Crăciunul e o sărbătore de familie, având cele mai frumoase tradiții. Fiecare popor sărbătorește Crăciunul într-un mod unic, având propria rutină. Sărbătoarea combină tradițiile ancestrale cu ,,tradițiile capitaliste”. De la sărbătorirea Crăciunului pe plajă, mâncând fructe de mare proaspete în Noua Zeelandă, până la terci fierbinte care ține de cald în timpul iernii reci din Finlanda, mai jos vei descoperi cele mai ciudate și originale obiceiuri.

Suedia

Povestea ciudată despre capra Gävle a început în 1966, când cineva a venit ideea de a proiecta o versiune gigantică a caprei tradiționale suedeze. Scopul a fost atragerea clienților să viziteze magazinele și restaurantele din partea de sud a orașului. În 1966, capra uriașă a fost plasată în Piața Castelului din Gävle. De atunci, Capra Gävle a fost un simbol de Crăciun plasat în același loc în fiecare an. Astăzi, este celebră în întreaga lume. Capra Gävle a ajuns pentru prima dată în Cartea Recordurilor Guinness în 1985. În fiecare an, sute de mii de fani din întreaga lume o urmăresc prin webcam și rețelele de socializare (Twitter și Instagram).

Filipine

În fiecare an, orașul San Fernando organizează Festivalul Lanternelor Gigantice, folosind parols (lanterne) orbitoare care simbolizează Steaua din Betleem. Fiecare parol este format din mii de lumini rotative care luminează cerul nopții.

Japonia

Tuturor ne place să gustăm din bucate alese în timpul sărbătorilor de iarna. Însă, japonezii sunt mai originali. Deși Crăciunul nu este o sărbătoare națională în Japonia, se estimează că un procent din populație este creștină. În loc să se adune în jurul mesei pentru o cină delicioasă, aceștia merg la Kentucky Fried Chicken. Tradiția a început în 1974, după o campanie de marketing de mare succes numită „ Kurisumasu ni wa kentakkii! ” sau „Kentucky de Crăciun!” Lanțul de fast-food și-a menținut popularitatea de sărbătoare, făcându-i pe unii oameni să-și comandă cutiile cu luni în avans sau să stea în rând  două ore pentru a-și lua mâncarea ,,tradițională”.

Islanda

În fiecare noapte înainte de Crăciun, copiii islandezi sunt vizitați de cei 13 băieți de Yule. După ce își vor așeza pantofii lângă fereastră, cei mici vor merge la culcare. Dacă au fost cuminți, vor fi remunerați cu bomboane, iar dacă au fost răi, atunci vor găsi pantofii plini de cartofi putrezi.iceland yule boys

Finlanda

În dimineața de Crăciun, familiile finlandeze mănâncă în mod tradițional un terci făcut din orez și lapte acoperit cu scorțișoară, lapte sau unt. Cine găsește migdalele plasate în interiorul uneia dintre budinci „câștigă”, dar unele familii trișează și ascund câteva migdale pentru a nu se supăra copiii. La sfârșitul zilei,  finlandezii obișnuiesc să se încălzească într-o saună.

Noua Zeelandă

 Deoarece vara cade în timpul Crăciunului, familiile și prietenii se adună la un grătar, mâncând fructe de mare proaspete, carne și legume. Pomul de Crăciun din Noua Zeelandă este Pohutukawa, o specie de coastă care are flori roșii aprins, oferind umbră în zilele însorite, când oamenii cântă colinde atât în ​​engleză, cât și în maori.ț

Danemarca

Înainte ca creștinismul să se instaureze la danezi, ziua de Crăciun era o sărbătoare a zilelor mai luminoase, jól. Astăzi, casele sunt decorate cu personaje superstițioase numite nisser , despre care se crede că oferă protecție. În seara zilei de 24 decembrie, familiile daneze își plasează bradul de Crăciun în mijlocul încăperii și dansează în jurul lui în timp ce interpretează colinde.

Norvegia

În Norvegia, sezonul de Crăciun, numit julebord , începe pe 3 decembrie. Familiile sărbătoresc Micul Crăciun pe 23 decembrie; fiecare are propriul ritual pentru ziua respectivă, decorează bradul, coc o casă de turtă dulce și mănâncă  risengrynsgrøt (budincă de orez fierbinte).

Irlanda

Irlandezii lasă peste noapte o lumânare înaltă roșie pe o fereastră, un symbol al căldurii și adăpostului pentru sezonul sărbătorilor. Masa tradițională de Crăciun în Irlanda include adesea gâscă friptă de casă, legume, merișoare și cartofi.

Polonia

În Ajunul Crăciunului în Polonia, multe familii împărtășesc oplatek (o napolitană), fiecare rupând o bucată în timp ce își urează Crăciun Fericit. Cina nu începe până nu apare prima stea pe cerul nopții.

Olanda

Sinterklaas este numele olandez pentru Sfântul Nicolae, bărbatul recunoscut de copii după barba sa lungă, albă, pelerina roșie și mitra roșie. Copiii pun un pantof lângă horn sau la ușa din spate și se trezesc în dimineața de Crăciun pentru a găsi înăuntru delicii precum turtă dulce, marțipan și ciocolată.

Austria

O legendă din Austria spune că o creatură asemănătoare diavolului, numită Krampus, se alătură festivităților de Sfântul Nicolae pe 6 decembrie. Copiilor li se cere o listă cu faptele lor bune și rele: Copiii buni sunt răsplătiți cu dulciuri, mere și nuci, iar copiii răi își fac griji ce le-ar putea aduce Krampus în dimineața de Crăciun.

Ucraina

Creștinii ortodocși reprezintă aproape 49% din populația Ucrainei; ei sărbătoresc ziua de Crăciun pe 7 ianuarie, îmbrăcându-se în haine tradiționale și plimbându-se prin oraș cântând colinde. Un fel de mâncare numită kutya, făcută din grâu fiert amestecat cu miere, semințe de mac măcinate și uneori nuci, este un răsfăț popular în Ajunul Crăciunului. Unele familii aruncă o lingură de kutya în tavan: dacă se lipește, va fi o recoltă bună în noul an.

Mexic

Membrii Bisericii se îmbracă în Pastorelas (Piesele păstorilor) pentru a repeta povestea de Crăciun. Sezonul de Crăciun mexican începe la începutul lunii decembrie, cu Las Posadas, un marș religios care repetă călătoria Mariei și a lui Iosif. Florile de poinsettia sunt, de asemenea, folosite în aranjamente de sărbători pentru decorare.

Distribuie articolul: