Mulți au încercat măcar o dată în viață să învețe o limbă străină, și aproape majoritatea au încercat să învețe concret engleza, nu doar pentru că este de circulație internațională, dar și pentru că este un punct vital în CV și frecvent necesară în multe profesii.

Pentru cei care au început la o vârstă fragedă sau au învățat în școală (adică pe o perioadă lungă de timp și cu un efort susținut), sarcina a părut, cel mai probabil, ușoară.

Mult mai dificil este să înveți engleza de sine stătător, mai ales la o vârstă mai înaintată. Cu toate acestea, nu este un țel imposibil și, cu puțin efort, nici măcar atât de complicată cum pare din start. 

Există multe tehnici de învățare, majoritatea cunoscute cel puțin la nivel intuitiv. Cu toții știm faimoasa frază cu „repetarea este mama învățăturii” sau tehnica de folosire a asocierii (fișe de asocieri, mnemonicuri). Cu toate acestea, totul este subiectiv și depinde foarte de mult de fiecare în parte. Anumite tehnici pot da greș pentru cineva, dar să funcționeze excelent pentru altcineva.

Tu cum reții cel mai bine informația?

Pentru început, este util să înțelegi ce tip de memorie predomină în cazul tău concret. Evident, memoria vizuală și auditivă lucrează împreună, însă una dintre ele trebuie să fie prioritară:

  • Dacă memorizezi mai ușor prin intermediul imaginilor, folosirea unor planșe și a imaginilor va fi o idee excelență, mai ales pentru formarea vocabularului și a unei baze de lucru.
  • Dacă predomină memoria auditivă, o bună opțiune ar fi lecțiile audio, disponibile oriunde pe internet.
  • În general, este cu adevărat utilă frecventarea unor cursuri, măcar pentru un nivel de bază, procesul fiind astfel mai rapid, însă există o mulțime de opțiuni pentru învățarea independentă.
  • Repetarea este vitală, și nu doar din cauza cunoscutei fraze, menționate mai sus. Însăși structura memoriei se bazează pe utilizarea intensă a legăturilor neuronale existente și crearea unor astfel de legături noi, de la zero. Mai simplu formulat, cu cât mai des repetăm o informație, cu atât mai rapid este parcursă calea pe care o reprezintă în creierul nostru. Anume din acest motiv practica permanentă este unul dintre momentele-cheie în învățare. Nu contează dacă aceste exerciții de repetare presupun întărirea vocabularului sau înrădăcinarea celor mai frecvente fraze, importantă este esența.

Practica bate gramatica!

Aplicarea în practică este un alt moment vital. Adesea regulile gramaticale par simple până la momentul când apare necesitatea aplicării lor, iar unele persoane se pierd când vine acest moment. Din acest motiv, este foarte importantă aplicarea în practică imediat la momentul învățării unui lucru nou.

În general, o metodă bună de a aplica în practică cunoștințele acumulate sunt discuțiile cu alți vorbitori de limba engleză, de preferat nativi. În absența acestei posibilități (deși, să fim serioși, internetul oferă din plin spațiu pentru așa tip de antrenament), o altă metodă utilă ar fi urmărirea filmelor cu subtitre. Așa vor fi implicate și memoria vizuală, și cea auditivă. În aceeași categorie se încadrează lectura cărților în engleză.

Până la urmă, fiecare găsește o metodă care să i se potrivească personal, iar ceea ce trebuie reținut este că scopul scuză mijloacele și calea ta poate să difere de a celor din jur, atâta timp cât atingi scopul final.

Alternativa de studiu: învață engleza rapid în 5-6 săptămâni la Friendly School

Friendly School este o școală de engleză cu sediul în Republica Moldova, în Chișinău, ce oferă cursuri online și offline, pentru maturi și copii. Are o experiență de peste 4 ani și 20 de profesori înalt calificați. Aici cursurile de engleză sunt organizate pe niveluri. Se oferă posibilitatea testării gratuite.

Nivelurile de engleză sunt: Starter (A1), Elementary (A2), Pre-Intermediate (B1), Intermediate (B1+), Upper-Intermediate (B2) și Advanced (C1).

Un curs pentru maturi durează 5 sau 6 săptămâni.

Îi găsiți pe următoarele paltforme:

Facebook: https://www.facebook.com/FriendlySchool.md/

Instagramhttps://www.instagram.com/friendlyschool.md/

Adresa: Chișinău, Bd. Decebal 76, clădirea Sigma, et.3, of 316 (Zona Magazinului Elat)

Telefon: 068232326.

Distribuie articolul: