Tomm Blanaru este fondatorul paginii Tomm Reviews, unde scrie recenziile sincere despre localurile în Republica Moldova. Are o pasiune aparte pentru culinărie, iar recent a început să posteze și ceea ce gătește în bucătăria sa. Tomm ne-a împărtășit experiențele sale în interviu. 

Sursă: Arhiva personală

De ce ai ales să faci anume review-uri ale localurilor din Chișinău?

„Îmi plăcea foarte mult să vizitez localuri noi, să am experiențe culinare unice, să analizez meniurile, să urmăresc cum se comportă administratorii, ce atitudine au chelnerii față de oaspeți. Totul a început de la simple notițe pe pagina mea personală de Facebook. Scriam simplu și pe înțelesul tuturor despre impresiile mele vis-a-vis de un anumit local.

Oamenilor care mă urmăreau le-a plăcut ceea ce făceam și m-au încurajat să-mi creez un blog specializat pe recenziile restaurantelor locale. Astfel, a apărut blogul Tomm Reviews, unde le povestesc oamenilor despre experiențele pe care le-am avut în diverse localuri. Niciodată nu am pretins a fi un mare expert în domeniul culinar sau un critic de restaurante supărat pe toată lumea, cum, de regulă, sunt aceștia prezentați în filme. Apreciez restaurantele din postura unui simplu client”, a spus Tomm.

De ceva timp, am observat că ai început să și gătești, nu te-ai gândit să schimbi specificul proiectului tău?

„Paradoxal este faptul că acum câțiva ani nu știam practic nimic sa gătesc. Totul s-a schimbat după o călătorie pe care am avut-o în Portugalia. Am locuit cu mai mulți oameni într-o casă, unde fiecare își gătea singur mâncarea, iar eu nu puteam face mai nimic. De atunci am început să gătesc diverse mâncăruri și sunt foarte fericit când îmi reușește să fac ceva gustos. Zâmbetul și aprecierea familiei mele și a prietenilor mă motivează să experimentez mai mult la bucătărie.

Din cauza faptului că toate localurile sunt închise în perioada pandemiei, am început să postez pe blogul meu ceea ce gătesc. Am gătit mai multe mâncăruri din bucătăria georgiană, uzbecă și italiană. Nu mi-am propus să modific tematica blogului meu, dar uneori voi posta acolo și bucatele pe care le pregătesc acasă. Îmi place să gătesc din ingrediente simple și proaspete pe care le găsești la orice magazin”, a menționat tânărul.

Sursă: Arhiva personală

Într-un interviu ai menționat că este corect ca recenziile tale să fie obiective, dacă restaurantul ți-ar oferi o masă gratis, cât de mult ai rămâne influențat de acest gest?

„Obiectivitatea recenziilor pe care le scriu a fost criteriul principal care a stat la baza lansării. Doresc să le ofer oamenilor care mă urmăresc o informație corectă despre cum stau lucrurile în localurile noastre. Nu îmi plac textele siropoase, unde este doar laudă. Îmi place să scriu așa cum văd eu lucrurile, sunt sincer în textele mele. Nu poți minți și scrie impresii false, oamenii simt asta.

Au fost cazuri când patronii de restaurant m-au servit cu vreo poziție din meniu: un burgher sau o tartă cu lămâie. Nu poți refuza când oamenii vor sa faca un gest frumos. Apreciez acest lucru, însă recenzia mea nu poate fi influențată de asta. Un blogger care scrie pentru mâncare arată amuzant și jalnic”, a explicat blogerul.

Ai primit vreodată feedback de la reprezentanții unui local?

„Da,sigur. Am primit deseori feedback-uri din partea reprezentanților localurilor, uneori au fost bune, alteori nu prea. Unii m-au criticat și m-au numit incompetent după ce mi-am permis să critic anumite lucruri în ceea ce ține de bucătăria și deservirea din local. Fiecare persoană are dreptul la o părere și nu judec pe nimeni. Atunci când sunt criticat, înțeleg că îmi fac treaba bine”, a explicat Tomm.

Sursă: Arhiva personală

Ce se întâmplă în cazul în care recenzia publicată este negativă?

„Am avut multe recenzii negative pe Tomm Reviews. Nu se întâmplă nimic extraordinar. Doar accentuez anumite aspecte care nu mi-au plăcut în timpul vizitei mele la restaurant. Deja este alegerea oamenilor dacă vor ține cont de recomandările mele sau nu. Primesc des mesaje și apeluri de la prietenii mei, dar și de la persoane pe care nu le cunosc, care mă roagă să le recomand un local pentru diverse evenimente: întâlnirea cu domnișoara viselor lui, zi de naștere sau pur și simplu o cină cu familia”, a menționat tânărul.

Știu că ești amatorul bucătăriei italiene, dar ce părere ai despre mâncarea noastră tradițională?

„Bănuiesc că orice moldovean își iubește bucătăria națională și se mândrește cu ea. Ador tot ce ține de mâncarea moldovenească: mămăligă cu tocăniță, brânză de oi și smântână, plăcinte, sarmale. Cred că trebuie să mă opresc pentru că deja am o dorință enormă să vizitez un local cu bucătărie națională. Nu înțeleg experimentele pe care le fac unii bucătari cu mâncărurile noastre naționale, încercând să le reinterpreteze, schimbându-le aspectul și gustul. Consider că bucatele naționale moldovenești clasice nu trebuiesc modificate”, a spus blogerul.

Sursă: Arhiva personală

Cum ai putea aprecia sectorul HoReCa de la noi?

„Îi respect pe toți cei care fac parte din sectorul HoReCa din Republica Moldova. Este o muncă colosală! Îmi pare enorm de rău de situația cu care se confruntă în prezent acest sector. Oamenii nu pot lucra, suporta pierderi enorme. Statul, din pacate, nu a ajutat cu nimic sectorul HoReCa în perioada pandemiei. Plus la toate, au fost aplicate niște amenzi enorme pentru încălcări neînsemnate. Sper că HoReCa va trece peste această situație delicată și totul va reveni la normal”, a declarat Tomm.

Care sunt minusurile unui proiect bazat pe recenzii?

„Nu văd niciun minus, doar plusuri. Îmi place ceea ce fac și mă bucur că am un proiect de suflet. Cu siguranță, voi continua să scriu despre restaurantele din Chișinău și voi dezvolta mai departe blogul Tomm Reviews”, a conchis blogerul.

Sursă: Arhiva personală