Republica Moldova e o țară ce are, drept patrimoniu național, viticultura și vinificația. Enotecile sunt pline de vinuri care mai de care mai alese, de diferite soiuri, arome și gusturi. Nu există străin care să fi fost în Moldova și să nu fi rămas încântat de vinurile noastre moldovenești.

Cum stă treaba însă cu vinurile din străinătate? Părerea mea este că e foarte frumos să fii fidel mărcilor moldovenești, dar dacă ai ocazia să călătorești undeva peste hotarele țării poți și trebuie să-ți îmbogățești experiența gustativă. Vinul este o plăcere oriunde nu s-ar afla. Dar dacă se află în însorita Italie- cu atât mai mult.

Deci, ce vinuri să alegi când te afli în Italia? Avem noi câteva idei!

  1. Sangiovese. Acest soi de struguri îmbină aromele intense de fructe de pădure, vișine, prună și are o capacitate de învechire de la 10 la 20 ani. Este unul din cele mai populare în regiunea italiană Toscana, Romagna, Campania, Umbria. Culoarea oscilează de la rubiniu la violet, iar cunoscătorii recomandă vinul maturat, care are necesitatea să se oxigeneze pentru a se deschide la adevărata valoare. Cel mai popular vin ce se produce din strugurii Sangiovese este vinul „Chianti Classico”. Alte vinuri ce se produc din soiul dat sunt „Rosso di Montalcino”, „Montepulciano”, „Camingnano”, „Brunello di Montalcino”.
  2. Barbera. Acest soi se plantează cel mai des în Italia, se cultivă în Piedmont, Puglia, Sicilia, Sardinia, Emilia- Romagna. Se prezintă ca un vin cu o aciditate mărită, foarte texturat, cu capacitatea de învechire de peste 15 ani. Dacă dorești să deguști un vin din soiul Barbera, încearcă „Barbera D’Asti”. Taninurile scăzute, corpolența, culoarea profundă și gustul de cireșe coapte, mure, zmeură și afine sunt caracteristicile de bază ale vinului. După maturarea în butoaie de stejar arse, capătă note de vanilie.
  3. Nebbiolo. Proveniți din Piedmont, având o capacitate de învechire de peste 20 ani, acești struguri produc vinuri bogate, cu arome rare. Acesta este unicul soi de struguri ce se folosesc ca materie primă la producerea vinurilor „Barolo” și „Barbaresco”. Ceea ce caracterizează în mod special acest vin este aroma de trandafiri, ce îl face minunat pentru sărbătorirea ocaziilor speciale. Aromele acestui vin sunt specifice, de pământ. Vinurile „Barolo” și „Barbaresco” ajung și până la câteva sute de dolari sticla.
  4. Dolcetto. Un vin de masă fructat și gustos, merge de minune în consumul zilnic și nu se prea potrivește ocaziilor speciale. Un gust nu prea bogat, o capacitate de învechire pe maxim 4 ani- un vin ușor de băut și foarte apreciat mai ales în nordul Italiei. Aroma este parfumată și fructată, culoarea rubinie intensă și gustul moale, cald și catifelat. Foarte popular este vinul „Dolcetto d’Alba”.
  5. Nero d’Avola. Cel mai răspândit soi din zonele Sicilia și Calabria, cunoscut sub numele de „Calabrese”. De secole întregi, soiul își păstrează importanța istorică pentru Sicilia, numele său provenind de la orașul Avola din sudul coastei. Culoarea foarte închisă a strugurelui, note de prune și fructe roșii, varianta maturată a vinului oferind și note de ciocolată și mure. Vin taninos cu aciditate medie, puternic corpolent, dar poate fi și foarte delicat, dacă via este plantată la altitudini mai mari, unde temperatura mai joasă restricționează nivelul de alcool. Iubitorii de vin roșu, sec, gen „Cabernet Sauvignon” sau „Syrah” vor aprecia acest soi de vin.
  6. Aglianico. Acest soi italian a apărut prima dată în Grecia, dar la momentul actual este cultivat pe tot teritoriul Italiei. Soiul se caracterizează prin rezistență mare la secetă, ceea ce îl face o opțiune atrăgătoare pentru zonele cu climă mai puțin umedă. Dacă nu iubești vinurile cu gust dulciu, Aglianico este opțiunea ta ideală. Note de carne afumată, piper, dar și cireșe negre, prune și fructe de pădure. Un vin taninos, corpolent, ce totuși devine mai echilibrat din punct de vedere gustativ dacă are vîrsta de 10 ani. Acest vin trebuie servit alături de cărnuri, preferabil vânat, barbeque, brânzeturi precum „Cheddar”, „Provolone” sau „Asiago”.
  7. Montepulciano. Originar din centrul Italiei, regiunile Abruzzo de Est, Marche și Molise, acest soi produce vinuri intense cu arome catifelate, calde. Încă de la jumătatea secolului 18, Montepulciano d’Abruzzo s-a remarcat prin culoarea sa rubinie densă cu note violete, arome fructate, mai ales de prună, note de cimbru, alune de pădure și mirodenii. Aciditatea foarte bună îi aduce un plus de prospețime și un gust revigorant, fructat, în care predomină pruna și fructele de pădure.

Deci dacă ești în vacanță în minunata Italie și iei cina în vreun restaurant cochet toscanez, fă o alegere inspirată în materie de vinuri și surprinde-ți plăcut prietenii cu cunoștințele tale în domeniu. Nu uităm să amintim că vinul este o plăcere deosebită atâta timp cât este consumat cu moderație.

Distribuie articolul: