Evenimentele petrecute în copilărie și traumele prin care am trecut, ne influențează destul de mult viața de om matur. Nu în zadar se spune că trauma suferită în copilărie te transformă la maturitate într-un veșnic client al cabinetelor de psihoterapie, sau chiar într-un pacient de profil psihiatric.

Omul poate experimenta diverse traume ale copilăriei. De la trauma abandonului, la abuz fizic sau sexual; de la faptul că a fost martor la abuzul asupra unuia din părinți, sau a suferit moartea unui om apropiat – aceste răni lasă cicatrici adânci. Uneori sângerânde. Adesea niciodată închise până la capăt.

Evident, oricine va recomanda persoanei cu astfel de traume să apeleze la un specialist care va descifra șabloanele, va face legăturile cauză – efect și va încerca, prin efort comun, să amelioreze sau să anihileze, după posibilitate, efectele negative cu rădăcinile adânc înfipte în copilărie.

Noi am adunat o listă de cărți care, pe lângă psihoterapie, ar putea fi de folos celor ce luptă cu urmele rănilor copilăriei, dar și celor ce nu-și dau seama că anumite probleme din viață își au începuturile cu ani în urmă, când era mic/ă.

„Corpul nu uită” de Myriam Brousse și Valerie Perronet

Adesea, ghidat fiind de subconștient, corpul nostru ne trimite diverse mesaje și încearcă să ne comunice anumite lucruri. O întâmplare petrecută demult pe care creierul a evitat s-o memoreze pentru a feri persoana de încărcătura negativă a stresului trăit, poate să ne vorbească prin intermediul corpului nostru. Prin cartea respectivă, autoarele te ajută să îți identifici propriile suferințe, precum și modelele după care te conduci când iei hotărâri importante în viața ta. Este vorba de recăpătarea stăpânirii propriei vieți prin eliberarea de traume prin acțiuni asupra corpului, întru renașterea sănătății psihice și fizice, deopotrivă.

„Traumă, atașament, constelații familiale. Psihoterapia traumei” de Franz Ruppert

Experiențele traumatizante din trecut sunt sursa ce blochează funcționarea și evoluția omului matur. Traumele se răsfrâng nu doar asupra persoanei ce a avut de suferit, dar și asupra celor din jurul ei – familie, prieteni. De aceea înțelegerea și elaborarea unor metode de lucru cu persoanele traumate sunt foarte importante, căci au un impact enorm asupra științelor ce abordează psihicul uman. Ruppert este autorul mai multor cărți de psihoterapie, el însuși fiind psiholog și profesor de psihologie în Munchen.

„Părinții toxici” de Dr. Susan Forward

În această carte, Dr. Susan Forward a strâns o sumedenie de cazuri concrete din practica ei privată, expunând adesea poveștile clienților săi – foștii copii ai unor părinți toxici. Aici vezi metode de acțiune psihologică ce te vor ajuta să te eliberezi de tiparul frustrant al relației cu părinții tăi toxici, devenind mai sigur/ă pe sine și independent/ă emoțional. Așa că dacă ai auzit adesea de la părinți fraze de genul „Nu ești bun de nimic”, sau ai avut experiența abuzului de orice fel – această carte este pentru tine.

„Vindecarea copilului interior” de Stefanie Stahl

Psihoterapeuta Stefanie Stahl este convinsă că abia după ce vom face cunoștință cu copilul nostru interior, vom fi capabili să realizăm ce răni profunde avem în noi, vom accepta partea această rănită din noi și o vom putea vindeca. Astfel, vom oferi copilului din noi un refugiu, iar pe această cale, încrederea în forțele proprii va crește, vom descoperi resursele de care dispunem și vom ajunge să avem relații mai bune, să ne simțim mai în siguranță și protejați.

„Vindecarea traumelor din trecut” de Francine Shapiro

Metoda științifică descoperită de Francine Shapiro este un dar pentru toți care au experimentat o copilărie grea, efectele căreia își au ecoul în prezent. Metoda a fost dobândită de autoare în urma cercetărilor științifice și a studiilor de caz concrete. Fiece studiu de caz vine cu recomandări utile și include mai multe etape practice, exersate pe milioane de oameni, care vor transforma înfrângerile trecute în triumf. Explorează această carte alături de cineva drag, începând chiar cu tine!

Deși adulții sunt convinși adesea că copiii mici uită anumite experiențe, studiile efectuate în ultimele decenii arată că traumele copilăriei pot afecta persoana pentru tot restul vieții. Este în puterea noastră să le înțelegem și să le procesăm pentru a ne putea simți, în sfârșit, liberi!

Distribuie articolul: