Totul despre FEBRĂ și cum o combatem corect?! Aceasta a fost invitația pe care v-am făcut-o pentru un interviu LIVE cu Corneliu Bîlici, medic internist, director executiv Кладовая здоровья -Heel/ Comoara sănătății -Heel. Am răspuns la câteva întrebări esențiale cu privire la acest aspect al sănătății noastre.

Când putem avea febra?

„Febra este o reacție a organismului. Acesta își poate regla singur temperatura. Spre exemplu, chiar și după o masă mai copioasă, febra poate crește cu un grad, iar această reacție este una normală. Un efort fizic ridicat la fel poate ridica febra. Un stres sau un proces intern din organism la fel va ridica temperatura corporală, deja în funcție de gravitatea acestuia – febra este mai mică sau mai mare. Fiecare organism este individual – respectiv unul va reacționa cu creșterea temperaturii, iar altul cu scăderea ei. La fel unii preferă foarte mult plaja sau sauna, iar alții nu o suportă”, menționează Corneliu Bîlici.

Când și cum scade febra un matur?

„În majoritatea protocoalelor europene, medicii nu acționează nicicum la febra de până la 38,5, lăsând organismul să lupte singur cu febra, formând imunitate. Vorbim despre un pacient fără complicații, fără boli cronice sau alte devieri de sănătate. În cazul prezenței: diabetului, hipertensiunii arteriale, bolilor de inimă sau alte boli cronice – temperatura până la care nu vom acționa este de 38 grade. Dacă febra a apărut acum și nu jonglează mai mult timp de 2-3 ore – lăsăm organismul să lupte singur. Dacă temperatura corpului revine înaltă frecvent mai mult de 48 de ore – ne adresăm neapărat unui medic”, a precizat intervievatul.

Când și cum scădem febra la copii?

„În general copiii au proces metabolic mai rapid și sunt mult mai rezistenți. Veți putea întâlni copii cu febra 39 care încă zburdă prin casă. În general, este la fel ca la maturi, în cazul unui copil sănătos, fără patologii cronice sau boli cardiace, fiind permanent monitorizat. El poate face 38 doar de la faptul că este îmbrăcat prea gros, însă după 38, 5 putem interveni cu preparate care să scadă febra. Lichidele sunt esențiale în scăderea febrei, ele reduc toxinele din organism și îl ajută să transpire – ceea ce duce la scăderea febrei. Ceea ce recomandăm noi, un medicament natural și foarte bine tolerat, de maturi, dar mai cu seamă de copii – supozitoriile rectale Viburcol. Acesta poate fi folosit în în procesul de pregătire a vaccinării, în ziua vaccinării și după – va scădea nu doar febra, dar și durerea musculară, apatia care apare în corp.

Fiți foarte atenți cu soluțiile antipiretice care conțin coloranți sau gusturi adăugătoare – în special în cazul copiilor pot da reacții adverse. Ceea ce îi rog pe părinți este să păstreze răbdarea. Nu dați copiilor 3-4 metode concomitent, cu ideea că febra va scădea mai rapid. Febra trebuie să scadă treptat și încet ca să nu producem un șoc organismului”, recomandă Corneliu Bîlici, medic internist, director executiv Кладовая здоровья -Heel/ Comoara sănătății -Heel

Distribuie articolul: