1.„Antrenează-ți creierul! Strategii și tehnici de transformare mentală“ de Joe Dispenza – te-ai întrebat vreodată de ce nu poți rupe odată și pentru totdeauna toate legăturile nocive, relațiile toxice de codependență; și ai în permanenţă aceleași gânduri negative? De ce rămâi blocat/ă în aceleași șabloane mentale limitative și ineficiente?

Studiile arată că 90% dintre gândurile oamenilor sunt negative. Explicaţia constă în faptul că, din pricina stresului la care suntem supuşi zilnic, ne activăm „sistemul de supravieţuire“ şi tiparele de comportament înrădăcinate vin să ne formeze realitatea, pe pilot automat. Joe Dispenza folosește în „Antrenează-ți creierul! Strategii și tehnici de transformare mentală“  un vocabular simplu, dar îmbogățit cu termeni medicali clari, explicând totul într-o manieră extrem de simplă.

În cadrul cercetărilor despre remisiile spontane, Dispenza a descoperit asemănări la persoane care au trecut prin vindecări „miraculoase“, demonstrând că aceştia şi-au modificat efectiv arhitectura nervoasă a creierului, lucru care le-a îmbunătăţit apoi starea de sănătate.

Așadar, prin repetiţie, gândurile şi sentimentele autolimitative se transformă în obişnuinţe, producând şabloane mentale nocive pentru sine, precum sentimentul lipsei de valoare sau înclinaţia spre experienţe negative. De ce le simţim totuşi lipsa atunci când nu avem parte de ele? Simplu: pentru că suntem dependenţi la nivel chimic de acestea.

Creierul nostru are însă capacitatea de schimbare și evoluție, numi­tă neuroplasticitate, schimbându-şi organizarea ca urmare a procesului de învăţare şi a experienţelor de viaţă. Putem, aşadar, modifica felul în care privim ceea ce ni se întâmplă, gândurile care ne produc suferinţă şi ne ţin pe loc. Experienţele noi sunt absolut necesare pentru a ne elibera de vechile tipare. La fel de importantă este meditaţia şi introspecţia.

Toate reacțiile din organism, declanșate în egală măsură de gândurile intenționate și de cele involuntare, încep să se desfășoare în spatele conștiinței noastre. Dacă e să ne gândim bine, e șocant să ne dăm seama cât de ample sunt și ce influențe au efetele unor gânduri, conștiente sau nu.

Joe Dispenza este doctor în chiropractică (terapie care funcţionează prin corectarea problemelor articulaţiilor, în special ale coloanei vertebrale şi care se realizează cu ajutorul mâinilor). Este menţionat în Who’s Who din SUA şi e membru onorific al National Board of Chiropractic Examiners, precum şi al International Chiropractic Honor Society. Are licenţă de chiropractică clinică în patru state din America.

2. Memoria inteligentă: Arta și știința de a-ți aminti totul, de Joshua Foer – cum ar fi să-ți amintești absolut tot ce ai memorizat vreodată? Da, omul are această superputere. Fiecare dintre noi o avem, de fapt, doar că nu știm asta încă. „Memoria inteligentă: arta şi ştiinţa de a-ţi aminti totul” este cartea non-ficţională a unui jurnalist, Joshua Foer, publicată în 2011 şi tradusă la noi în acelaşi an. Aici este expusă povestea transformării sale dintr-o persoană obișnuită într-un campion al memorării într-un singur an.

Or, un om obișnuit irosește cam 40 de zile pe an pentru a compensa lucrurile pe care le-a uitat. În cartea de față, Foer ne demonstrează că orice este posibil cu puterea voinţei, chiar şi câştigarea unui campionat de memorare. Lectura este uşoară şi captivantă, presărată cu mult umor și şi charismă, chiar dacă vorbim despre campionate de memorare, unde ne-am fi imaginat că e plin de savanți înfumurați.

Povestea debutează cu prezenţa jurnalistului Foer la Campionatul de Memorare al Statelor Unite din 2005, cu intenţia de a scrie un articol. Curiozitatea lui Foer este însă ațâțată la celmai serios mod de doi tineri maeştri care-l asigură de faptul că oricine ar putea ajunge campion al memorării. Astfel începe călătoria autorului, care, un an mai târziu, avea să ajungă el însuși Campionul Statelor Unite la memorare, ajutat fiind de Ed Cooke, un tânăr maestru european.

 Foer ne expune pe înțelese și analizează în carte diverse tehnici mnemonice de bază. DIn volum aflăm multe detalii curioase despre funcţionalitatea memoriei. Astfel, Foer ne explică cum în doar un an, el a ajuns stăpânească metode puternice și vechi de mii de ani, precum Palatul Memoriei, folosit de Cicero.

Scrisă cu mult umor și cu inteligență, cartea este o pledoarie pentru redescoperirea lumii în care trăim și pentru autodepășire. Absolut fenomenalăCartea ne reamintește pornim cu toții cu același bagaj; contează ce facem cu el pe drum. The New York Times

3. „Puterea prezentului” de Eckhart Tolle – cartea explică importanța obiceiului de a trăi în prezent și a nu mai ne duce viața în regretele trecutului sau în himerele viitorului. Cartea oferă strategii și sfaturi pentru a ne ancora complet în aici și acum. 

Dintâia și probabil cea mai importantă învățătură a acestei lecturi este că nu suntem totuna cu mintea noastră. Mintea poate fi un instrument extrem de util în construierea unei vieți pline de sens, dar în același timp, este principala sursă a anxietății noastre. Cu fluxul ei constant de gânduri și neliniști, ea ne macină personalitatea, liniștea, potențialul și ne împiedică în calea spre dezvoltarea personală. Ca oameni, suntem construiți să simțim din când în când durere mobilizatoare; și ea să ne fie imbold pentru asigurarea evoluției și supraviețuirii personale.

Totodată, autorul subliniază că putem să ne eliberăm de suferință, observându-ne în mod constant mintea și renunțând la a ne mai judeca pe noi. Autorul ne propune perspectiva observatorului la schimb, când te ridici deasupra cotidianului și vezi lucrurile de la distanță.

Iată câteva dintre afirmațiile pline de puterea prezentului din carte:

Nu este neobișnuit ca oamenii să-și petreacă întreaga viață așteptând să înceapă să trăiască.

… trecutul îți dă o identitate, iar viitorul promite mântuirea sau împlinirea într-o formă sau alta. Ambele sunt iluzii.

Nimic nu s-a întâmplat în trecut, totul s-a întâmplat într-un moment de Prezent. Nimic nu se va mai întâmpla în viitor, se va întâmpla într-un moment de Prezent.

Așadar, pentru a trăi o viață împlinită și plină de sens, trebuie să te deta­şezi de zgomotul şi de agitaţia lumii exterioare şi să descoperi esența spiritului tău. Știi cu adevărat cine ești, care este puterea ta reală și în ce rezidă ea?

Dacă ne abandonăm puterii prezentului, putem ajunge să avem o viață mai satisfăcătoare, conectându-ne de calitate și cu ceilalți, dar și descoperindu-ne sinele autentic și complet.

Puterea prezentului cuprinde un sistem de convingeri conform căruia este benefic trăim ancorați în prezent. Filozofia cărții pledează pentru debarasarea de «corpul-durere», o forță distructiva pe care o exercită mintea și egoul asupra corpului. Lucrarea este un bestseller tradus în 33 de limbi și se bucură de apreciere din partea multor celebrități, cum ar fi Oprah Winfrey, care a declarat este una dintre cărțile ei preferate, și actori renumiți, precum Meg Ryan și Jim Carrey. – The New York Times

În cărțile sale, Tolle nu urmărește inducerea unei transformări spirituale subite în rândurile cititorilor, ci dorește, mai curând, împărtășească o viziune complexă asupra psihologiei umane, ale carei rădăcini merg până la budism, hinduism și islamul sufit. Majoritatea oamenilor nu trăiesc cu adevărat în prezent, având senzația momentul următor este mai important decât cel actual. Pentru unii, este cu adevărat revelator conștientizezi ți trăiești viață chiar acum. – Oliver Burkeman, The Guardian

Eckhart Tolle este un învățător spiritual, care a trecut el însuși prin iadul zbuciumului lăuntic și depresie, până când a suferit o transformare interioară. În 2011 a fost introdus pe lista publicației Watkins Review, drept cea mai influentă  persoană spirituală din lume.

4. „Flori pentru Algernon” de Daniei Keyes – un bildungsroman incredibil de dulce și amar, concomitent.

Se dă una bucată Charlie, un tânăr subdezvoltat, dar avid de cunoaștere. Un personaj care trece prin toate stările și se transformă. Despre ce este mai exact vorba? Obsedat fiind să devină deștept, ca toți ceilalți, protagonistul este gata să se lase pe mâna a doi doctori emeriți care fac o revoluție în medicină, și printr-o intervenției chirurgicală experimentală, îi schimbă creierului.

Parcurgerea rapoartelor pe care este obligat Charlie să le scrie în fiecare zi face parte din deliciul lecturării acestei cărți. Așadar, vedem inițial rapoarte scrise cu mii de greșeli, întrun limbaj tâmp și copilăresc. Iar odată cu producerea intervenței chirurgicale, Charlie se rafinează în scris, gânduri și înțelegere. În fiecare zi descoperim un Charlie mai înțelept, mai știutor și mai contrariat de lumea în care trăiește.

Așadar, în urma intervenției, Charlie, pas cu pas, ajunge să fie cel mai deștept om de pe fața pământului. Dar, odată cu binecuvântarea inteligenței, vine și blestemul cunoașterii, a înțelegerii răului și a meschinăriei care îl înconjoară.

Printr-un procedeu artistic frumos, autorul pune destinul omului față în față cu cel al șoarecelui de laborator. Supuși împreună experimentului, șoarecele Algernon și omul Charlie vor trăi, fiecare în felul sau, excepționalul situației de a vedea lumea printr-un alt coeficient de inteligență, suportând consecințele nebănuite ale noii stări.

Romanul Flori pentru Algernon a fost tradus în numeroase limbi, a fost studiat în scoli și universități din întreagă lume, a fost înregistrat pe casete audio (în lectura scriitorului), a avut o versiune cinematografica (al cărei actor principal, Cliff Robertson, a primit Oscarul pentru cea mai bună interpretare masculină) și mai multe adaptări pentru televiziune și teatru.

O carte ca o binecuvântare, scrisă într-un stil ușor de parcurs și care emoționează până la lacrimi.

5. „Călăul dragostei și alte povești de psihoterapie” de Irvin David Yalom ne deschide ușa, ca să privim în interiorul sălii de terapie. Cele zece povestiri ale celor zece clienți sunt impresionante și răscolitoare. Este vorba aici de cancer în stadiul terminal, dragostea neîmpărtășită,  mâncatul compulsiv, singurătatea, traume ale copilăriei etc. Dar, în fapt, autorul dezvăluie că ai săi clienți vin cu o singură preocupare de bază – existențialitatea:

În această carte voi spune poveştile a zece pacienţi care au apelat la psihoterapie şi care, pe parcursul acestui demers, s-au luptat cu durerea existenţială. Dar nu acesta a fost motivul pentru care mi-au cerut ajutorul; dimpotrivă, toţi zece sufereau de problemele obişnuite ale vieţii cotidiene: singurătate, dispreţ faţă de sine, impotenţă, migrene, compulsivitate sexuală, obezitate, hipertensiune, tristeţe, o mistuitoare dragoste obsesivă, oscilaţii bruşte ale stării de spirit, deprimare. Şi totuşi, cumva (un «cumva» care se dezvăluie altfel în fiecare poveste), psihoterapia a scos la iveală rădăcini adânci ale acestor probleme cât se poate de prozaice — rădăcini care se întind departe, până la esenţa existenţei.

Multe lucruri ne reamintesc faptul că năzuințele noastre cele mai profunde nu pot fi nicicând împlinite: să fim tineri iar, să nu îmbătrânim atât de repede, să vină înapoi cei care ne-au plecat, să ne bucurăm de dragoste eternă, să fim protejați, să aibă totul sens, să fim nemuritori!

Iată despre ce sunt cele zece povești captivante:

  1. „Călăul dragostei” – Thelma are 70 ani și e căsătorită. La această vârstă, ea trăiește cu obsesia adolescentină a unei alte iubiri, care s-a consumat timp de numai câteva zile și pe care spune că a trăit-o alături cu terapeutul ei, cu care a fost cu 8 ani în urmă.
  2. „Dacă violul n-ar fi în afara legii…” – Carlos este un bărbat care suferă de cancer și se pare că are un singur scop în viață „să reguleze cât mai multe femei cu putință și cât mai diferite între ele”. Descoperim transformarea și parcursul acestui bărbat pus față-n față cu iminența propriei morți.
  3. „Grasă” – Betty este o tânără foarte superficială, cu probleme grave de greutate. Pe parcursul ședințelor, eroina se dezvăluie diferit și ajunge să proceseze trauma legată de moartea tatălui ei.
  4. „A murit cine nu trebuia” – Penny este o mamă cu trei copii și își pierde unica fiică. Neputând trece peste durere divorțează și se separ complet cei doi băieți ai ei rămași în viață. Vedem cu face Penny calea întoarsă spre sine și copiii ei.
  5. „Nu credeam s-o pățesc şi eu” – Elva este o doamnă bogată și protejată de soțul ei în toate. Însă acesta moare subit, iar ea este tâlhărită. Lumea ei este zdruncinată. Cum va trece peste acest șoc?
  6. „Nu trebuie să fii blând” – Calea spre împăcarea cu sine. Saul este un tânăr orfan care caută mereu aprobarea celorlalți.
  7. ”Două zâmbete” – Marie este o femeie frumoasă care rămâne blocată într-o suferință profundă și fără cale de ieșire, după moartea soțului.
  8. „Trei scrisori nedesfăcute” – Dave ascunde de mai bine de 30 de ani trei scrisori din tinerețe primite de la o iubire demult apusă. Aceste scrisori apasă enorm pe psihicul eroului nostru.
  9. „Monogamie terapeutică” – Marge este o tânără care a fost abuzată sexual și a cunoscut relații toxice, astfel încât nu are deloc încredere în sine. Cum se va redescoperi?
  10. „În căutarea visătorului” – Marvin este un contabil de peste 60 de ani, gata de pensionare. La această vârstă se trezește brusc cu probleme de natură sexuală. De ce?

Yalom scrie interesant, captivant, simplist și pe înțelesul publicului larg, care nu este instruit în psihologie. Recomand această carte tuturor celor interesați de dezvoltare personală.

Irvin David Yalom este un psihanalist, psihiatru și scriitor, el este doctor în medicină, autor da numeroase lucrări de specialitate, devenite ulterior cărți de referință în domeniu.

Distribuie articolul: