Zicem „BOTOX”, iar primul lucru care ne vine în gând sunt injectările miraculoase care ne „șterg” ridurile nedorite de pe chip. Botoxul este una dintre denumirile comerciale ale toxinei botulinice de tip A – o substanța folosită în scopuri medicale de mulți ani și una dintre cele mai otrăvitoare substanțe biologice din câte se cunosc, fiind o neurotoxină produsă de bacteria Clostridium botulinum. O injecție subcutanată de 3 nanograme/kg greutate corporală, prezintă doza letală pentru om.

Toxina botulinică este folosită în scopuri cosmetice de peste 20 de ani. Serotipul A este singura formă de toxină botulinică comercializată clinic și este utilizată pentru a netezi temporar ridurile faciale și pentru a îmbunătăți aspectul pielii. Aplicațiile cosmetice ale botoxului includ corectarea liniilor fine și a ridurilor de pe față, bărbie, gât și piept.

Pe lângă segmentul estetic, botoxul mai are o varietate mare de utilizări, unele dintre care te vor surprinde cu siguranță.

Cinci utilizări pentru botox despre care nu știai

  1. Ameliorează simptomele în cazuri de cistită

Toxina botulinică este folosită și în urologie, mai ales în cazurile de vezică hiperactivă sau cistită interstițială. În astfel de cazuri, botoxul se injectează în mușchiul vezicii urinare, ceea ce are ca rezultat o frecvență mai redusă a senzației de urinare. Cercetările arată eficacitatea terapiei prin injectare a toxinei botulinice și în tratamentul prostatei.

2. Tratează hiperhidroza (transpirația excesivă)

Tratamentul hiperhidrozei este una dintre cele mai frecvente intervenții în Europa, după tratamentul prin injectare cu botox pentru îndepărtarea liniilor de expresie.

Botoxul acţionează prin oprirea transpiraţiei la locul injectării timp de 6 luni. Acest tratament este considerat destul de costisitor, deoarece trebuie repetat la fiecare 6 luni.

3. Diminuează atacurile de dispnee (senzația de lipsă de aer)

Botoxul s-a dovedit a fi o alternativă de ameliorare a astmului, printr-o simplă injecție în coardele vocale. Acest tratament nu-i poate vindeca în întregime pe astmatici, însă le poate face viața mai ușoară, prin relaxarea muschilor și eliberarea căilor respiratorii.

4. Tratează bruxismul

O formă ușoară a bruxismului nu necesită măsuri speciale, însă cazurile mai severe de bruxism pot duce la consecințe grave și trebuie tratate. Toxina botulinică este o opțiune de tratament ideală pentru activitatea excesivă și spasticitatea musculară. Injecțiile cu doze mici de botox sunt efectuate direct în mușchii masticatori care sunt tensionați excesiv. 

5. Tratează migrenele

Un studiu în acest sens a demonstrat că injecțiile cu botox pot ajuta pacienții care suferă de migrene acute. Tratamentul presupune administrarea mai multor injecţii în zona gâtului sau a capului la fiecare 12 săptămâni pentru a împiedica apariţia episoadelor de migrene.

Riscuri și efecte adverse asociate cu toxina botulinică

În general, injecțiile cu botox sunt tolerate bine, iar efectele secundare sunt mai puțin frecvente. În cazuri destul de rare, acestea pot include:

  • durere ușoară, edem sau vânătaie în jurul locului de injectare;
  • dureri de cap;
  • probleme gastrointestinale;
  • inflamarea pleoapelor;
  • greață;
  • slăbiciune sau paralizie temporară a mușchilor din apropierea locului injectat.

Unii oameni care primesc injecții regulate cu toxină botulinică A, dezvoltă anticorpi împotriva toxinei, făcând tratamentele ulterioare ineficiente. 

Informațiile prezentate în acest articol nu sunt și nu trebuie considerate recomandări medicale. Pentru orice tip de tratament, consultația medicului specialist este obligatorie.

Autor: Rodica Iațcu

Distribuie articolul: