În sezonul rece, ne place să bem ceai și să ne petrecem serile sub plapumă. Dar știai că ceaiul are o mulțime de beneficii pentru sănătate? Ceaiul este o băutură pe bază de plante care s-a demonstrat că are multe proprietăți nutritive. Iată care sunt beneficiile consumului de ceai.

Ceaiul verde

Ceaiul verde este bogat în flavonoide care pot contribui la îmbunătățirea sănătății inimii prin scăderea colesterolului. Studiile arată că acest tip de ceai poate ajuta, de asemenea, la scăderea tensiunii arteriale, a trigliceridelor și a nivelului de colesterolul.

Alte cercetări au descoperit că ceaiul verde are un posibil impact asupra cancerului la ficat, sân, prostată. Acest soi de ceai s-a dovedit a fi, de asemenea, antiinflamator, ceea ce ajută la menținerea unui ten sănătos.

De exemplu, s- a constatat că consumul a șase sau mai multe cești de ceai verde pe zi a fost asociat cu un risc redus cu 33% de apariție a diabetului de tip 2, în comparație cu consumul a mai puțin de o ceașcă pe săptămână.

Ceaiul negru

Ceaiul negru este făcut din frunzele plantei Camellia sinensis, aceeași plantă care este folosită pentru a face ceaiul verde. Cu toate acestea, frunzele sunt uscate și fermentate, ceea ce conferă ceaiului negru o culoare mai închisă și o aromă mai bogată. Însă  ceaiul negru conține mai multă cofeină decât celelalte tipuri. Flavonoidele din ceaiul negru  combat inflamația și îți ajută imunitatea.

Ceaiul din plante

Ceaiurile din plante conțin un amestec de ierburi, mirodenii, fructe sau alte plante în afară de frunzele de ceai. Ceaiurile din plante nu conțin cofeină, motiv pentru care sunt cunoscute pentru proprietățile lor calmante.

Există numeroase tipuri de ceaiuri din plante, toate având beneficii unice. Unele dintre cele mai populare ceaiuri din plante includ:

Ceaiul de mușețel – ajută la reducerea durerilor menstruale și a spasmelor musculare, îmbunătățește somnul și contribuie la reducerea stresului.
Ceaiul de mentă– conține mentol, care poate calma stomacul deranjat și e un leac pentru constipație, sindromul colonului iritabil și răul de mișcare.  De asemenea, ajută la ameliorarea durerii în cazul  migrenelor.
Ceaiul de ghimbir – ajută la combaterea grețurilor matinale, poate fi folosit pentru a trata indigestia cronică și ajută la ameliorarea durerilor articulare cauzate de osteoartrită

Tipurile de ceai pe care ar trebui să le eviți

Ceaiurile de detoxifiere  care promit că vei slăbi rapid și ușor Aceste ceaiuri conțin laxative care pot fi dăunătoare pentru sănătate.

Bubble tea (ceaiurile cu bule) – conțin o cantitate mare de zahăr, calorii și carbohidrați și au o valoare nutritivă mică sau deloc.

Ceaiurile din plante care pot provoca alergii – multe ceaiuri din plante conțin diferite tipuri de fructe, ierburi, condimente și flori la care unele persoane sunt alergice. Dacă ai alergii, citește întotdeauna ingredientele de pe ambalaj înainte de a consuma un nou ceai din plante.