație neplăcută de umezeală la subraț pe care o ai în zilele caniculare de vară sau înaintea unei prezentări sau întâlniri importante?

Este o reacție normală a organismului, dar în cazul unor persoane, transpirația este atât de abundentă tot timpul, încât devine o adevărată problemă.

Transpirația este modalitatea organismului de a scădea temperatura și de a te ajută să te răcorești. Atunci când te supraîncălzești, fie pentru că ai făcut sport, sau pentru că este o zi călduroasă, corpul transpiră, iar transpirația care se evaporă de pe piele ajută la reglarea temperaturii.

De asemenea, fiecare persoană transpiră diferit. Unii oameni pot transpiră mai puțin de un litru pe zi, iar alții ar putea să aibă un nivel al transpirației de câțiva litri pe zi. Totul depinde de corpul tău, de moștenirea genetică, de climatul in care trăiești sau de nivelul activității fizice.

Dar dacă simți că transpiri excesiv de mult la subraț, indiferent dacă este o zi călduroasă sau nu, iar acest lucru îți afectează viață, este posibil să te confrunți cu o problema numită hiperhidroza.

Ce este hiperhidroza?

Potrivit Academiei Americane de Dermatologie, aproximativ 3% dintre persoanele din Statele Unite suferă de transpirație excesivă, cunoscută că hiperhidroza. O persoană care are hiperhidroza transpira mai mult decât este necesar din punct de vedere fizic pentru corp și chiar și atunci când corpul nu are nevoie să se răcorească. Nu este cunoscută cauza hiperhidrozei, dar în unele cazuri ar putea fi o problema moștenită genetic sau provocată de o altă afecțiune.

Există două tipuri de hiperhidroza

Hiperhidroza primară – nu are o cauza anume, iar persoanele care se confruntă cu această problema încep să o observe în copilărie sau adolescență.

Hiperhidroza secundară – este asociată cu o altă problema de sănătate. De exemplu, ai început să iei un tratament care a declanșat apariția transpirației excesive, ai diabet, ești la menopauza sau ai probleme cu glanda tiroidă.

În cele mai multe cazuri hiperhidroza apare în una sau două zone ale corpului. Prin urmare, poți observă mai multă transpirație la subraț sau pe frunte, dar nu și în alte zone ale corpului.

Deși este o problema neplăcută, transpirația excesivă nu prezintă un risc pentru sănătate. În schimb, poate afecta viață socială, profesională și încrederea în sine.

Cum îți dai seama dacă suferi de hiperhidroză?

Nu ești sigură dacă nivelul tău de transpirație poate fi catalogat drept hiperhidroză? Imaginează-ți un scenariu: este o zi cu temperatura de 26 de grade Celsius și ești în parc cu prietenii. Nu alergi și nici nu practici alt sport, ci doar stai pe o banca. Este normal să transpiri puțin, dar nu ar trebui să simți cum îți curge transpirația de la subraț, pe spate sau alte zone ale corpului. „Dacă simți cum transpirația îți curge pe piele sau hainele ti se udă de transpirație chiar dacă nu ești activă fizic, in acest caz te confrunți cu transpirație excesivă”, declara medicul dermatolog Allison Arthur pentru womenshealthmag.com.

Dacă tot nu ești sigură, o vizită la medicul dermatolog ar putea clarifica dacă te confrunți sau nu cu hiperhidroză.

Cum se tratează hiperhidroză?

Tratamentul depinde de tipul de hiperhidroză cu care te confrunți – primară sau secundară.

În cazul hiperhidrozei primare, dermatologul ți-ar putea recomandă pentru început un antiperspirant eficient. Acesta blochează glandele sudoripare și oprește transpirația excesivă.

Dacă antiperspirantul nu are efectul dorit, există și alte variante de tratament, precum unele medicamente sau șervețele speciale care reduc transpirația excesivă. Alte opțiuni sunt proceduri realizate în cabinetul medicului dermatolog, precum injecții cu Botox care opresc transpirația la nivelul axilelor, un tratament numit iontoforeza sau un alt tratament numit Miradry.

Sursa

Distribuie articolul: