Descoperă în acest articol top cărți dedicate ție, care te vor face să simți un spectru larg de emoții, să înveți, să trăiești, să fii, să te implici, să descoperi viața!

1.Acolo unde femeile sunt regi de Christie Watson – povestea dramatică a lui Elijah, un băiețel nigerian de șapte ani, născut în Anglia, se lupta cu propriul comportament deviant. Aflat în proces de adopție, Elijah este împărțit între iubirea pentru mama sa biologică și cea adoptivă. Cartea prezintă și lumea exotică a Nigeriei, cu senzațiile, culorile și mirosurile care o definesc.

Cartea descrie cu lux de amănunte legătura strânsă dintre o mamă și copilul ei. Este zugrăvită frumos și dramatic dragostea familială pe fundalul tensiunilor sociale de tot soiul.

Elijah a fost luat de către asistenții sociali, pentru că a fost supus unor rele tratamente, mai precis abuzuri ritualice de către mama sa naturală, Deborah. Băiatul trece de la un asistent la un altul până când este adoptat de către o familie care nu putea avea copii, Nikki și Obi. Astfel, el ajunge în sânul unei familii adevărate, cu părinți care foarte repede l-au îndrăgit, cu un bunel grijuliu, cu o mătușă deosebită și cu o verișoară care îi devine cea mai bună prietenă. Toți acești oameni devin familia lui Elijah. Toți îl iubesc și îi doresc doar binele. Cu toate acestea, băiețelul dorea foarte mult să fie cu mama lui biologică, dar acest lucru este imposibil. Din această cauză Elijah suferă enorm. Așa că Elijah decide se convingă, totuși, de dragostea lui Deborah, iar prețul pe care îl plătește este devastator.

„Dar, în realitate, Elijah știa că Ricardo se înșela în toate privințele. Chioma nu putea să-l ajute – indiferent cine-o fi ea. Ricardo nu trebuia să-l fi luat de la Sue și Gary. Ricardo greșea când spunea că Elijah era un băiat bun. Și se înșela în privința vrăjitorilor. Dar nu era vina lui. Nici măcar nu era nigerian, așa că de unde să știe el de vrăjitori? Elijah știa. Îl auzea tot timpul pe vrăjitor, amestecat cu vocea Mamei, care șoptea: Micuțul meu nigerian, o mie de stele îți luminează chipul. Elijah nu știa multe lucruri… însă de două lucruri în viață era absolut sigur: Mama lui îl iubea. Și vrăjitorii existau de-adevăratelea.”

Romanul cuprinde și scrisorile trimise de Deborah, mama naturală a lui Elijah:

,,Elijah, scumpul meu fiu,
Vreau să îți povestesc despre viața ta. Fiecare om are o istorie înăuntrul său, care începe de dinainte ca el să se nască, iar istoria ta este mai mare decât le va fi dat multora să trăiască. Ei spun că nu ar trebui să îți povestesc unele lucruri și că vorbele pot răni urechiușele unui copil, dar, băiatul meu drag, între o mamă și fiul ei nu există secrete. Copilul a văzut pe dinăuntru trupul mamei lui…”

Autoare este laureată a Premiului Costa pentru romanul său de debut. „Acolo unde femeile sunt regi” este un roman plin de sentiment și forță despre iubire, acceptare și destine umane fragile.

2.Bună Seara, Melania!, de Rodica Ojog-Braşoveanu – al doilea volum cu personajul Melania Lupu, primul fiind Cianură pentru un surâs. Fiind scrisă de irepetabila Rodica Ojog-Brașoveanu, este o carte amuzantă și lejeră. Povestea este bine construită și are o serie de simboluri feministe bine înglobate în text.

În acest volum aflăm cum se încheie întâmplarea din sufragerie și ce se întâmplă cu tablourile furate. Este mai bine să citești inițial Cianură pentru un surâs, dar nu este o lectură obligatorie pentru a înțelege acest volum cap – coadă.

Așadar, fără un soț sâcâitor și fără copii, Melania Lupu este aparent o simplă bătrânică, de 62 de ani atipică, plină de șarm, elegantă, copilăroasă, dar extrem de vicleană – o hoață ingenioasă și elaborată! Deși ar fi trebuit să ducă o viață de pensionară inocentă, puerilă și plictisitoare, Melania Lupu sfidează normele sociale în privința bătrâneții. Protagonista este și feministă, promovând valori interesante, atât de necesare societății în care trăim:

Nu înțeleg de ce femeile nu pot fi elegante în propria casă, ci doar pe stradă sau în vizite.

Melania, pe de altă parte, poate fi considerată și o binefăcătoare, în stilul ei pur personal, desigur, căci ea trimite la Londra scrisori ce conțin dezlegarea celor mai dificile cazuri expuse în presă, semnându-se drept Abatele Brown.

Lucrurile se precipită când Melania Lupu nu poate trăi cu gândul că a pierdut tabloul ei preferat: Doamna cu evantai de Goya, pentru care face o adevărată obsesie. Așa că pune la cale un plan complicat, pentru a fura tablourile din muzeu și pentru a le scoate din țară. Are nevoie de ajutoare, așa că apelează la trei bărbați și-i convinge să sape un tunel și să fure tablourile din muzeu, fără a intra pe ușa supravegheată non-stop. Dar evident că planul de acasă nu se pupă cu cei de la locul crimei și lucrurile se complică de-o natură delicioasă!

3. Poartă-te ca o doamnă, gândeşte-te ca un bărbat de Steve Harvey – Steve Harvey a scris Poartă-te că o doamna, gândește că un bărbat (în engleză: Act like a lady, think like a man) ca pe un ghid care să le ajute pe femei să înțeleagă ce este în mintea unui bărbat atunci când le abordează și care sunt semnele prin care ele își pot da seama de intențiile acestuia, oricare ar fi ele.

Cum i se potrivește această carte?

  • Fetelor care sunt într-o relație stabilă și doresc să facă următorul pas.
  • Fetelor care sunt căsătorite și vor să recâștige controlul și să-și consolideze relația.
  • Fetelor care nu înțeleg intențiile bărbaților din viețile lor și care vor să anticipeze planul de joc al oricărui bărbat.

Ce vei învăța din acest ghid?

  • Să faci diferența dintre femeile care se comportă ca un trofeu și femeile cu care bărbații vor să fie într-o relație pe termen lung.
  • Cine este băiatul mamei și cum se vindecă acest atașament?
  • Cum se impun corect anumite reguli și standarde într-o relație sănătoasă cu un bărbat.
  • De ce înșală bărbații?
  • Cum să captezi și să menții atenția unui bărbat.
Pentru ca o femeie să își expună condițiile în fața unui bărbat, trebuie mai întâi să își dea seama care sunt regulile ei. Trebuie să ia în considerare ce gen specific de bărbat caută (amuzant, muncitor, generos etc.), cum se așteaptă să fie curtată (telefoane, mesaje, întâlniri dese), la ce nivel de angajament se așteaptă, ce nivel de siguranță financiară se așteaptă, dacă dorește un bărbat care vrea copii și este orientat spre familie, dacă ar trebui să fie religios/spiritual etc. Toate acestea sunt posibile atunci când faci ordine în interiorul tău. Steve Harvey te ajută în tot acest demers complicat.

4. Fată, deschide ochii, scrisă de Rachel Hollis a apărut la editura Lifestyle în anul 2019 și face parte din categoria dezvoltare personală. Aceasta nu este o lectură motivațională de duzină, superficială și banală; ci dimpotrivă, vine o abordare asumată și convingătoare a creșterii personale. Volumul te convinge și te ajută să-ți regăsești forța interioară.

În această carte, Rachel demontează mituri prăfuite și băgate profund în subconștientul nostru, mituri care ne sabotează zi de zi. Autoarea demonstrează falsitatea unor idei preconcepute din viața sa, care o făceau cândva se simtă copleșită și lipsită de valoare.

Cu o sinceritate dezarmantă și cu mult umor, autoarea este foarte asumată și șarmantă în demersul ei! Pe parcursul lecturii, Hollis nu uită  te încurajeze și să te susțină, pentru a te convinge te trezești la realitate și devii o femeie împlinită și încrezătoare în propriile forțe:

Am încetată mai compar. Am încetat mai compar cu ceilalți, dar am încetat și compar cu cine credeam eu ar trebui fiu. Comparația ucide bucuria și singura persoana în comparație cu care trebuie fii mai bună ești tu însăți, cea de ieri.

M-am înconjurat de pozitivitate. crispez fie și numai scriind asta, căci suna un afiș pe care l-ai vedea pe peretele sălii e sport în clasa a opta. Dar, siropos sau nu, e literă de Evanghelie. Devii precum cei cu care te înconjori. Devii ceea ce consumi. Dacă vezi ești în cădere sau simți trăiești într-un spațiu negativ, uită-te bine și fără menajamente la ce vezi în fiecare zi și la cei pe care-i vezi în fiecare zi.

Mi-am dat seama ce face fericita și fac acele lucruri. Asta pare cea mai evidentă idee din lume, dar, când tragi linie și aduni, foarte puțini oameni aleg de bună voie și nesiliți de nimeni lucrurile care le fac plăcere. Nu, nu susțin poți trăiești doar cu masaje și dineuri somptuoase (sau poate poți, șmechero!), ci spun ar trebui petreci mai mult timp făcând acele lucruri care te hrănesc spiritual: mai multe plimbări lungi cu cățelul, mai puțin voluntariat pentru chestia pe care te simți obligată  o faci, dar pe care, de fapt o detești.

Tu ești responsabilă pentru propria viață, fata dragă și nimic din viață ta nu e acolo fără permisiunea ta. Gândește-te la asta!

Rachel Hollis și-a format o imensă comunitate online, împărtășind sfaturi pentru o viață mai bună și vorbind deschis despre propriile eșecurile. În cartea Fată, deschide ochii!, Rachel expune preconcepțiile care ne împiedică adesea fim noi și să ne bucurăm de fiecare zi și ne dă un șut în fund ca să ne împlinim visele!

5. Anul lui DA: cum să dansezi fără griji, să stai la soare și să-ți fii propria persoană, de Shonda Rhimes – cum ar fi ca timp de un an întreg să nu mai dai cu piciorul în oportunități? Să spui „DA” dorințelor tale, invitațiilor neașteptate și șanselor ivite de nicăieri? Să fii spontan/ă și să-ți asumi complet propria viață? Shonda Rhimes ne descrie cu lux de amănunte în Anul lui DA povestea unui an din viața ei în care s-a hotărât să spună „DA” tuturor lucrurilor la care mai înainte reacționa prin frică și refuz.

Anul lui DA a însemnat pentru Shonda o călătorie spre sine, plină de provocări, schimbări și căi nebănuite. S-a luptat cu anxietatea și a învins-o. Și-a propus să slăbească și a reușit, într-un final. Nu s-a mai ascuns în spatele scuzelor și al autoamăgirii. A acceptat că uneori cel mai sănătos este să renunți – fie că este vorba despre oameni sau despre ambiții. Și-a redescoperit frumusețea și feminitatea și a simțit că trăiește la intensitatea pe care o merită:

Am început să cred că noi, oamenii, suntem ca niște oglinzi. Ceea ce ești se reflectă pe fața ta. Ceea ce vezi în tine însuți poți vedea în ceilalți și ceea ce ceilalți văd în tine pot vedea și în ei înșiși. – Shonda Rhimes

Shonda Rhimes este creatoarea și producătoarea serialelor de succes Anatomia lui GreyMedici în Santa Monica și Scandal, precum și directorul executiv al serialului Netflix Cum să scapi nepedepsit. Producțiile ei au fost bine primite de critici și distinse cu numeroase premii.

Shonda Rhimes a fost inclusă de două ori pe lista The 100 Most Influential People a revistei TIME, precum și pe lista 50 Most Powerful Women in Business a revistei Fortune sau în topurile Power of Women din Variety și Women in Entertainment din revista Hollywood Reporter. În anul 2013, Rhimes a fost numită de președintele Obama administrator al Centrului John F. Kennedy pentru Artele Spectacolului.

6. Niște răspunsuri, de Mihaela Rădulescu – spre deosebire de cartea de debut, volumul Niște răspunsuri de Mihaela Rădulescu îmbină ficțiunea cu publicistica. Această lectură vine ca o recomandare mai degrabă pentru femei, ca ele să se descopere pe ele însele. Căci, printre paginile ei o să te regăsești cu siguranță în foarte multe momente ale vieții tale.

Cartea e plină de gânduri frumoase, simple și curate. În poveștile Mihaela Rădulescu vei putea, așadar, descoperi partea frumoasă a existenței, vieții și societății. Cu multă delicatețe, frumusețe și feminitate vei descoperi rafinamentul autentic al unor esee extrem de bune, cu sclipiri de geniu.

Câteva citate din „Niște răspunsuri“ de Mihaela Rădulescu:

Când nu ştii ce simţi, când nu ştii de ce eşți agitat, nervos, cu capu-n nori şi cu gândurile vraiște, nu da vina pe tine – recunoaşte că ţi-e dor şi uită-te spre ființa care te-a răvășit. Du-te până la ea şi vei da.. de tine, întreg.

Ne e greu înțelegem cel pe care îl iubim… iubește altfel.

Mi-am antrenat atât de bine așteptările, încât dezamăgirile aproape nu mai găsesc niciodată acasă

Atât avem AZI la îndemână, căci despre MÂINE nu avem niciodată suficiente informații. Și daca din fiecare AZI rămâne un IERI interesant, înseamnă timpul n-a fost pierdut.

7. Cel care mă așteaptă, de Parinoush Saniee – fiind un roman emblematic pentru destinul femeilor iraniene și tocmai de aceea a și fost interzis de două ori, Cel care așteaptă a devenit cea mai vândută carte a tuturor timpurilor în Iran. Cartea prezintă o poveste complexă despre război, iubire și sacrificiu.

Cât de complicat este să fii femeie în Iranul anilor ‘80 – ‘90? Romanul urmărește parcursul unei iraniene din adolescență până la vârsta de cincizeci de ani. Evenimentele să desfășoară într-o lume total patriarhală, unde femeia este privită mai degrabă ca un obiect, ce trebuie să aparțină unui bărbat și nu poate decide pentru ea. Protagonista își dorește, pur și simplu, o viață normală: să studieze, să devină independentă, să se îndepărteze de relațiile toxice cu familia ei și să iubească, dar îi va reuși oare?

Așadar, povestea debutează cu anul 1979, cu puțin timp înainte de revoluția iraniană. La vârstă adolescenței, protagonista romanului, Masumeh, se îndrăgostește de un tânăr, Saeid, în drumul ei spre școală.

Din cauza unei căzături pe gheață, ea va rămâne imobilizată în casă pentru o perioadă. Saeid îi scrie câteva scrisori, pe care i le trimite prin prietena ei. Când fratele lui său Masumeh află despre idilă, protagonista e obligată de familie să se căsătorească cu cineva ales de către ei. Astfel, deși relația lor este absolut inocentă, Masumeh este măritată cu altcineva, cu forța. Din fericire, protagonista va scăpa de o căsătorie cu un bărbat agresiv, pusă la cale de fratele său. Și se alege cu un soț dezinteresat, care îi permite și continue studiile și nu încearcă -i controleze viața.

De fapt, Masumeh descoperă, în timp, soțul ei are cu totul alte preocupări decât familia și idealurile și obiectivele sale politice îi pun viață în pericol, forțând-o trăiască într-o continuă stare de îngrijorare. Eroina trece de una singură prin cele mai grele momente ale vieții sale, este asuprită și condamnată din cauza faptului că Hamid făcea parte dintr-un grup de revoluționari. Însă copiii săi o motivează să fie puternică. Iar odată rămasă văduvă, se străduiește din răsputeri să răzbească pentru a putea să își mențină familia pe linia de plutire.

Când protagonista se apropie de vârsta de cincizeci de ani, Saeid se întoarce în viața ei, cei doi descoperind că iubirea lor persistase atâtor decenii. De această dată, cei care se opun căsătoriei celor doi sunt chiar copiii ei, aceștia neînțelegând de ce mama lor se poartă precum o tânără. Copiii ei îi condamnă comportamentul și se îndepărtează de ea, ceea ce o întristează enorm.

Un roman bun și sincer, un portret curajos și franc căruia nici o instanță nu-i poate interzice apariția. De la început până la ultima pagină, Cel care așteaptă este povestea tuturor femeilor din Iran ce lupta pentru drepturile lor. – Bukhara Magazine

8. A Richer You: How to make the most of your money de Mary Holm – femeile sunt adesea prea precaute când este vorba de investiții, susține experta financiară Mary Holm într-un articol pentru revista WOMAN, așa că speră că noua ei carte A Richer You: How to make the most of your money le va inspira să fie mai îndrăznețe și să ajungă cu un sold bancar mai mare pentru a se pensiona.

Cea mai recentă carte a ei, A Richer You: How to make the most of your money, este una pe care autoarea și-ar dori foarte mult ca femeile să o citească.

„Cred că le-ar putea oferi femeilor mai multă încredere să fie mai îndrăznețe cu banii lor”, spune Mary. „Îmi fac, de asemenea, griji pentru multe femei, destul de multe pe care le cunosc, care ar putea fi la moment într-o căsnicie grozavă, dar dacă soțul moare primul, ceea ce este un lucru foarte obișnuit, soția va rămâne nedumerită pentru că nu a fost niciodată inclusă în niciuna dintre deciziile financiare.”

Mary spune că multor femei, chiar și unor femei de succes, cu carieră, li se spune că stau „rău cu banii” de către partenerii lor și, prin urmare, bărbatul din relație ar trebui să aibă grijă de toate finanțele.

Femeile sunt vulnerabile și în noile relații în care bărbații vor insista că banii și bunurile imobiliare pe care le au atunci când intră în relație pot fi moștenite exclusiv de copiii lor, lăsându-l pe noul partener fără nimic dacă acesta moare.

„Nu este greu să înțelegi banii și investițiile și trebuie doar să citești despre asta, iată aici cartea mea este atât de utilă. Sunt scrisorile pe care le-am selectat din rubrica scrisă ani buni de mine, care acoperă elementele de bază ale gestionării banilor pentru investiții, pensionare și a-i ajuta pe ceilalți cu orice bani de rezervă ai putea avea – de exemplu, pe copii.”.

Există multe scrisori de la femeile pe care le-a sfătuit Mary. Probabil cea mai frumoasă este de la o femeie de 54 de ani care și-a pus banii în proprietăți de închiriat și a plecat să locuiască într-o rulotă, călătorind prin Noua Zeelandă, optând între timp pentru slujbe cum ar fi culesul de fructe și cafeaua pe drum. Rubrica ziarului lui Mary rulează de 23 de ani și este despre interacțiunea cu oameni reali.

Ești curioasă despre cum poți folosi banii altfel, decât să-i strângi „la ciorap”? Poți citi cartea sau o poți urmări pe Mary.

9. Femeia de la poarta închisorii de Ileana Rusu – jurnalistă, prezentatoare TV și mamă, autoarea Ileana Rusu este cea ce a lansat la Editura Arc un roman curajos, contrariant și profund. Debutul său literar a avut loc în 2005, cu placheta de versuri „Regele surd”. Dar cartea aceasta e diferită.

În „Femeia de la poarta închisorii” descoperim un text mustos și colorat, un fir narativ complex și încâlcit despre ce-i poate face viața unei femei care știe să simtă. Romanul e condimentat cu metafore delicioase, iar cartea e scrisă în limbaj extrem de… ascuțit, pe alocuri vulgar și extrem de inteligent. Eclectică, murdară și multidisciplinară – așa aș caracteriza narațiunea. Este vorba de o lectură care te poartă, te face să simți, să fii acolo, la poarta închisorii. Cu o construcție ca de serial, care aduce cele 3 fire narative să se contopească abia spre finalul cărții, lectura te va ține cu sufletul la gură și-ți va aduce o doză „nesănătoasă” de suspans.

„Romanul cu mențiunea 16+ are mai multe mesaje, dar cel mai important e că iertarea cheamă noi păcate. Și da, o oarecare doză de prostie are fiecare în viața sa, așa cum a avut și Margo și care a costat-o prea mult. Apoi, la pușcărie se ascund, deloc paradoxal, cele mai iscusite minți de escroci. Știți câte femei le-au căzut în plasă? Nici eu, dar cred că foarte multe.” – spune Ileana despre cartea sa.

Recomand lectura tuturor femeilor rătăcite în iubiri oarbe, dar și celor care știu deja ce vor de la viață. Cartea se potrivește și bărbaților curajoși, care vor să pătrundă în lumea unei femei colorate, dezinvolte și dezinhibate.

10.„Fata cu cercel de perlă”, de Tracy Chevalier – eroina acestei cărți nu a fost decât o slujnică, o adolescentă ajunsă a fi cuprinsă de culorile văzute pe masa stăpânului casei. Ea nu face decât curat, spălat, ordine și îndeplinește poruncile pe care le aude, mai că spuse automat, fără pic de căldură. Așa era orânduiala secolelor în care femeile, de rangul eroinei noastre, era masa ceea gri, plebea needucată și lipsită de sens.

Griet, perla acestei istorii este diferită. Ea a crescut în brațele unui tată care i-a arătat frumosul, căldura, așa cum a putut el mai bine, mai ales în condițiile unei sărăcii lucide. Ea vede dincolo de culorile evidente ale norilor, ea este „bolnavă” de calitatea mea preferată: curajul!

Am lăsat cu părere de rău bocceluța să cadă în gaura întunecoasă, gândindu-mă la pietrele pe care Agnes, Frans și eu le aruncasem în canal, ca să-i lovească pe „monștri”. Lucrurile mele au bufnit, izbind podeaua din lut. M-am simțit ca un măr care-și pierde fructele…

Eroina noastră crește împreună cu ascensiunea curiozității sale, ale dorinței de cunoaștere, de înțelegere a lumii dincolo de cuvinte. Ea lasă lumina să pătrundă în cameră, pur și simplu spălând ferestrele. Poate să pară naiv și preistoric, dar înainte nu se prea spălau ferestrele.

Între maestru și noua lui sursa de inspirație se creează o legătură imediată, tacită, una care stârnește gelozia celorlalte femei din casă. De ce ea și nu soția îi este atât de apropiată, ce poate să știe sau să vorbească o analfabetă?! Relația lor de admirație reciprocă devine un păcat în ochii unui oraș întreg, nemaivorbind despre familia care tolerează afinitatea lor. Chiar dacă inspirația celor doi a creat multe picturi frumoase și cunoscute de o lume, a fost de neconceput să fie acceptată de frustrările acumulate sub același acoperiș.

M-am uitat încă o dată la tablou, dar studiindu-l așa de intens, am simțit cum ceva îmi scapă. Era ca și cum priveam o stea pe cerul nopții – dacă mă uitam la ea direct, aproape ca n-o vedeam, dar dacă o priveam cu coada ochiului devenea mai strălucitoare…

Pentru cei care caută o lectură în care să descopere nu doar emoții, ci și culori, dialoguri despre lumină, figuri sau picturi care te vor face să te simți incomod, Chevalier este generoasă cu un tumult debordant. Eu am găsit o istorie care este executată A la Carte! Cum se maschează urât manipularea, întrucât ea este omniprezentă, orice cititor îi va simți izul neplăcut. Cum este tratat adevărul și prejudecățile seculare, fiecare personaj stă de strajă unuia dintre cele două. Am rămas încântată de maturitatea lui Griet și rațiunea clară, pe care și-a asumat-o în cel mai dificil moment din viața ei. Atunci când nimeni nu i-a luat apărarea, când lumea ei s-a năruit, ea a fost eroul ei de care avea nevoie.

„Fata cu cercel de perlă” este nimic altceva decât o „scuză” perfectă pentru a ne vorbi despre frumos și veșnic, despre dragoste, în toate formele pe care aceasta o poate lua. Probabil, și tind să afirm cu încredere, această carte este una dintre cele mai Cu Sens și Bune citite de mine în ultima vreme.

Distribuie articolul: