Cristiano Ronaldo a anunţat, luni seara, că unul dintre gemenii pe care Georgina Rodriguez, partenera sa, i-a născut, a murit la naștere. Cuplul susține că celălalt nou-născut a supraviețuit.

Vedeta portugheză a adăugat că își vor lua puterea pentru a trece mai departe de la fetița lor nou-născută care a rezistat nașterii.

Cu cea mai profundă tristețe trebuie să anunțăm moartea fiului nostru. Este cea mai mare durere pe care o poate simți un părinte.

Doar nașterea fiicei noastre ne dă puterea de a face față acestui moment și de a avea puțină speranță și fericire în suflet.

 

Cristiano Ronaldo și Georgina Rodriguez anunțaseră în octombrie 2021 că așteaptă gemeni (un băiat și o fată). Starul portughez mai are încă patru copii.

Contactată de redacția ea.md, psihologul Liliana Chisari a declarat că “a pierde o persoană apropiată, a face față morții unui membru de familie, este o experiență a cărei forța este prea rar valorificată în procesul terapeutic.

Când lucrăm cu oameni care au pierdut pe cineva, ne concentrăm adesea extensiv și exclusiv asupra pierderii…

Cum sa depășim suferinței provocate de pierdere…

Întru vindecarea suferinței e important să ai suficient sprijin din partea familiei, prietenilor, un grup de sprijin și/sau un terapeut. Împărtășirea suferinței face ca povara ei sa fie mai ușor de suportat.

Stresul pierderii îți poate afecta în mod negativ sistemul imunitar, făcându-te vulnerabil în fața bolilor.

Câteva recomandări pentru perioada de doliu sunt:

  •  Fă ceva creativ. Exprimarea sentimentelor într-un mod fizic sau creativ te poate ajuta sa treci mai ușor peste această perioadă – scrie, fă un album, pictează sau implică-te într-o cauza nobilă.
  • Mănâncă, dormi și fă sport. Sănătatea fizică și cea emoțională sunt interconectate. Combate stresul și oboseala suferinței cu un stil de viață sănătos.
  • Fi răbdător cu tine. Nu există o planificare cronologică sau o listă de emoții pe care trebuie să le simți. Dă-ți voie să simți ceea ce ai nevoie sa simți fără să te judeci sau să-ți fie rușine.
  • Conștientizează ce agravează suferința. Este normal ca anumite locuri, date semnificative sau sărbători să declanșeze amintiri triste și intense sentimente dureroase. Poate fi foarte eficient să-ți faci planuri  pentru a face față sentimentelor din ziua „fatidică”.
Autor: Elena Țurcanu

Distribuie articolul: