Cercetătorii de la Gallup au întocmit și în 2021 World Happiness Report un studiu în urma căruia se identifică cele mai fericite națiuni ale lumii. Care sunt țările ce ocupă locurile de frunte, dar și pe ce loc s-a clasat Republica Moldova, află în cele ce urmează. 

Populaţia din 149 de ţări a fost invitată să îşi evalueze propria fericire. În întocmirea clasamentului au fost luaţi în considerare factori precum, sprijinul social, libertatea personală, produsul intern brut (PIB) şi nivelul de corupţie.

Astfe, Finlanda a fost desemnată cel mai fericit loc din lume pentru al patrulea an consecutive. Potrivit World Happiness Report, Danemarca este pe locul doi, urmată de Elveţia, Islanda şi Olanda. Noua Zeelandă a fost din nou singura naţiune non-europeană din top 10, scrie mediafax.ro.  În topul fericirii, R. Moldova ocupă locul 65, potrivit studiului.

Având în vedere faptul că perioada analizată se suprapune cu pandemia de COVID-19, autorii spun că a existat o „frecvenţă semnificativ mai mare a emoţiilor negative” în puţin peste o treime din ţări.

Cu toate acestea, lucrurile s-au îmbunătăţit în 22 de ţări. Mai multe ţări asiatice s-au descurcat mai bine decât în clasamentul de anul trecut, iar China a urcat de pe locul 94 pe poziţia 84. „O posibilă explicaţie este că oamenii văd Covid-19 ca o ameninţare comună, externă, care afectează pe toată lumea şi că acest lucru a generat un sentiment mai mare de solidaritate şi sentiment de semen”, explică unul dintre autorii studiului.

Finlanda „a avut punctaje foarte bune în ceea ce priveşte încrederea reciprocă, ceea ce a contribuit la protejarea vieţii şi mijloacelor de trai în timpul pandemiei”, au spus autorii. Naţiunea scandinavă cu o populaţie de 5,5 milioane de oameni a avut una dintre cele mai bune strategii în pandemie. Rezultatul a fost puţin peste 70.000 de cazuri de COVID-19 şi 805 de decese, potrivit Universităţii Johns Hopkins.

Clasamentul este încheiat de Rwanda, Zimbabwe şi Afganistan.

Sursa: AGORA