Am analizat piața forței de muncă și ne-am consultat cu specialiștii de la Jooble pentru a identifica cele mai atractive profesii artistice și creative în 2023 din România.

Dacă citești acest articol, probabil ești o persoană creativă și te gândești cum să îți valorifici cel mai bine talentele. Deși majoritatea angajatorilor menționează în anunțuri că încurajează creativitatea, de multe ori acestea rămân doar niște cuvinte frumoase pentru a atrage potențialii candidați.

Însă există o serie de profesii în care creativitatea nu este doar încurajată, ci este chiar obligatorie. Aceste joburi îți vor permite să îți dezvolți latura artistică, în timp ce câștigi și un salariu decent. Am solicitat informații de la experții agregatorului de joburi Jooble, pentru a înțelege care sunt cele mai căutate și bine plătite profesii artistice și creative, ordonate crescător după salariul mediu pe țară.

Este important să menționăm, că anunțurile de joburi creative nu se regăsesc în aceeași măsură în toate regiunile țării, de exemplu căutările de locuri de muncă în Baia Mare sau locuri de muncă în județul Harghita nu îți vor oferi multe rezultate în această direcție, oferta fiind concentrată mai degrabă în centrele urbane mari. Însă partea bună, este că majoritatea acestor profesii permit munca de la distanță, deci nu va trebui să te muți în alt oraș.

  • Fotograf

Trăim în era conținutului vizual, deci fotografia profesionistă nu a fost niciodată mai de actualitate. Companiile, agențiile de publicitate, publicațiile online și offline, blogurile – toți au nevoie de imagini calitative pentru a își îmbunătăți contentul.

Deși salariul mediu nu este foarte mare, această profesie oferă o mulțime de oportunități pentru venituri adăugătoare – poți crea și vinde imagini stock, poți fotografia la evenimente, poți prelucra fotografiile făcute de alții, sau chiar poți preda cursuri de fotografie.

Salariu mediu net: 3.000 lei românești.

  • Designer de interior

Designerii de interior lucrează la schițele de locuințe, birouri sau chiar spații industriale, pentru a le perfecționa funcționalitatea și a le adapta gusturilor clientului. Un designer de interior se poate specializa pe anumite zone ale unei locuințe, cum ar fi bucătăriile sau băile, sau pe anumite tipuri de proiecte, cum ar fi designul comercial sau cel sustenabil.

Specialiștii estimează că boom-ul imobiliar din România va continua și în anii ce urmează, deci perspectivele acestui job sunt destul de promițătoare. O simplă căutare de locuri de muncă în București îți va oferi zeci de anunțuri pentru designeri de interior sau de mobilă.

Salariu mediu net: 5.000 lei românești.

  • Copywriter / scriitor de conținut

Copywriterii lucrează pentru agenții de publicitate și de marketing, sau direct pentru companii. Aceștia aplică principiile de marketing pentru a crea texte convingătoare care însoțesc elementele vizuale în reclame, videoclipuri și alte tipuri de conținut de marketing. Un copywriter poate produce texte relevante și captivante pentru postări pe blog, pagini web, postări pe rețelele sociale, comunicate de presă sau marketing prin e-mail.

Salariu mediu net: 5.000 lei românești.

  • Designer grafic

Designerii grafici creează concepte vizuale, manual sau cu ajutorul software-ului de specialitate, pentru a comunica idei care inspiră, informează și captivează consumatorii. Un designer grafic elaborează aspectul general și designul de producție pentru aplicații, reclame, broșuri, reviste, rapoarte, prezentări și multe altele.

Salariu mediu net: 6.000 lei românești.

  • Marketing manager

Managerii de marketing planifică, implementează și coordonează campaniile de promovare a produselor și serviciilor. De asemenea, managerii de marketing monitorizează și analizează rezultatele fiecărei campanii, pentru a estima eficacitatea acesteia.

Salariu mediu net: 8.000 lei românești.

Distribuie articolul: