Periajul dentar este un obicei practicat încă din cele mai vechi timpuri, care menține cu ușurință sănătatea orală. Eficacitatea periajului depinde de mai mulți factori diferiți, inclusiv frecvența și durata periajului, obiceiurile de clătire și tipul de periuță folosită. Atât dimineața, cât și seara, periajul dinților trebuie respectat în mod strict. Astfel, se poate preveni mult mai ușor apariția cariilor dentare și a bolilor parodontale.

Periajul dentar este considerat o condiție pentru menținerea unei bune sănătăți orale, dar are și rolul de a proteja dinții împotriva uzurii.

Diferența dintre periajul dentar și igienizarea dentară

Îngrijirea zilnică efectuată acasă prin periaj timp de 3 minute pe ambele arcade, trebuie urmată și de folosirea aței dentare, a dușului bucal și a apei de gură, ajutând la prevenirea problememor. Cu toate acestea, periajul dentar efectuat acasă nu este 100% eficace împotriva apariției problemelor orale. Vizita la medicul stomatolog este recomandată de cel puțin 2 ori pe an pentru controlul regulat, care are rolul de a depista afecțiunile în stadiu incipient, și pentru realizarea unei igienizari profesionale.

Igienizarea dentară profesională este o manoperă foarte importantă. Aceasta este recomandată fiecărui pacient la prima vizită în cabinetul stomatologic, iar apoi la fiecare 6 luni. Așa cum este explicat pe blogul Dr. Ionuț Leahu, igienizarea dentară cuprinde: detratraj dentar, periaj profesional și air-flow. Menținerea unei igiene orale bune este foarte importantă atât pentru dinți, cât și pentru gingii. De aceea, detratrajul îndepărtează depunerile de tartru, periajul profesional îndepartează micile bucăți de tartru rămase după detratraj, iar air-flow-ul curăță în profunzime smalțul dinților.

Cum să alegi corect periuța de dinți?

Conform Library of Congress, periuța de dinți așa cum o cunoaștem astăzi, a fost inventată după anul 1938. Cu toate acestea, formele timpurii ale periuței de dinți au existat încă din 300 î. Hr.

Civilizațiile antice foloseau un ,,băț de mestecat”, care era de fapt o crenguță subțire cu capăt sfâșiat. Aceste ,,bastonașe de mestecat” periau dinții și înlăturau resturile alimentare.

Îngrijirea adecvată a periuței de dinți este foarte importantă, iar schimbarea acesteia o dată la 3 luni este necesară, deoarece perii se uzează ușor și devin mai puțin eficienți în curățarea dinților. De asemenea, în timp ce utilizezi periuța de dinți, bacteriile din cavitatea orală se așază pe suprafața acesteia, astfel dacă o folosești pentru un timp îndelungat există posibilitatea ca bacteriile accumulate în timp să îți provoace diverse afecțiuni. În gură se află sute de tipuri diferite de microorganisme și bacterii, dar nu trebuie să te îngrijorezi. Acestea există în mod natural și nu provoacă probleme. De asemenea, corpul uman este constant expus la microbi potențial dăunători și se poate apăra împotriva acestora și poate preveni infecțiile.

În același sens, este importantă și schimbarea periuței imediat după ce ai avut o răceală, o gripă, o infecție la nivelul cavității bucale sau dacă ai avut dureri de gât. De ce? Pentru că microbii aceștia pot fi dăunători și pot rămâne în perii periuței, provocând astfel reinfectarea.

Așadar, periuțele de dinți pot fi alese în funcție de câteva caracteristici, care țin de confecționarea lor, cum ar fi: natura, proveniența, lungimea, diametrul, aranjamentul periilor, consistența, densitatea și flexibilitatea acestora.

După consistența periilor există trei tipuri de periuțe de dinți, și anume:

  • de duritate medie – acestea sunt cele mai folosite tipuri de periuțe de dinți. Ele se pot găsi cu ușurință în magazine sau farmacii și se pot recunoaște după ambalaj. Te poți ghida și după ambalaj, acolo unde găsi inscriptionată cu denumirea: medium, normal sau regular;
  • de duritate mare: acestea sunt recomandate fumătorilor și persoanelor care consumă cafea. De menționat este faptul că acest tip de periuță de dinți împreună cu mișcări rigide poate favoriza retracția gingivală și producerea unor leziuni dentare localizate în apropierea gingiilor. Dacă îți periezi dinții mai energic și folosești o tehnică incorectă este posibil ca în timp să observi semne ale hipersensibilității. Astfel, este important să acorzi mare atenție alegerii unei periuțe de dinți cu peri duri.
  • de duritate mică – acest tip de periuțe de dinți este recomandat persoanelor cu mobilitatea dinților crescută. Aceste tipuri de periuțe dentare sunt mai puțin traumatizante și sunt indicate mai ales pentru persoanele care știu că sufeă de hipersensibilitate dentară. Un dezavantaj al periuțelor cu peri moi este acela că nu pot îndepărta depunerile grele de placă bacteriană depuse de mai mult timp.

Alegerea corectă a periuței dentare este foarte importantă. Trebuie să ții cont atât de gingii și de sănătatea acestora, cât și de afecțiunile orale pe care le ai. Dacă nu ești sigur ce să alegi, poți cere sfatul medicului tău stomatolog. Acesta te va sfătui care este cel mai potrivit tip de periuță pentru dantura ta.

Prin urmare, o igienă dentară corectă nu este nici pe departe o misiune dificilă, trebuie doar respectate câteva trucuri simple și tratate cu seriozitate în mod constant. Ai grijă să te speli de două ori pe zi, atât dimineața, cât și seara și să completezi rutina zilnică cu mijloace suplimentare de curățare precum: ață dentară, apă de gură și dușul bucal. Astfel, vei evitat multe dintre tratamentele mai costisitoare cum ar fi implant dentar sau endodonția la microscop.

Distribuie articolul: