Aproape toate femeile se confruntă cu celulita la un moment dat; se estimează că peste 85% dintre femeile cu vârsta de peste 21 de ani au celulită (și foooarte puțini bărbați). Aceasta se formează atunci când țesutul gras adânc în piele împinge în sus țesutul conjunctiv, cu predilecție pe coapse, zona cu cel mai mult țesut gras.

Există o serie de factori implicați în dezvoltarea celulitei, precum vârsta, producția de estrogen, factori genetici, inflamarea țesuturilor, creșterea țesutului gras cauzată de creșterea în greutate, scăderea producției colagenului, circulație slabă (o problemă frecventă la nivelul picioarelor) sau drenajul limfatic slab. De asemenea, aspectul celulitei poate fi mai pronunțat sau mai estompat în funcție de specificul pielii, fiind mult mai vizibilă în cazul unei epiderme subțiri (stratul exterior al pielii). Și la fel ca vergeturile și ridurile/liniile fine, celulita este o afecțiune a pielii perfect normală. Dar asta nu înseamnă că ne și resemnăm cu aceasta.

Dacă te consolează cu ceva, chiar și sportivele de performanță au de-a face cu celulita – e drept, sportul are un cuvânt de spus în ceea ce privește aspectul acesteia – prin urmare, nu contează dacă ai silueta ideală sau te confrunți cu kilograme în plus.

Dar dacă tot a venit vorba de sport, trebuie menționat faptul că unele tipuri de antrenamente – cardio, alergare, etc., pot ajuta la combaterea celulelor adipoase, reducând aspectul pielii afectate de celulită, dar nu te vor scăpa definitiv de ea. Combină-le cu antrenamente de forță (cu greutăți sau cu propria greutate corporală) pentru a întări și tonifia musculatura, și celulita va părea și mai puțin vizibilă.

De asemenea, trebuie menționat faptul că pierderea în greutate (susținută atât printr-o alimentație sănătoasă și echilibrată, cât și prin exerciții fizice) atenuează aspectul celulitei, prin urmare beneficiul este dublu. Și nu uita de consumul de apă, care stimulează circulația și fluxul limfatic, reducând denivelările.

Un alt remediu promițător împotriva celulitei este masajul efectuat de un terapeut profesionist. Masajul poate reduce celulita, îmbunătățind în primul rând drenajul limfatic, dar și prin întinderea țesutului pielii, care reduce aspectul denivelărilor specifice celulitei.

De departe cea mai mare dilemă este cea privind produsele anticelulitice… Funcționează, ori ba? Ce-i drept, dacă ar exista o poțiune magică care să facă celulita să dispară – nimeni nu s-ar mai plânge de asta. Un lucru e sigur: nu pot funcționa singure. Iar componenta cheie este procesul de aplicare prin masaj. Nu poți aplica o cremă și să te aștepți ca celulita să dispară de la sine.

Dar într-un program anti-celulită, format din alimentație bogată în legume și proteine de calitate, exerciții fizice, masaj cu un produs anti-celulită… probabil că acesta din urmă face diferența (deși nu o vei putea dovedi). Există totuși dovezi că produsele care conțin retinol  pot îmbunătăți aspectul pielii. Asta pentru că îngroașă pielea, ceea ce poate ajuta la scăderea aspectului pielii  în timp. Însă efectul va fi vizibil într-un interval de șase luni sau mai mult.

Un alt studiu a constatat o îmbunătățire a celulitei la femeile care au luat peptide bioactive de colagen (participantele au luat suplimentul zilnic oral timp de 6 luni, la capătul cărora au observat o diminuare a celulitei pe coapse, atât la femei cu o greutate moderată și mai mare, însă cele cu o greutate moderată au înregistrat cele mai vizibile rezultate).

Distribuie articolul: