Trăim mai mult! Datorită progresului științific, igienei, vaccinurilor, speranța de viață a crescut considerabil.

Potrivit datelor Băncii Mondiale, din anul 2020, Japonia și Hong Kong sunt liderii clasamentului privind speranța de viață, acesta fiind de 85 de ani. În Moldova speranța de viață reprezintă 72 de ani, iar în România – 74 de ani.

La nivel global, speranța de viață e de 70 de ani pentru bărbați și 75 de ani pentru femei. Se presupune că în anul 2050, 3,7 milioane de oameni vor avea vârsta de 100 de ani. Însă, din cauza pandemiei, speranța de viață a scăzut. Totuși, există speranța că medicina ne va ajuta să trăim mai mult.

Un alt studiu, efectuat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a demonstrat că, în țările dezvoltate, personale cu un înalt nivel de educație trăiesc mai mult cu 6 ani.  Factori precum stresul, fumatul, alcoolul reduc speranța de viață a unui om.

Medicina încearcă să prevină îmbătrânirea și să combată bolile cronice. De la vârsta de 35 de ani, corpul nostru începe procesul de îmbătrânire. Scopul oamenilor de știință e să găsească soluții pentru a încetini acest proces. Bătrânețea pentru mulți e un chin și o condamnare. Unii nu se mai pot mișca, sunt bolnavi, cu imunitatea scăzută.

În viitor, datorită progresului științific, vom trăi mai mult. Totuși, trebuie să avem grijă de corpul și de planeta noastră. Poluarea ne îmbolnăvește. Știința nu ne va salva dacă avem un mod de viață nesănătos și ne distrugem planeta.