Inflamația este un răspuns normal și important care semnalează sistemului imunitar că ceva nu este în regulă în organism, astfel încât să poată lupta împotriva infecțiilor sau să vindece rănile. În timp ce inflamația pe termen scurt poate fi privită ca o reacție normală de apărare a organismului, inflamația cronică poate fi asociată cu mai multe boli grave. Inflamația cronică afectează celulele, țesuturile și organele sănătoase. În timp, poate duce la afecțiuni precum diabetul, artrita reumatoidă și bolile de inimă. 

În ultimii ani, s-a acordat mare atenție stilurilor alimentare menite să reducă inflamația. Nu există careva produse, fructe sau legume magice care să o vindece, dar există alimente care nu favorizează sau chiar împiedică inflamația. 

O astfel de dietă, în mare parte pe bază de produse vegetale și alimente mai puțin procesate, poate oferi o anumită protecție împotriva inflamației cronice, precum o fac alimentele bogate în antioxidanți, cum ar fi carnea de pește gras, nucile, uleiul de măsline, fructele, legumele și leguminoasele.

Migdalele 

Migdalele sunt o sursă nesecată de grăsimi mononesaturate, vitamina E și mangan. De asemenea, sunt o sursă excelentă de magneziu și proteine ​​vegetale. Sunt antiinflamatoare și foarte sățioase. Semințele oleaginoase sunt în general o sursă bună de grăsimi sănătoase, proteine, vitamina E, minerale și substanțe fitochimice numite steroli. De asemenea, conțin acizi grași mononesaturați și omega-3, sănătoși pentru inimă. 

Peștele gras

Peștele gras este o sursă excelentă de proteină și de acizi grași Omega-3 EPA și DHA. Deși multe varietăți de pește conțin acizi grași Omega-3, peștii grași se numără printre cele mai bune surse, cum ar fi somonul, sardinele, heringul și macroul. 

Acizii grași Omega-3 reduc inflamația în corp, care poate da curs sindromului metabolic, diminuează riscul bolilor de inimă, de diabet și boli renale. Corpul metabolizează acești acizi grași în compuși numiți rezolvine și protectine, care au comportament antiinflamatoriu. De asemenea, mai multe cercetări recente arată că un consum frecvent de somon sau de suplimente cu EPA și DHA pot scădea nivelul de proteină C reactivă, care este un marker inflamator. 

Ciupercile

Ciupercile au un conținut scăzut de calorii, sunt bogate în seleniu, cupru și toate vitaminele B și, de asemenea, conțin antioxidanți pentru protecție antiinflamatoare. Cu toate acestea, unele cercetări sugerează că gătitul ciupercilor poate reduce compușii antiinflamatori. Prin urmare, dacă este posibil, cel mai bine este să consumăm ciuperci crude sau ușor gătite. Ciupercile conțin o varietate de compuși care pot ajuta la creșterea imunității și la reducerea inflamației din organism.

Avocado 

Avocado este bogat în potasiu, magneziu, fibre și grăsimi mononesaturate sănătoase pentru inimă. De asemenea, conține carotenoide și tocoferoli, care au fost legate de un risc redus de cancer. Avocado este bun și pentru combaterea inflamației. Conține cantități mari de acizi grași mononesaturați (MUFA), benefici pentru inimă, antioxidanți, fibre, potasiu și vitamine B. Vitaminele C și E, sunt doi antioxidanți găsiți în avocado, care pot îmbunătăți sănătatea.

Sfaturi și recomandări

Nu există un plan de dietă unic pentru a reduce inflamația. Îl poți ajusta în funcție de gusturile și nevoile tale personale. Cu toate acestea, există câteva sugestii generale care te pot ajuta să faci alegeri mai sănătoase. Se recomandă să consumi cel puțin 5 porții de fructe și legume bogate în antioxidanți în fiecare zi. Limitează aportul de alimente bogate în acizi grași omega-6, în timp ce crești aportul de alimente bogate în acizi grași omega-3. Înlocuiește carnea roșie cu carne slabă de pasăre, pește, fasole și linte. Înlocuiește margarina și uleiurile vegetale cu grăsimi mai sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline. De asemenea, înlocuiește cerealele rafinate precum pâinea albă, produsele de patiserie etc. cu cereale integrale bogate în fibre, cum ar fi ovăzul, quinoa, orezul brun și pastele din grâu integral. În loc să condimentezi alimentele cu sare, asezonează-le cu ierburi și condimente antiinflamatoare precum usturoiul, ghimbirul sau turmericul. 

Optează pentru acest stil alimentar, iar rezultatele uimitoare nu vor întârzia să apară, mai ales acum, când poți plasa comanda în magazine online produse alimentare direct pe site-ul linella.md. În doar câteva click-uri, ai super alimente livrate direct la ușa casei tale. Încă un motiv de a adopta acest stil alimentar chiar de azi. 

Distribuie articolul: