Perioada aceasta este una delicată. Pe lângă impactul virusului COVID-19, venirea frigului și zilele întunecate ne provoacă un deficit de vitamina D, determinându-ne să fim mai predispuși la răceli. Putem să venim în sprijinul organismului nostru, cu o dietă echilibrată, bogată în alimente ce conțin vitamina D, reducând astfel riscul de îmbolnăvire.

Vitamina D este esențială pentru mușchi și oase și ajută la o bună asimilare a calciului în organism. Sistemul imunitar folosește vitamina D pentru a ține departe micorbii, virușii și bacteriile.

Experții ne avertizează că datorită stilului de viață haotic, corpul nostru nu mai asimiliează cantitatea necesară de vitamina D pentru o bună funcționare. Astfel, ne recomandă să suplinim această nevoie a organismului cu un supliment de 10 mg pe zi, începând din luna octombrie până în luna martie. În cazul persoanlor cu tenul închis sau a celor însărcinate, consumul de vitamina D este recomandat pe întreaga perioadă a anului.

Care este soluția când zilele devin mai scurte, iar soarele se ascunde?

Să consumăm alimente bogate în vitamina D. Cum ar fi: 

Sucul natural de portocale

La fel ca și laptele, un pahar de suc de portocale (de preferat fresh) este bogat în vitamina D. Consumul unui pahar de suc de portocale ne oferă doza necesară de vitamina D, dar și de vitamina C.

Ouăle

Ouăle conțin vitamina D, în mod special gălbenușul. Prin consumul unui ou, ne bucurăm nu doar de vitamina D, ci și de prezența vitaminei A, E, B12, de omega 3, dar și de prezența seleniului. Un singur ou conține 6 g de proteine, ce ne ajută inclusiv la consolidarea masei musculare.

Peștele

Peștele este unul din cele mai bune alimente de origine animală, recomandat pentru organismul nostru. Somonul – un pește gras, dar care asigură peste 18% din complexul de vitamine. În cazul în care nu îți place somonul, îți recomandăm tonul – alb sau roșu.

Consumul de ton asigură jumătate din ncesarul de vitamina D. Unde mai punem că este recomandat pentru curele de slăbire?

Ciupercile

Ciuperca Pleutorus, una din cele mai cunoscute specii de ciuperci din țara noastră, este bogată în vitamina D, vitamina C și antioxidanți, ajutând la procesul de accelerare al metabolismului.

Laptele

Laptele este unul din alimenetele cu cea mai mare cantitate de vitamina D, pe care o putem consuma pe parcursul unei zile. Are și o cantitate ridicată de calciu, un mineral pe care organismul nostru nu îl produce.

Sursa

Distribuie articolul: