Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău a jucat două spectacole pe scena mare a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași în cadrul Turneului  Unirii.

Pentru al zecelea an consecutiv artiștii și spectatorii de pe cele două maluri ale Prutului au sărbători Mica Unire  prin teatru. În acest an, pe 24 ianuarie de Ziua Unirii Principatelor, pe scena Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași trupa Naționalului de la Chișinău a jucat „ROMEO și JULIETA” de William Shakespeare, traducerea Anca Ignat, Alexandru M. Călin, regia Luminița Țâcu, iar a doua zi, s-a dat cea de a treia reprezentație cu cea mai recentă premieră, „August” de Tracy Letts, traducerea Anton Cucu, regia Alexandru Cozub.

A fost din nou o mare sărbătoare! Sărbătoare pe care actorii TNME au trăit-o cu intensitate,

pentru că sala a fost arhiplină la ambele spectacole,
pentru este nu doar o ocazie rară de a juca pe scena primului Teatru Național din România, dar și
pentru faptul că prețuim mai mult ca oricând fiecare zi de pace și posibilitatea de a ne bucura de acest teatru o bijuterie arhitecturală unică, realizată de celebrii arhitecți vienezi Fellner și Helmer, cei care au construit și teatrele din Odesa și din Cernăuți, care astăzi riscă în orice clipă să fie distruse de rachete rusești;
pentru că este o oportunitate de a juca măcar o dată pe an în condițiile unui teatru bine încălzit și dotat cu toate instalațiile scenice necesare.

A fost o reîntâlnire fericită cu publicul de la Iași și cu colegii din teatru. Petru Hadârcă, directorul general al TNME și Diana Decuseară, actriță,au avut onoarea de a fi invitați de TVR Iași, pentru a vorbi despre artă și despre beneficiile ei, despre felul în care arta vie are forța de a menține speranța, de a inspira oamenii să fie mai buni și să fie mai activi în afirmarea binelui. Suntem profund recunoscători publicului, jurnaliștilor, colegilor de la naționalul ieșean, domnului Cristian Hadji-Culea, managerului acestei instituții și echipei cu care am comunicat și colaborat în vederea organizării și desfășurării evenimentului: Daniel Busuioc, director adjunct artistic, Cristina Rădulescu și Silvia Ghilașsecretariatul literar, Florin Valacu coordonatorul șef al echipei tehnice.

Turneul de răspuns al Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași la Chișinău va avea loc de Ziua Unirii Basarabiei cu România, pe 27 martie.

Proiectul Turneului unirii „Teatrul românesc București-Iași-Chișinău”, este la a X-a ediție. A fost inițiat cu implicarea regretatului Ion Caramitru, care i-a dat și titlul, și se desfășoară anual: în ianuarie cu prilejul Zilei Unirii Principatelor: Teatrul Național „Mihai Eminescu” Chișinău vine în turneu la București și Iași, iar în jurul datei de 27 martie, de Ziua Unirii Basarabiei cu România, cele două teatre naționale vin în turneul de răspuns la Chișinău.

Distribuie articolul: