Cea mai mare sărbătoare a creștinătății a fost celebrată cu aceleași tradiții pe toate continentele. Un exemplu demn de admirație este și întâmpinarea Învierii în familia Darii, stabilită de 4 ani într-un orășel din apropiere de Dublin. Cristina, gospodina familiei, e pur și simplu cucerită de arta gătitului, iar asta s-a văzut din plin și pe masa de sărbătoare închinată Învierii. Povestea cuplului Darii e asemănătoare cu cea a altor mii de basarabeni, însă are un farmec aparte. Vă invităm să îi cunoașteți și să vă convingeți și voi de acest lucru.

Pentru familia Darii, povestea plecării în Irlanda a fost una destul de dureroasă, soții fiind nevoiți să-și ia fiul și să se stabilească împreună într-o țară absolut diferită de Moldova.

„Decizia a fost foarte grea, soțul avea în Moldova un loc de muncă unde mergea cu plăcere, însă marea problemă era că mereu nu erau de-ajuns mijloacele financiare. Băiețelul nostru avea 3 ani și ne-am gândit să-i oferim un viitor frumos. Deja de 9 luni Dumnezeu ne-a dăruit și o a doua minune – o fetiță, care a fost foarte dorită și așteptată. Suntem stabiliți în comitatul Kildare.”

familia darii

Diferența dintre sistemul medical de acasă și cel din Irlanda s-a dovedit a fi colosală:

„Este total diferit, dacă e să compar experiența nașterii primului copil în Moldova și cea a fetiței – deja în Irlanda. Este „cer și pământ”. Sistemul medical de aici este la cel mai înalt nivel. Se acordă o atenție deosebită fiecărui pacient în parte!”

fiica

Băiețelul cuplului Darii vorbește engleza ca un irlandez nativ:

„Fiul nostru are 7 ani și frecventează clasa întâi. Merge la școală cu atâta entuziasm și plăcere! Acum vorbește engleza ca un adevărat irlandez. E tare mândru de asta și deja ne dă el lecții și ne arată unde am greșit și unde nu pronunțăm corect.”

baietelul

Sărbătoarea Învierii a purtat aroma primăverilor din Moldova grație talentului de a găti, al Cristinei. Familia și-a sfințit bucatele la bisericuța din Stradally, cam la 30 minute de orășelul în care sunt stabiliți.

„Chiar dacă suntem departe de casă și deja de 4 ani petrecem de Sfintele Paști departe de cei dragi, am încercat să-mi bucur familia cu bucate tradiționale, bucate pe care am învățat sa le gătesc cu drag de la mămica mea, care este o gospodină desăvârșită. Ca și oricare gospodină, după cum ne amintește tradiția, joi am copt pasca, cozonacii și am vopsit ouăle.”

Blogging-ul culinar – o provocare ce ar putea prinde contur în timpul apropiat.

„Am moștenit acest talent de la mămica mea, care gătește excepțional și poate pe viitor aș putea expune totul pe un blog.”

Dorul de casă – cea mai mare rană:

„Of, dorul ăsta ne doboară tare, e foarte greu, mai ales de sărbători. Mergem acasă cât de des putem. Copiii nu trebuie să uite de Moldova. Dar și bunicii vin des la noi, ei zic că nu mai pot de dor, mai ales de cel al nepoțeilor. Chiar ieri, în ziua de Paști, părinții mei au sărbătorit 30 ani de la căsătorie. Fratele meu este în Anglia, noi – în Irlanda, însă le-am făcut o mică surpriză. ”

cats

Revenirea acasă – un subiect dureros:

„Până nu demult, și noi cu soțul ne întrebam acest lucru. De o bună perioadă însă, ne-am dat seama că vom ramâne aici pâna vom vedea copiii realizați. Iar noi, la batrânețe, ca doi moșneguți, vom reveni în Moldova…”

familia

Un mesaj pentru moldovencele de pretutindeni:

„Știu că nu le este ușor celor plecați de departe, totuși… fiți tari, luptați ca să putem construi un viitor frumos copiilor noștri.”

irlanda