Sănătatea sistemului digestiv depinde într-o mare măsură de așa-numitele bacterii „bune”, iar suplimentele alimentare nu sunt singura metodă prin care ne putem echilibra flora intestinală. Există câteva alimente care conțin cantități mari de probiotice cu efect protector.

Fiecare tulpină de probiotice este unică și are diferite beneficii pentru sănătate. Prin urmare, nu se poate spune că un aliment probiotic este mai bun decât altul, ci există tipuri potrivite pentru anumite simptome.

Câteva alimente conțin anumite probiotice în cantitate mai mare și pot aduce la fel de multe beneficii precum suplimentele alimentare. Iată care sunt acestea:

Iaurtul

Iaurturile sunt o soluție la îndemână pentru reglarea florei intestinale, dar nu toate sortimentele au efect probiotic. Ele ar trebui să conțină culturi de bacterii vii și active. Bacteriile benefice sunt distruse prin pasteurizare, astfel că iaurturile care au trecut prin acest proces nu mai conțin probiotice. De obicei, iaurturile care conțin culturi de bacterii vii și active sunt promovate ca atare pe etichetă, fiind ușor de identificat pe rafturile magazinelor.

Chefirul

Această băutură ușor carbogazoasă și mai diluată decât iaurtul este obținută tot prin fermentarea laptelui, dar prin adăugarea unui amestec de  drojdii și de bacterii. Pe lângă bacteria Lactobacillus acidophilus conținută de iaurt, chefirul aduce în organism și alte tipuri de bacterii bune. De aceea, el este considerat un probiotic mai puternic, cu beneficii mai numeroase pentru sănătate, în comparație cu iaurtul.

Oțetul de mere

Această băutură este obținută printr-un proces de dublă fermentație a sucului de mere cu ajutorul bacteriilor și drojdiilor. Nu toate sortimentele de oțet din cidru de mere conțin însă culturi de bacterii vii și drojdii benefice pentru sănătate. Prin pasteurizare, acestea se distrug, așa încât este recomandat oțetul nepasteurizat pentru a ne bucura de proprietățile sale probiotice.

Murăturile

Un preparat foarte popular în bucătăria românească, consumat mai ales pe timp de iarnă, murăturile au apărut cu mii de ani în urmă din nevoia de a conserva legume care nu se găseau în natură pe toată durata anului.

Varza murată

Un alt preparat care nu lipsește din bucătăria românească, varza murată este obținută prin același proces de fermentație care generează culturi de bacterii vii. Deși este o sursă excelentă de probiotice, dar și de vitamine din complexul B, se recomandă consumul cu moderație, din cauza conținutului ridicat de sare. Această precauție este valabilă și pentru murături.

Kimchi

O mâncare tradițională coreeană populară și la noi în ultimii ani, kimchi este o garnitură din legume sărate și picante, de obicei varză chinezească sau ridiche coreeană, în amestec cu diverse condimente, în funcție de rețetă. Ea este obținută prin același proces de fermentare acidolactică din care rezultă bacterii benefice pentru tractul digestiv.

 Kombucha

Un alt probiotic natural devenit popular la noi în ultimii ani este kombucha, o băutură ușor alcoolizată și efervescentă. Originară din China, kombucha este obținută de obice din ceai negru sau verde și se comercializează gata preparată, ambalată în sticle.

Unele brânzeturi

Sortimentele de brânză nepasteurizate conțin bacterii probiotice benefice pentru sănătatea sistemului digestiv. Procesarea termică distruge aceste bacterii.

Cele mai bune surse de probiotice sunt:

  • brânza cheddar;
  • Brie;
  • Camembert;
  • Edam;
  • Gruyère;
  • Provolone;
  • brânza de vaci fermentată.

Laptele bătut

O altă sursă alimentară de probiotice este laptele bătut sau acru, cum mai este numit. În urma procesului de fermentație naturală se dezvoltă bacterii „bune” – bifidobacterii și lactobacili cu efect pozitiv în reglarea florei intestinale.

Supa japoneză miso

Acest fel de mâncare tradițional japonez conține o pastă numită miso, care este obținută prin fermentarea boabelor de soia în sare pentru o perioadă variabilă, de la câteva luni, la câțiva ani. Pasta miso se dizolvă în apă, rezultând o supă limpede și lichidă, în care se adaugă alge marine și diverse legume, în funcție de rețetă.

 

Distribuie articolul: