Și în Republica Moldova, rock-ul este un stil muzical foarte cunoscut, dezvoltat în special după anii `90 și transformat în stil de manifestare sau chiar protest, de dragoste de țară și de dorința de libertate. Iată care sunt top 5 trupe rock din Republica Moldova pe care le știi sau piesele cărora îți stau mereu pe buze.

The Wax Road

The Wax Road este o trupă de hard rock și rock clasic, fondată în 2013 și originară din Ungheni. Aceasta este alcătuită din patru membri: Dan Timofei, Victor Ceban, Ion Tiuticov și Cristi Budac. De știut că pentru concursul din Chișinău desfășurat la 1 decembrie 2013 la care au participat doar după 3 repetiții, trupa a ocupat I loc. Aceștia sunt cunoscuți pentru piesele : „Let me feel” , „Fuzzy air” , „Love car ”, „Midnight girl” , „Do the same” , „Trolley blues”.

Paralela 47

Paralela 47 este o trupă rock din Chișinău, fondată în 2008. Membrii trupei sunt: Alecu Mătrăgună, Lucian Rudico, Ștefan Postoronca, Sergiu Denisoff, Nicu Bazatin. Trupa este cunoscută pentru piesele: „Dor nebun”, „Arde”, „Fragmente”. În 2013 aceștia au participat la selecția națională pentru Eurovision 2013 din România, cu piesa „Caramele”. Din păcate, după emigrarea lui Alecu Mătrăgună, solistul, aceasta a dispărut parțial din vizorul publicului.

Alternosfera

Alternosfera este o formație de rock alternativ din Chișinău fondată în 1998. Din formația inițială au rămas doar Marcel Bostan și Marin Nicoară , trupa având încă 3 membri. În 2005 , aceștia își lansează primul album intitulat „Orașul 511”. Numărul 511 nu este ales din întâmplare. Denumirea albumului provine de la garajul 511, care era sala de repetiții a trupei. Printre piesele albumului, „Wamintirile” este piesa ce acoperea toate posturile radio atât din Republica Moldova cât și România.

În iunie 2007 , aceștia lansează albumul „Visători cu plumb în ochi sau ultima scrisoare pentru femeia nordică”, prin care au pus punct perioadei romantismului liric în creațiile lor.

Gândul Mâței

Trupa a luat naștere în 1996, fiind inițial compusă din patru membri : Bogdan Dascăl, Dan Popov , Nicu Țărnă și  Marcel Micșanschi cunoscut ca  „Mamba”. Până în prezent formația are lansate 5 albume: Cu gândul la Ea (2000), La Ciocana (2004), GheM în GheM (2005), În Profil (2008), Generația în Blugi (2014).

Aceștia și-au făcut apariția pentru prima dată pe scena casei de cultură Chișinău la 18 mai 1996.

Zdob și Zdub

Înființați în anul 1994, „Zdob și Zdub” a fost prima trupă rock, care a participat la Eurovision. Aceasta este formată dintr-un grup de amici din orașul Strășeni. Membrii trupei sunt: Roman Iagupov ,Mihai Gîncu, Sveatoslav Staruș, Andrei Cebotari, Victor Dandeș, Valeriu Mazilu. Trupa a concertat în peste 20 de țări europene, printre care se numără  Franța, Germania și Belgia.

Aceștia sunt cunoscuți pentru piesele: „ Bunica Bate Toba”, „ Bună dimineața” , „Everybody în Casa Mare”, „DJ Vasile”.

Recunoaște, care este preferata ta?

Autoare: Andreea Chișca, participantă în cadrul Academiei de Jurnalism Participativ