Apariția petelor pigmentare pe față sau corp se datorează mai multor factori. La hiperpigmentare contribuie mult lipsa de protecție solară, melasma ce apare în timpul sarcinii, schimbările sau dereglările fonului hormonal, înaintarea în vârstă, afecțiunile inflamatorii etc.

Deoarece sunt inestetice ca aspect, acestea mai pot cauza anumite complexe, destabilizări psihologice și dorința de a se închide în sine. O multitudine de produse cosmetice sunt destinate luptei cu hiperpigmentarea – creme, loțiuni, serumuri.

La fel și în cosmetologie, apar constant noi tehnici și proceduri menite să lupte cu petele inestetice la nivelul feței și al corpului. Ce ne facem, însă, dacă am probat toate soluțiile neinvazive și nu am obținut nici un rezultat? Există alternativa procedurii de tratament cu laser.

Tratamentul cu laser se descifrează ca Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation. Laserul este o sursă de lumină coerentă, cu o singură lungime de undă a radiației, iar din punct de vedere al acțiunii, aceasta poate pătrunde, sau nu, epiderma și derma.

Prin interacțiunea cu țesutul afectat, în zonele dorite ale pielii, se realizează absorbția cromoforilor (particulele de țesut afectat, colorat. Din greacă, cromo este culoare). Dintre toate metodele de tratare a petelor pigmentare, tratamentul cu laser este, la momentul dat, unul din cele mai eficiente.

Printre beneficiile tratamentului cu laser al petelor pigmentare se numără:

  1. În majoritatea cazurilor, pigmentul este complet eliminat și pigmentarea dispare;
  2. Este o procedură rapidă – câteva proceduri scurte refac în totalmente culoarea pielii;
  3. Practic lipsesc efectele secundare sub formă de cicatrici, arsuri sau altele;
  4. Este o procedură sterilă, riscul de a se infecta țesutul este practic nul;
  5. Se aplică anestezia locală, fapt ce reconfortează procesul de eliminare a petelor.

Cui i se potrivește procedura îndepărtării petelor pigmentare cu laserul?

  1. Persoanelor ce au pete pigmentare sub formă de melasmă. Acestea apar ca urmare a absenței protecției solare corecte.
  2. Persoanelor ce au căpătat petele pigmantare ca urmare a tratamentului medicamentos cu anumite antibiotice, sulfamide, preparate hormonale.
  3. Persoanelor ce au pete pigmantare ca urmare a afecțiunilor cutanate inflamatorii ca acneea, alergia, dermatita atopică și altele.
  4. Persoanelor ce suferă de boala Addison, Cushing sau alte afecțiuni ce pot provoca pigmentarea.
  5. Persoanelor ce se confruntă cu pigmentarea în urma sarcinii, sau persoanelor în etate.

În mare parte, practic oricine poate beneficia de acest tip de tratament al hiperpigmentării. Excepție fac persoanele cu boli autoimune sau hematologice, femeile însărcinate sau care alăptează, persoanele ce au cancer sau precancer cutanat, persoanele epileptice. De asemenea, este contraindicat să mergi la procedura de laser dacă:

  1. Adminstrezi medicamente fotosensibilizante.
  2. Ai efectuat depilarea prin smulgere (shugaring, ceară, aparat electric).
  3. Administrezi retinoizi pe cale orală.
  4. Ai un bronz proaspăt al pielii. În acest caz vei amâna procedura cu 2 – 3 luni.
  5. Ai infecții active locale, de exemplu herpes, sau alte leziuni mecanice, sau dermatită/eczemă în zona dată a pielii.
  6. Ai avut în trecut cicatrici keloide.

Cum are loc procedura de eliminare a petelor? Dacă nu ai contraindicații, mergi la cabinetul medical ce oferă acest tip de serviciu profesionist, căci procedura trebuie obligatoriu efectuată de către medicul dermatolog. Medicul îți va determina tipul de piele, ți se va îndepărta machiajul și ți se va aplica anestezia locală.

Fasciculul de lumină va absorbi pigmentul de melanină din zona indicată a pielii, transformându-l în energie termică ce se autodistruge. Îngrijirea de după procedură va include păstrarea locului afectat neatins, hidratat cu o cremă specială, și ulterior folosirea unei creme de protecție solară în timpul zilei.

Specificăm că pentru înlăturarea completă a petei pigmentare sunt necesare, uneori, și patru ședințe de terapie cu laserul. De aceea te îndemnăm să ai răbdare și cu siguranță vei obține rezultatul dorit!

Distribuie articolul: