Chiar dacă despre ei nu se prea aude, personalul sistemului de asistență socială este extrem de expus factorilor de risc în condiție de pandemie. Lucrătorii sociali continuă să acorde suport persoanelor în dificultate, să meargă în vizite în familii, la persoanele în etate și la persoane cu dizabilități, indiferent dacă este perioadă de carantină sau nu. Cum lucrează ei pe timp de COVID – 19 și cum fiind în umbră nu cedează niciodată, vezi în articolul de mai jos.

Echipa Direcției  Municipale pentru Protecția Drepturilor Copilului din Chișinău este formată preponderent din femei, prin ce experiență trec acestea și cum continuă să fie luptătoare pe timp de pandemie a relatat Lucia Caciuc.

Viața a demonstrat că femeile sunt luptătoare și, în această perioadă de carantină, noi, femeile trebuie să reconfirmăm acest statut. În sistemul de protecție a copilului, majoritatea colaboratorilor sunt femei – peste 90%. Noi ne confruntăm cu aceleași probleme ca și toți acum. Ceea ce ține de colaboratorii Direcției pentru Protecția Drepturilor Copilului, vreau să vă asigur că suntem bine, muncim, facem față provocărilor, răspundem și în continuare apelurilor. Ne străduim să lucrăm mai mult de acasă, dar un grup mic asigură funcționalitatea direcțiilor de sector.

La fel ca și medicii avem colegi în linia întâi – colegii din cadrul serviciilor de plasament, deoarece copiii din aceste centre nu au cum să meargă acasă, nu au părinți care să-i aștepte. De aceea vreau să mulțumesc acestor colaboratori din linia întâi pentru dăruire, pentru sacrificiul pe care îl fac, pentru că sunt alături de acești copii și de nevoile lor, pentru că și ei trec prin anumite frustrări și provocări. Copii noștri sunt speciali, ei au trecut prin  multe încercări în viață până au ajuns la noi, de aceea au nevoie de multă dragoste și de multă afecțiune. Ceea ce reușesc să facă colegii mei este să le aducă acel plus de dragoste și de atitudine pozitivă. Ca și părinții suntem alături de ei când își fac temele, pregătim bucate, facem meniuri, facem menaj. Aceste timpuri grele se vor termina, iar copii trebuie să își trăiască copilăria așa cum este firesc să fie, iar noi, cei maturi, suntem obligați să le o asigurăm”, spune Lucia, șefa interimară a Direcției.

Șefa Direcției generale de asistență socială și sănătate din mun. Chișinău a subliniat  importanța contribuției personalului din domeniul asistenței sociale în răspunsul la pandemia COVID-19 și a menționat că, în pofida faptului că munca lucrătorilor sociali adesea rămâne în umbră, aceasta este un colosală, mai ales pe timp de pandemie.

„Evident că profesia de asistent social și de lucrător social este foarte și foarte importantă și eu cred că, la moment, ei sunt acei oameni invizibili care fac o muncă enormă  pentru societate, inclusiv pentru persoanele social-vulnerabile precum persoanele în vârstă, victimele violenței în familie, persoanele cu dizabilități. Însă puțin se vorbește despre ei și îmi pare rău pentru aceasta. Eu vreau ca societatea să înțeleagă că trebuie să mulțumim asistenților și lucrătorilor sociali care, deseori, nu reușesc să acorde atenție familiilor lor, pe cât de mult bine fac pentru persoanele mai triste ca noi.

În această perioadă de carantină, vreau ca societatea să înțeleagă că acele mesaje de „stați acasă”, „păstrați distanță socială și mențineți igiena” sunt foarte importante. Dacă persoanele care trebuie să stea acasă vor face acest lucru, atunci vor ușura munca asistentului și lucrătorului social. Totodată, ei trebuie să înțeleagă că stând acasă oricum vor beneficia de servicii și prestații sociale. Noi lucrăm și prin mesaje electronice, și la telefon, și dacă este nevoie de prelungirea anumitor prestații sociale, noi facem acest lucru”, spune Tatiana Bucearschi.

Potrivit statisticilor, în Republica Moldova femeile constituie aproximativ 80% din colaboratoarele sectoarelor sănătate și social. În luna Aprilie 2020, UN Women Moldova și Suedia la solicitarea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale au oferit două loturi de echipamente de protecție personală pentru 3279 de persoane care activează în domeniul asistenței sociale din 36 de regiuni ale Republicii Moldova. Valoarea totală a asistenței oferite în lupta împotriva pandemiei de COVID-19 prin intermediul UN Women Moldova cu sprijinul financiar al Suediei se ridică, în prezent, la 215 mii de dolari.

Distribuie articolul: