Muzeul Raional de Istorie şi Etnografie din orașul Teleneşti are menirea de a promova tradițiile neamului. Astfel, într-o postare pe pagina oficială de facebook, instituția culturală din orașul Teleneti promovează importanța lăzii cu zestre, care rămâne a fi unul dintre cele mai importante obiecte din gospodăria țărănească. Conform Muzeului Raional de Istorie şi Etnografie din orașul Teleneşti, acesta este exponatul lunii august 2023.

Cum explică Muzeul Raional de Istorie şi Etnografie din orașul Teleneşti importanța lăzii cu zestre în cultura și tradițiile românești:


Nelipsită din lumea satului, lada de zestre rămâne unul dintre cele mai importante obiecte din gospodăria țărănească. Nu a fost doar un simplu obiect de mobilier, ci a avut și un rol deosebit de important în cadrul ceremonialului nunții. În trecut nu puteai să te măriți dacă nu aveai ladă. Lada de zestre era obiectul „obligatoriu” fără de care fetele nu se puteau mărita, obiect care după nuntă ocupa un loc de cinste în cadrul interiorului.
Ținută în Casa Mare, lada conținea zestrea femeii sau pe cea a fetei de măritat. Mireasa își aducea în lada de zestre la casa mirelui îmbrăcămintea, ștergarele, păretarele, covoarele etc. De tinere, înainte să le vină vremea de măritat, fetele începeau să-și pregătească cele necesare umplerii lăzii. Cu cât era lada mai mare, cu atât era fata mai harnică. În interior erau puse cămeși sau haine de pat cusute sau țesute de către viitoarea mireasă. Fețele de masă, covoarele, păretarele sau ștergarele se așezau și ele acolo. Peste ladă erau puse pernele, făcute din penele de gâscă sau de găină. Uneori, pe ladă se înălțau până la tavan teancuri de scoarțe și de țesături. În astfel de condiții, lada de zestre s-a menținut până târziu în multe gospodării ca o piesă esențială de interior.
Important era și exteriorul lăzii, nu doar interiorul. Lada de zestre, pe lângă faptul că trebuia să fie plină de haine, de ștergare, de țoale, trebuia să fie și frumoasă. Iar de asta se ocupau meșterii lădari. Meșterii se întreceau în a sculpta forme pe ladă sau în a o picta în culori vii și vesele. Lada de zestre era comandată meșterului din sat de către părinți ori cumpărată de la târguri.
Lada de zestre a ajuns astăzi să fie extrem de rar întâlnită. O mai găsim în casele bătrânilor şi, la loc de cinste, în muzeele de etnografie. Muzeul Raional de Istorie și Etnografie Telenești dispune de o colecție de lăzi de diferite mărimi, forme și cu ornamente deosebite donate de locuitorii orășelului.

Distribuie articolul: