Mulți s-au plictisit de rutina zilnică, de cotidian și atunci când vor să se odihnească, ar evada din tot ceea ce înseamnă orașul în care se află zilnic. Astăzi, avem un top pentru cei cărora le place să-și petreacă timpul liber la un pahar de vin și mâncare tradițională moldovenească departe de Chișinău, dar și pentru cei care vor să descopere Moldova, exact așa cum este ea. 

Voia Boierilor

Restaurantul se află la ieșirea din orașul Chișinău, pe traseul spre Leușeni, la răscrucea Suruceni-Nimoreni. Acesta este un business de familie, iar cei din urmă au făcut cunoscut localul prin: mâncare tradițională, vin de casă, maturat zeci de ani, produse ecologice și o atmosferă liniștită. Restaurantul e amenajat cu elemente tradiționale moldovenești: butoaie din lemn, scrânciob, flori. Iubitorii de vin sunt îndemnați să guste roșu sec, făcut chiar de gazda restaurantului.

Stejăriș 

Complexul de agrement „STEJĂRIŞ” este situat la o distanţă de 25 km de oraşul Chişinău, în zona Codrilor Moldovei. Moştenind o locaţie mai veche, cunoscută până în anii ’90 cu denumirea „Дубовая роща”. Complexul de agrement „Stejăriş” a fost redeschis în anul 2007 (după o reconstrucţie capitală), extinzându-şi suprafaţa pe un teritoriu de 2 ha. Restaurantul promite bucate alese, vinuri selecte şi muzica bună – toate conferă acestui local o ambianţa plăcută, iar doritorilor de a petrece aici o cină romantică, o sărbătoare de familie, o întâlnire cu prietenii – dispoziţie agreabilă. La restaurantul „Stejăriş” poţi savura din bucate tradiţionale moldoveneşti, bucate la comandă, bucate dietetice şi vegetariene, precum şi apetisantele plăcinte moldoveneşti şi pepenaşii „Stejăriş”, care sunt specialitatea casei.

Doi Haiduci

Restaurantul este situat la 36 km de Chișinău, pe lângă Orhei, chiar în inima Codrilor. Doi Haiduci pune la dispoziția clienților un flux de activități sportive și de divertisment. Găsești aici mâncare bună și vin de calitate. Pe lângă acestea, complexul mai dispune și de zona rezidențială, care are 7 căsuțe din bârnă, baie rusească, hamam turcesc, bazin cu apă rece și SPA sub cerul liber.

Agropensiunea Butuceni

Pe „casa mare” cei de la pensiune au transformat-o într-un restaurant. Mesele sunt din lemn, pe alocuri neșlefuite, iar unele scaune de terasă chiar ar putea să și scârție, ăsta fiind detaliul care îi deosebește și îi face să fie sută la sută autentici. Bucatele lor promit să fie o adevărată surpriză culinară. În interiorul restaurantului, principalul element care dă locației un suflu special este cuptorul. Dacă ești adept/a unei odihne liniștite, cu mâncare tradițională moldovenească, îți va plăcea la Butuceni. Restaurantul este situat în raionul Orhei, complexul istorico-cultural Orheiul Vechi, s. Butuceni.

Gril Parc

Popasul turistic „Gril Parc” este situat într-un cadru natural, pe traseul național Leușeni – Chișinău, km 33, este tăinuit în sânul naturii, cu aer proaspăt și păduri ce înconjoară întreaga zonă. Restaurantul oferă posibilități de agrement și este locul potrivit pentru organizarea diverselor evenimente.

Vila Dorului

Atmosfera micului restaurant este în armonie cu împrejurimile. Prin geamurile luminoase poți admira o priveliște minunată spre Nistru. Gazda îți va propune diferite mâncăruri din bucătăria moldovenească și europeană. În meniu găsești un asortiment peste 30 de feluri de gustări reci și fierbinți. În barul restaurantului găsești un asortiment bogat de băuturi: vinuri moldovenești, băuturi tari, vermuturi și aperitive. Restaurantul se află în satul Molovata Nouă, raionul Dubăsari.

Pensiunea  „Casa din luncă”

Casa din luncă este prima pensiune rurală din Republica Moldova, în satul Trebujeni, raionul Orhei. Aflată pe malul râului Răut, pensiunea descoperă un peisaj de neuitat și oferă 7 camere luminoase, amenajate în stil național moldovenesc, cu toate utilitățile moderne necesare. Oaspeții pot savura gastronomia moldovenească în incinta restaurantului spațios, cu capacitate de 100 persoane. De asemenea, turiștii se bucură de o mare diversitate de activități de recreere și agrement, ospitalitatea fiind calitatea definitorie a pensiunii. Este accesibilă atât pentru turiștii interni, cât și străini, fiind aflată la 18 km de orașul Orhei și 47 km de orașul Chișinău.

Castel „MIMI”

Inclus în top 15 cele mai frumoase vinării din lume, Mimi prezentă atât istorie, cât și arhitectură modernă celor 30,000 de vizitatori, care vin în fiecare an din peste 80 de țări ale lumii. Este singurul castel din Moldova. Restaurantul oferă tururi în vinăriile lor, asigură diferite feluri de mâncare și activități pentru familiile care au copii.

Pensiunea „Hanul lui Hanganu”

Hanul lui Hanganu are o capacitate de cazare pentru 20 de persoane. Este o alegere perfectă pentru cei care apreciază valorile tradiționale și design-ul rustic. Deși este păstrat stilul arhaic, nu lipsesc, însă, elementele moderne. Bucătăria tradițională moldovenească a evoluat de-a lungul secolelor. Soarta istorică a Moldovei a influenţat mult cultura gastronomică, care a preluat cele mai reuşite trăsături din bucătăriile diferitor naţiuni. Astfel a devenit una variată în bucate delicioase.

Crama Tudor

„Crama Tudor” al vinificatorului Tudor Aghenie se află în centrul țării, în satul Sadova din raionul Călărași. Vinificator la cea de-a șasea generație, pasiunea lui Tudor Aghenie pentru producerea vinurilor a fost moștenită de la străbuni – boieri cu stare, ce dețineau moșii extinse prin părțile locului. Încă de pe acele timpuri, vinurile de la Sadova erau savurate nu doar acasă, ci și în marile capitale europene. În ultimii ani, Tudor Aghenie reușește să îmbine pasiunea de producător iscusit de vinuri alese cu cea de promotor al turismului rural. Situată într-un cadru natural pitoresc, „Crama Tudor” se află la marginea pădurii, chiar lângă podgorii – un refugiu perfect pentru musafiri și turiști. Aici își fac loc câteva căsuțe de lemn, amenajate într-un stil tradițional, un cuptor în care sunt preparate sarmalele și plăcintele, și o pivniță pentru vinurile produse de vinificator.