Numeroase localități din Moldova, în special din zona de sud, sunt grav afectate de lipsa cadrelor medicale. În unele cazuri, spitalele lucrează cu aproape jumătate din personalul de care au nevoie, scrie Sănătate INFO.

De exemplu, la Spitalul Raional Cahul gradul de asigurare cu medici a fost anul trecut de 68,4 la sută, mult mai prost decât în 2017, când instituția era asigurată cu medici peste 80 la sută. La Spitalul raional Cimișlia se atestă o acoperire cu medici de numai 63 la sută. Și în cazul acestui spital lucrurile au involuat foarte mult într-un singur an. Căci, dacă e să comparăm datele pentru 2017, gradul de acoperire era destul de ridicat – de peste 80 la sută.

Și la spitalul din Telenești se atestă cea mai slabă acoperire cu lucrători medicali – de numai 65 la sută. Cu cele mai ridicate de angajare se pot lăuda spitalele din municipiul Chișinău, dar și cele din Anenii-Noi, Strășeni, Florești, Nisporeni și Edineț.

Și în secțiile consultative se atestă o lipsă acută de personal. În raioanele Leova, Strășeni și Florești sunt angajați cei mai puțini specialiști, cu un grad maxim de acoperire de 65 la sută.

Potrivit ultimelor date statistice în anul 2018 mai activau 10.033 de medici, cu 254 mai puțini decât în 2017.

Sursa: Agora.md 

Distribuie articolul: