Pregătirile de Sfintele Sărbători de Paști sunt în toi și e forfotă mare în gospodăriile din toată țara. Ouăle îmbracă straie roșii, iar aroma de cozonaci va dăinui în aer încă cel puțin o săptămână înainte. O gospodină din Ghindești ne-a arătat pas cu pas, cum se petrece magia în bucătărie și cu câtă dragoste respectă obiceiul coacerii păscuței și a cozonacilor pascali, tradiție moștenită din generație în generație și păstrată cu multă grijă și astăzi.

Învierea Domnului sau Paștele este una din cele mai așteptate sărbători din an. „Gospodina care ne-a arătat tradiționalele delicii pentru Paști este nana Tamara”, dezvăluie Cristina Tocan, fotografa EA.md care a fost martora magiei de la gura vetrei și a avut grijă să capteze imagini de-a dreptul savuroase care transmit emoție, lumină și dragoste pe care o poartă gospodina pentru tradițiile și obiceiurile strămoșești.

„Are 62 ani, este pensionară și adoră să gătească la cuptor! Nu în zadar, căci este înconjurată de trei nepoței și doi strănepoței!”

„Nana a fost bibliotecară la Bibilioteca din orășelul Ghindești timp de 40 ani. Și-a iubit munca enorm, pe lângă asta a mai fost și Conducător artistic pe lângă Casa de Cultură din orășel.

Este o doamnă ingenioasă, cu un spirit artistic deosebit. De-a lungul anilor a reușit să formeze în comunitatea sa un colectiv artistic format din doamne de diferite vârste care promovează patrimoniul folcloric național și valorifică portul popular. În cadrul activității sale profesionale, a reușit pe parcursul anilor să fondeze un muzeu pe lângă bibliotecă. Muzeul cuprinde obiecte de uz casnic cu vechime de peste 100 ani, uniforme militare din perioada primului și celui de-al doilea război mondial și icoane vechi, toate colectate de la oamenii din regiune”, povestește cu admirație Cristina.

Vă invităm să savurați imagini de colecție din bucătăria gospodinei desăvârșite, Tamara Botnari din Ghindești, care vă vor ajuta să retrăiți bucuria copilăriei și vor trezi amintiri prețioase legate de Sărbătorile Pascale.

Lumină în casă și în suflet vă dorim!

Imagini realizate de fotografa EA.mdCristina Tocan.

Vezi și: A fost odată ca-n povești… Pe timp de pandemie Codrii Moldovei sunt în plină sărbătoare (Galerie foto)