A fost desemnată de Revista Aquarelle Femeia Anului 2013 și mai este supranumită „Femeia cu Lumină”, după cei câțiva ani buni de aflare în fruntea companiei moldo-spaniole „Gaz Natural Fenosa”. Silvia Radu este căsătorită, e mamă a trei copii și, mai nou, primar interimar al Municipiului Chișinău.

Iată câteva lucruri interesante pe care nu le știai despre noul primar interimar de Chișinău:

silvia raduSilvia Radu este licențiată în filologie spaniolă și a studiat Programul de Management avansat la Universitatea din Navarra, Spania;

Non progredi est regredi – acesta este dictonul de viață al Silviei Radu, un fapt recunoscut de ea în cadrul unui interviu cu Sanda Diviricean;

Circa trei ani, din 2011 și până în 2014, Silvia Radu a deținut funcția de Consul onorific al Spaniei în Republica Moldova;

Exact acum trei ani, Silvia Radu a fost decorată cu Crucea Ordinului Isabela Catolica (Orden de Isabel la Católica Encomienda). Ordinul i-a fost acordat Silviei Radu de către Regele Spaniei, Felipe al VI-lea, fiindu-i înmânată la Chişinău de către Ambasadorul Regatului Spaniei, acreditat atunci în România şi Republica Moldova, Ramiro Fernandez Bachiller. Este prima femeie din Republica Moldova care deține acest ordin;

Silvia a plecat de la cârma Gas Natural Moldova în noiembrie 2015, invocând că are nevoie de o perioadă de pauză. După câteva luni, a declarat că vrea să fondeze un partid politic, dar a amânat inițiativa datorită anunțării alegerilor prezidențiale în republică. În octombrie 2016, Silvia Radu depune cerere la Comisia Electorală Centrală și este acceptată ca candidat independent la alegerile prezidențiale din 2016. În discursul său electoral, ea declară că „încrederea în actuala clasă politică e foarte scăzută” și soluția ar fi ca „Președintele țării […] să fie în totalitate apolitic”. În campania sa electorală, ea pledează pentru apropierea de Uniunea Europeană și instaurarea unei guvernări tehnocrate. Dintre toți candidații la Președinție, Silvia Radu a fost identificată ca cea mai bogată, declarând în ultimii doi ani venituri de aproape 13,5 milioane de lei moldovenești.

Președinte de țară? Nu știu. Pentru mine este important să fac bine totul, în virtutea circumstanțelor. Nu trebuie să fii neapărat primul om în țară ca să faci bine ceva. Sper doar ca cei care vor veni la guvernare să aibă grijă cât mai bine de țara noastră”, precizează Silvia Radu în cadrul acestui interviu.

silvia radu 2

„Ce ține de energia mea de muncă, cred că îi semăn mamei – am rezerve de energie regenerabilă (râde). Adevărul este că nu trebuie să ne irosim energia cu lucruri mărunte sau inutile. Eu mă strădui să dorm bine atunci când sunt obosită. Am o listă a priorităților bine stabilită și mă strădui să acționez profesionist”, mai spune primarul interimar de Chișinău.

Prima femeie primar din istoria Chișinăului, o funcție pe care o deține prin interimat, are și calități sportive bune.

„Am practicat alergatul, aruncarea de greutăți și sulițe. Am participat la competiții republicane din partea raionului. După școală, am început să practic înotul, care a durat pe întreaga perioadă a studenției. Mă trezeam la 4-5 dimineața pentru a merge la înot pentru o oră. Practicam sportul pentru sine. Acum îmi place și tenisul de câmp. În prezent, antrenamentul meu este compus din cardio și exerciții de forță, cel mai bine este să le combini. Mă strădui să mă antrenez de 3 ori pe săptămână, la fel ca și soțul și copiii noștri. Fetița mai mică are abia 3 ani, dar deja demonstrează calități de sportiv”, spune Silvia Radu.

Silvia Radu s-a născut la 27 februarie 1972 la Hîncești, în familia unui tată profesor de limba română și mamă agronomă. A absolvit Universitatea din Navarra (Spania), facultatea Managementul Afacerilor; Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Drept și cea de Limbi Străine; cât și Academia de Administrație Publică de pe lângă Guvernul RM, facultatea Relații Internaționale.

Foto: Women’s Summit, molDeco, AFAM

Distribuie articolul: